HARRY WEBERS | Hanze-app | view

Hanze-app in de Evolutiegids

4 april 2020 | Harry Webers | Hanzegids

Samen kracht opdoen met Corona-app én Hanze-app

Eind januari sloeg de Wereldgezondheidsorganisatie groot alarm wegens de internationale bedreiging van de volksgezondheid door het coronavirus. Twee maanden later zijn de zorgen van de WHO (World Health Organisation) alleen maar toegenomen, vanwege de exponentiële groei van het aantal besmettingen en het grote aantal doden. Momenteel zijn er 900.000 besmettingen en 45.000 doden in 205 landen. Niet voor niets riep de directeur-generaal van de WHO medio maart: Test, test, test!

De impact van de  coronacrisis is nu al ongekend en het einde is nog niet in zicht. Onze economie is gierend tot stilstand gekomen, en we spreken al over de 1,5-meter-economie. Bedrijven gaan failliet, het aantal werklozen neemt razendsnel toe, en het Centraal Planbureau rekende vier scenario’s door met 1,2 tot 7,7 % krimp dit jaar. Regeringen konden niet anders dan omvangrijke noodpakketten voor bedrijven en instellingen lanceren.

Regeringen in de hele wereld moesten ook besluiten tot vergaande instructies om de verspreiding van het virus in te dammen en de zorgkosten over langere tijd te spreiden. Veel van het maatschappelijke ligt verkeer plat, en door regels van social distancing sterven mensen moederziel alleen thuis, in het verpleeghuis of ziekenhuis. Iedereen kent wel iemand die besmet is met het virus, op de Intensive Care ligt of overleden is. Onze privéwereld staat inmiddels ook volledig op zijn kop.

De coronacrisis roept nu om actie, actie, actie. Maar het is ook een betekenisvolle wake-up call om  fundamenteel na te denken over zaken als onze kwetsbaarheid voor (nieuwe) ziekten en de inrichting van onze gezondheidszorg. Maar ook over de economische kwetsbaarheid van landen en hun afhankelijkheid van andere landen (grondstoffen en medicijnen uit China en India), en de ieder voor zich mentaliteit (VS-nationalisme) versus samen sterker (EU). Deze crisis dwingt ook nog eens goed na te denken waarvoor we ons echt willen inzetten: gaan we ons inzetten voor uitzichtloze handelsoorlogen of gaan we ons samen inzetten voor de energietransitie voordat de klimaatverandering de volgende wereldwijde crisis wordt.

De coronacrisis prikkelt ook de creativiteit van mensen en het innoverend vermogen van bedrijven. Zo zijn Nederlandse bedrijven vergevorderd met de ontwikkeling van medicijnen en vaccins. En het Amsterdamse bedrijf Luscii ontwikkelde een corona-app met informatie over de symptomen van een coronabesmetting. Wereldwijde toepassing van deze digitale Test, test, test ligt in het verschiet.

Naast een corona-app voor onze gezondheid zie ik mogelijkheden voor een Hanze-app voor onze maatschappij en de zieke economie. Met informatie over sociale cohesie en solidariteit, gemeenschapszin en burgerzin in relatie tot het Rijnlandse model met economische indicatoren. We weten immers dat het – als onze economie tenminste gezond en vitaal is – mogelijk is om te investeren in elkaar. En meer concreet zouden we dan kunnen investeren in charitas binnen vitale sectoren zoals het onderwijs, de gezondheidszorg, kunst en cultuur. Een slimme HanzApp kan voorkomen dat er in deze crisistijd teveel maatschappelijk en economisch littekenweefsel ontstaat.

Join the evolution of the Hanse with Harry Webers

AUTEUR HARRY WEBERS | ©EVOLUTIEGIDS | 200404
Harry Webers is Hanzegids en kwartiermaker
van de Hanze in Oost-Nederland
coronavirus1

Plusdenken van de Hanze in coronatijden

Hanzegids Harry Webers ziet Hanzelichtpuntjes ondanks de coronacrisis.

Corona-economie in de Evolutiegids

Coronanomie

Het coronavirus trekt volgens hoogleraar Frank den Butter diepe sporen in de wereldhandel. Is het coronanomie-effect groot?

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?