HAROLD STEVENS | verantwoord ouderschap | view

verantwoordelijk ouderschap bij de Evolutiegids

6 februari 2020 | Harold Stevens | Preventiegids

Ouderschap als verantwoord evolutiepad

sociale evolutie bij De EvolutiegidsAls het gaat om preventie, met als doel een gezonde, liefdevolle samenleving, dan begint dat naar mijn mening bij het kind. In mijn eerste artikel voor de Evolutiegids wil ik daarom héél graag iets vertellen over het belang van ouderschap en verantwoordelijkheid. Zelf ben ik trotse vader van drie kinderen.

Toen ik samen met mijn vrouw de beslissing nam om voor het ouderschap te kiezen, waren wij ons niet bewust van de verantwoordelijkheid die daar bij kwam kijken. Het is een prachtige ervaring om vader te worden, om getuige te zijn van het grootste wonder op aarde. Nog nooit in mijn leven voelde ik me zo intens gelukkig. Maar ik realiseerde mij ook dat het op de wereld brengen van een kind grote verantwoordelijkheid met zich mee bracht. Een levend wezentje, zo kwetsbaar en nog zo afhankelijk: vanaf het moment dat ons eerste kindje gezond werd geboren, besefte ik dat mijn gelukservaring voor de rest van mijn leven voor een groot deel bepaald zou worden door het geluk van mijn kinderen.

Opvoeding
Persoonlijk vind ik het opvoeden één van de moeilijkste taken waar ouders voor komen te staan. Het probleem is dat er geen handleiding bij de geboorte mee komt (en er geen aan/uit knop op zit). Wanneer doe je het goed? En als het fout gaat, ligt het dan aan het kind, aan de opvoeding, of de omgeving?

Consequenties
Ons relatief onbezorgde leventje waarin we als partners alleen rekening hoefden te houden met ons zelf en elkaar was voorbij. De relatie met mijn vrouw veranderde ook. Ik stond plotseling niet meer vanzelfsprekend op de eerste plaats. Dat was wel even wennen voor mij en zorgde geregeld voor druk op de relatie. Dan is het belangrijk om in gesprek te blijven, naar elkaar te blijven luisteren en Quality Time in te richten.
De geluksbeleving van een kind is voor een groot deel afhankelijk van het wederzijds respect en de liefde tussen de ouders én liefde en respect van de ouders voor zichzelf. Zij vormen namelijk de bron van het kind. Het kind beschouwt hen als één. Een verstoring binnen die eenheid vormt altijd een belasting voor het kind.

Dit betekent tijd investeren in de relatie, rekening houden met elkaar, elkaar ondersteunen, wederzijds respect. Óók wanneer je besluit om niet meer met elkaar verder te gaan. In onze hectische samenleving waarin we overspoeld worden met informatie en met alles en iedereen rekening moeten/willen houden ís- en blíjft het stellen van de juiste prioriteiten een behoorlijke uitdaging.

Verantwoordelijkheid en opoffering
Kinderen op de wereld zetten én opvoeden vereist een grote mate van verantwoordelijkheid én een stukje zelfopoffering. Opoffering ten gunste van de evolutie van het kind en aldus de evolutie van de mensheid. Het kind heeft de onvoorwaardelijke liefde van haar ouders nodig om van hen weg te kunnen groeien, met als doel om zo compleet onafhankelijk van ze te worden en zichzelf in vrijheid verder te kunnen ontwikkelen.

Dat is geen gemakkelijke taak, maar wel een heel dankbare en belangrijke: de toekomst van onze samenleving wordt er tenslotte door bepaald. Kinderen zijn prachtige wezentjes, die af en toe voor behoorlijke uitdagingen kunnen zorgen. Maar ze zijn het meer dan waard. Ouderschap is een groot goed. Ik doe er mijn best voor en probeer mezelf toe te staan dat het ouderschap niet altijd perfect kan en hoeft te zijn.

Noot:
In een volgend artikel wil ik het graag hebben over het kind. En wel over de verborgen missie van het kind. Ieder kind streeft er (onbewust) naar dat de ouder zichzelf onvoorwaardelijk lief heeft. Sommige kinderen gaan daar zo ver in dat het ten koste gaat van zichzelf. Wanneer je nu al precies wilt weten hoe dat zit, dan kun je dat lezen in mijn boek “De droom van Ha’adam”.

Harold Stevens in De Evolutiegids
AUTEUR HAROLD STEVENS | ©EVOLUTIEGIDS  | 200206
Harold Stevens is auteur, psychosociaal therapeut, trainer en coach
voor de vitaliteit en het welzijn van de mens.
sensoryroom

Snoezelruimte voor kinderen

Stel je een veilige omgeving voor waarin leerlingen met special needs kunnen kalmeren en waarna ze weer tot de orde van de dag kunnen overgaan.

Leer kinderen de kracht van inleving en eenheid in relaties

Leer kinderen de kracht van inleving

Laten we beginnen onze kinderen de kracht van inleving in relaties te leren. Op hun beurt zullen zij de wereld inspireren.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?