HAROLD STEVENS | versterk je immuunsysteem | view

Versterk immuunsysteem in de Evolutiegids

5 juni 2020 | Harold Stevens Preventiegids
Biologica: Zo versterk je je immuunsysteem!

Ons lichaam is een groot wonder. Dat geldt eveneens voor ons immuunsysteem. Ons immuunsysteem zorgt voor onze gezondheid. Het elimineert indringers die schadelijk zijn voor het voortbestaan van het organisme. Maar hoe doet het immuunsysteem dat dan precies?

Niet alles wat het lichaam binnenkomt hoeft schadelijk te zijn. Het immuunsysteem neemt niet de moeite om alles wat het tegenkomt aan te vallen. Het zal ook geen aanval tegen de cellen van ons eigen lichaam inzetten. Ons immuunsysteem accepteert ons lijf als eigen – dat noemen we zelf en de dingen die er dichtbij horen worden niet als kwaad gezien (bijvoorbeeld het voedsel dat je eet). Deze eigenschap van het immuunsysteem noemen we zelftolerantie.

Maar wat doet het immuunsysteem precies?

Maar wat doet het immuunsysteem nu met iets dat vijandig tegenover het lichaam, tegenover dit zelf staat? Hoe gaat het lichaam de strijd met de indringers in onze binnenwereld aan? Wat kunnen wij als mensheid, als samenleving van ons eigen immuunsysteem leren over hoe om te gaan met indringers, met vijanden in onze buitenwereld?

Het is werkelijk een wonder hoe ons lichaam omgaat met zijn vijanden. Heeft hij er eenmaal eentje verslagen, dan is het lichaam vanaf dat moment immuun: de vijand is niet langer meer een probleem voor het lichaam. Maar het draait hier niet om een overwinning op iets of iemand. We zien hier een heel bijzonder mechanisme aan het werk. Wanneer je je verdiept in de werking van dit systeem, dan zie je iets heel bijzonders waar we als mens en maatschappij veel van kunnen leren.

Het immuunsysteem verslaat de vijand niet met het aangaan van een bloedige strijd waarbij zware wapens worden ingezet. Ze blijkt in staat de vijandigheid te neutraliseren….. door er zich mee te verenigen!

Dat zit zo.

Wanneer een schadelijke bacterie ons lichaam binnenkomt, dan wordt deze opgezocht door onze immuuncellen: de zogenaamde fagocyten. Een voorbeeld van zo’n fagocyt is een macrofaag (grote eter). Wat zich dan afspeelt is het volgende.

De macrofaag maakt contact met de vijand, zij tast hem af, gaat achter hem aan, het lijkt wel of ze er zelfs toe wordt aangetrokken. De vijand lijkt te willen ontkomen, maar de macrofaag blijft hem hardnekkig volgen. Op een gegeven moment omsluit de macrofaag de indringer, zij brengt de indringer bij zichzelf naar binnen door het netjes te omsluiten met een deel van het eigen celmembraan (dit proces heet endocytose). De vijand bevindt zich nu dus in een zakje ín de immuuncel.

Vervolgens gebeurt er iets heel bijzonders.

DNA is de code waarin is vastgelegd wie wij in essentie, wie wij in de kern werkelijk zijn. Dit DNA ligt dan ook opgeslagen in de celkern van íedere lichaamscel, dus óók in al onze immuuncellen. In de celkern van de immuuncel wordt nu een stukje uit ons DNA gekopieerd. Dit stukje DNA (nu RNA genaamd) verlaat vervolgens de kern. Vervolgens bouwt de cel, op basis van het RNA uit de celkern, een proteïne.

Deze proteïne (dat dus is gebaseerd op een stukje van onze essentie, onze kern, van ons pure zelf) wordt netjes verpakt en door de cel op weg gestuurd richting het pakketje dat de vijand bevat.

Dan gebeurt het.

De twee pakketjes ontmoeten elkaar en smelten vervolgens samen. Ze verenigen zich en de materialen in beiden zakjes komen met elkaar in contact en…… het gevaar lost op! Neutralisatie. Een stukje van jouw zelf versmelt dus met de vijand. Wat overblijft is een mengsel dat verder voor de cel en daarmee voor het organisme zelf onschuldig is, maar wel nog delen van het materiaal van de vijand bevat.  Deze delen of het deel van de vijand wordt door de cel naar buiten gebracht en gepresenteerd aan de rest van de lichaamscellen. Andere immuuncellen gaan hierop reageren en maken antilichamen aan die nu precies gaan passen op de vijanden, zodat ze zich er mee kunnen verenigen. Door deze vereniging verliest de vijand zijn schadelijke uitwerking. Tevens worden ze gemarkeerd, zodat ze nog sneller herkenbaar worden voor de immuuncellen die ze vervolgens insluiten en op dezelfde manier weer verwerken tot onschadelijk – en eventueel bruikbaar materiaal voor het organisme.

Indringers, of vijanden worden door ons lichaam dus onschadelijk gemaakt door ze te integreren, door ze te vermengen met een stukje van ons zelf. Deze vermenging, de vereniging op cellulair niveau maakt ons dus uiteindelijk sterker.

‘De cel vertoont gedrag wanneer het brein ervan, de membraan, op signalen uit de omgeving reageert. In feite is elk functioneel eiwit in ons lichaam gevormd als een complementair ‘beeld’ van een signaal uit de omgeving. Als een eiwit geen complementair signaal had waaraan het zich kon koppelen, zou het niet functioneren. Dit betekent, zoals ik besloot in dat aha-moment, dat elk eiwit in ons lichaam een fysiek of elektromagnetisch complement is van iets in de omgeving. Omdat wij machines zijn die uit eiwitten bestaan, zijn we per definitie geschapen naar het beeld van de omgeving; die omgeving is het universum of, voor velen, God’ (Citaat uit: De biologie van de overtuiging. Hoofdstuk: We zijn geschapen naar het beeld van het universum, Bruce Lipton, Uitgeverij Ankh Hermes).

Maar wat nu?

Dit is een prachtig voorbeeld van het belang om je vijand niet direct als vijand te zien, maar als een mogelijkheid om jezelf te leren kennen en daardoor jezelf te verbeteren. Durven wij onze vijand te omarmen en onszelf toe te staan dat wij in die confrontatie eerst en vooral iets te leren hebben over onszelf? Onze immuuncellen leren ons, dat wanneer we daartoe bereid zijn we het kwaad kunnen neutraliseren.

Het maakt ons zelfs sterker én beter.

Bronnen: Immune System Overview – Khan AcademyZweig, C., Abrams, J. (1994) ‘Ontmoeting met je schaduw’, Cothen, Servire uitgeverij bv; Lipton, Bruce – The biology of belief.
Harold Stevens in De Evolutiegids
AUTEUR HAROLD STEVENS | ©EVOLUTIEGIDS | 200605
Harold Stevens is auteur, psychosociaal therapeut, trainer en coach
voor de vitaliteit en het welzijn van de mens.

Weersta het kwaad niet

‘In de Bijbel zegt Jezus tegen zijn discipelen: ’Weersta het kwaad niet’ (Mattheüs 5:39). Wat bedoelt hij daarmee? Verzet zelf is het kwaad. Als er geen sprake is van verzet, raakt de energie niet geblokkeerd, zij stroomt. Als er sprake is van verzet, stopt de beweging, zij verstart, het organisme stagneert. Verzet verstikt de emoties, dooft de energie en doodt het gevoel’ (Citaat uit: ‘Ontmoeting met je schaduw’, van Conny Zweig & Jeremiah Abrams. Hoofdstuk: Anatomie van het kwaad, p. 156. Door John C. Pierrakos).
Ouderschapsideaal in de Evolutiegids

Er is een nieuw ouderschapsideaal nodig

Preventiegids Harold Stevens vindt dat er veel wordt gevraagd van ouders in crisistijd, maar hoe krijg je grip op de situatie?

Hanze-app in de Evolutiegids

Samen kracht opdoen met de Hanze-app

De impact van de  coronacrisis is nu al ongekend en het einde is nog niet in zicht. Tijd voor een Hanze-app?

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?