HARA HACHI BU | doe een stap terug | vitale evolutie

Arnhe Hendriks in De Evolutiegids

1 december 2021 | Mary Span | Evolutiegids

Hara Hachi Bu: doe een stap terug

Inwoners van het Japanse eiland Okinawa zijn één van de slankste en gezondste mensen ter wereld. Nog geen vijf procent heeft overgewicht en ook komen hart- en vaatziekten maar weinig voor. Volgens experts heeft dit vooral te maken met de Japanse keuken en het dieet van de Japanners. Maar ze oefenen zich óók in een stap terug doen.

Enkele jaren geleden bezocht ontwerper en kunstenaar Arne Hendriks het Japanse eiland Okinawa, waar hij werd verwelkomd door mevrouw Kuranari. Ze gaf hem misosoep met zeewier en oesterzwammen en wenste hem; ‘Hara Hachi Bu.’ Toen hij dit niet begreep legde ze uit wat het betekende: ‘Eet totdat je 80% vol zit. Geef jezelf meer ruimte, want zonder ruimte is verandering niet mogelijk.

Het is gebruikelijk dat mensen aan het begin van een maaltijd elkaar een smakelijke ervaring of een goede eetlust wensen, maar in Okinawa geven mensen advies: ‘Eet niet totdat je niet meer kunt, maar eet totdat je geen honger meer hebt.’ Eigenlijk gaf mevrouw Kuranari een geschenk van 20% ruimte aan Arne Hendriks.

Hara Hachi Bu biedt in feite een mooi alternatief voor het leven.

Met Hara Hachi Bu kunnen we dit ook vertalen naar een praktische actie om in het leven een stap terug te doen. En dat op een gematigde manier, door simpelweg eetgewoonten te veranderen, door te leren grenzen te verleggen, door tijd en ruimte te laten in alles wat we doen, door een beetje speelruimte te creëren. Het nodigt ons uit om na te denken over wat 80% betekent in andere aspecten van ons leven. Misschien werken we vier in plaats van vijf dagen per week en brengen we meer tijd door met onze familie en vrienden. Misschien nemen we de trein in plaats van de auto. Misschien eten we minder vlees en meer plantaardig eiwit. Misschien praten we 20% minder en luisteren we 20% meer.

Dit eenvoudige advies om 20% vrij te laten, inspireerde Hendriks
tot de oprichting van de Hara Hachi Bu Universiteit (HHBU).

De Hara Hachi Bu Universiteit is een plek om te studeren en verhalen te vertellen, een plek om te oefenen wat het betekent voor de mensheid om minder te doen in plaats van meer. Hendriks zelf is een vleesgeworden metafoor van 20% meer, vanwege zijn lengte van 1.95 meter. Hij vindt dat continue groei uiteindelijk schadelijk is, letterlijk en figuurlijk. De kunstenaar stelt zelfs voor om de menselijke bevolking te verkleinen tot een gemiddelde hoogte van 50 centimeter als een manier om de hoeveelheid voedsel en natuurlijke hulpbronnen die we consumeren te verminderen. 

Door niet of minder te vliegen, geef je een signaal naar je omgeving, namelijk dat een groeiende luchtvaartsector problematisch is in tijden van klimaatcrisis én dat je perfect vrij en gelukkig kunt zijn als je een vakantie dichter bij huis boekt. Burgerplatform Vliegerplein wil bijvoorbeeld de regionale luchthaven van Deurne in België sluiten en de vrijgekomen ruimte teruggeven aan de burger.

Grote organisaties hebben ook bijzonder
veel moeite om de groei los te laten.

Zelfs het IPPC, die het klimaatrapport opstelt, blijft een continue groei van het bruto binnenlands product veronderstellen. Jammer genoeg blijven organisaties en ook het IPPC blind voor postgroei- en ontgroeiscenario’s, die meer potentieel hebben om emissies op korte termijn fors terug te dringen. Daarom beklemtonen recente studies in het gerenommeerde tijdschrift Nature om ontgroeipaden en postgroeiscenario’s te verkennen.

Laten we zelf het goede voorbeeld geven door een stap terug te doen. Stropen we onze mouwen op voor Hari Hachi Bu om ruimte te maken voor het andere, wie of wat dat andere dan ook is? We gaan dan weg van onze obsessie met groei, naar een waardering voor kleiner en minder. Er is nog tijd om onszelf en de loop van de evolutie te veranderen.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 211201
Evolutiegids, trendjournalist & publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Carolyn Steel in de Evolutiegids

Sitopia, hoe voedsel ons leven vormt

Carolyn Steel schreef een utopisch boek over hoe voedsel ons leven vormt en hoe dit ons leven kan transformeren.

you1

Kunnen we straks 9 miljard monden voeden?

Vandaag zijn er 225.000 mensen bij gekomen. Aan ruimte en innovatie is geen gebrek. Maar is dat genoeg?

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?