HAN BEKKERS | wereldevolutie | interview

Bestuursgids Han Bekkers in de Evolutiegids

27 juni 2012 | Mary Span | Evolutiegids

Bestuursadviseur en auteur Han Bekkers:

‘Iedereen kan een bijdrage leveren aan de wereldevolutie’

Han Bekkers begeleidt openbare besturen bij de overheid. Dat doet hij met hart en ziel en met inzet van authentieke waarden en dienend leiderschap.  De oude vorm van denken en werken vormt niet de oplossing voor de wereldevolutie, maar is er juist de oorzaak van. Spiritueel leiderschap, liefde en integer leiderschap zijn van onschatbare waarde voor mensen die leiding geven. Een gesprek met een aimabele leider en schrijver van het managementboek De druppel en de oceaan.

“We weten allemaal dat de druppel opgaat in de oceaan”, vertelt leiderschapsadviseur en auteur Han Bekkers op mijn vraag naar de inhoud van het door hem in 2008 geschreven boek De druppel en de oceaan. “Weinigen weten dat de oceaan opgaat in druppels. Een citaat van Kabir uit de 15e eeuw. We beseffen niet dat alles wat in de wereld bestaat in onszelf zit. Wij zijn onderdeel van een groter geheel en dat betekent dat alles wat wij doen invloed heeft op dat grote geheel. Dat besef is – denk ik – erg cruciaal, want het betekent dat je daarmee de verantwoordelijkheid hebt voor het effect van jouw denken, voelen, spreken en handelen. In het boek heb ik geprobeerd mensen de weg te wijzen naar hun eigen beginpunt. Volgens mij is dat het grote bewustzijn, dat in jezelf zit. Maar ja, je kunt wel gaan mediteren – en dat moet je zeker ook doen – maar dat kost veel tijd. Mijn conclusie is dat je eigen waarden het dichtst bij het grote bewustzijn of de bron zit. Die waarden die voor jou het meest belangrijk zijn. Voor mij zijn dat de begrippen integriteit en liefde. Daar heb ik lang naar gezocht tot ze mij als vanzelf toevielen. Deze twee woorden en waarden zijn onmisbaar in mijn bestaan. Ik maak er altijd een verbinding mee als ik iets hoor of iets meemaak. Ik check dan eigenlijk of het klopt of niet. Je bent je dan heel erg bewust van je eigen handelen en spreken.” Dat is wel een hele fijne leidraad. “Ja, het is een houvast voor de vele keuzes die je in je leven maakt “, vult Han Bekkers aan. “Kijk, je hebt niet altijd de gelegenheid of zin om het te checken. Als ik eerlijk ben, overkomt me dat ook wel eens. Maar ik weet dat het klopt en dan kan ik het later altijd corrigeren.”

Perspectief
“Bij de tweede stap moet je je afvragen waar je op uit bent in je leven. Dat geeft richting. Je hoeft je toekomstperspectief overigens niet helemaal te halen. Het gaat erom dat je ernaar op weg bent. Dat is belangrijk.
Bij de derde stap leer je het nieuwe gedrag aan. Het nieuwe gedrag moet dus geënt zijn op wat jij echt belangrijk vindt en wat jij wilt bereiken in het leven. Dat nieuwe gedrag moet een automatisme worden. Als dat voor elkaar is, kun je de volgende stap in je ontwikkeling maken.”

Zou jij voor mij de druppel van de huidige mens kunnen beschrijven? Wij voelen ons niet altijd als de oceaan. “Ja, we voelen ons beperkt en trekken ons terug binnen onze grenzen. Het is belangrijk om te beseffen dat de barrière die je om je heen hebt gezet door jezelf is gemaakt. Op het moment dat je dat beseft kun je jouw grenzen weghalen en kun je je weer verbinden met het geheel.” Soms zijn mensen bang om die grenzen zomaar af te breken. Het verlangen naar de eenheid is in ieder mens wel aanwezig, denk ik. Hoe kun je in de huidige tijd van chaos en crisis toch die grens leren afbreken? “Het begint toch weer bij jezelf”, leert Han Bekkers. “Het gaat erom dat je contact maakt met jouw waarden. Dat is je houvast en dáár haal je je zelfvertrouwen vandaan.

Spelletjes
Han Bekkers werkt al 35 jaar als leidinggevende bij de overheid. “Je maak van alles mee. Turbulenties, gedoe, spelletjes. Je kunt daar in meegaan en er last van hebben, maar je kunt ook teruggaan naar waar jij staat in jouw waarden. En dan is het allemaal gedoe buiten jou om. Dan raakt het jou niet. Je houdt als het ware contact met je eigen wezen en kern. Je kunt dan mededogen hebben voor dat wat er om je heen gebeurt. Je ziet dan de pijn van de ander. Je ziet óók dat de ander niet anders is dan jijzelf. Op dat moment heb je je eigen grens weggehaald.”

Is er veel pijn bij de overheid? Han Bekkers lachend: “Ik denk niet dat er meer pijn is bij de overheid dan ergens anders. Kijk, bij de leiders van de overheid zie je soms veel pijn: vliegen afvangen, meningen ventileren, de ander op een verkeerd been zetten. Als je geen pijn hebt, heb je veel meer ruimte. Ik denk dat ons land bestuurd wordt door mensen met pijn. Dat is in principe niet erg, want we hebben er allemaal last van. Wat wel belangrijk is of ze zelf bewustzijn hebben over hun pijn. En dat is niet altijd het geval. Ik denk wel dat er erg veel mensen zijn die oprecht proberen om verantwoord te handelen. Die mensen kom ik ook tegen. De crisis van nu is overigens een geweldige kans om te groeien.”

Vernieuwen
Hoe kan de leider van een overheidsinstelling of afdeling zich vernieuwen? Wat vraagt dat van hem of van haar? Welke vaardigheden zullen in de nieuwe tijd gevraagd worden?Ik denk dat het belangrijk is dat je besef hebt van de eenheid. Dat je altijd bereid bent om naar je eigen handelen te kijken en zelfreflectie toe te passen en daarvan te leren. En dat je het besef hebt dat je hier op aarde bent om iets toe te voegen wat van jezelf is. In dienstbaarheid. Zijn leiders daartoe bereid en zijn ze bereid om dienstbaar te zijn? Dat vraagt om een heel andere rol. “Ja, dat denk ik wel. Het is al vrij normaal geworden dat mensen gecoacht worden”, voegt Han Bekkers toe. “Er zijn op het ogenblik veel veranderingen gaande. Ik merk in mijn werk dat mensen heel graag willen groeien en daar horen confrontaties bij. Ze weten dat er meer in hen zit dan op dat moment aangesproken wordt.” Er wordt wel vaak heel gemakkelijk gezegd ‘Geef mijn managers maar een coach of een opleiding’. Zelf blijven de leiders buitenspel. “Dat gebeurt ook”, geeft Bekkers toe. “De bestuurders bij de overheid zien zich als gekozen leiders. Zij vinden dat de ambtenaar moet veranderen. Mijn stelling is dat alle mensen in een systeem werken. En dat betekent dat die bestuurders ook mee moeten naar die nieuwe tijd en de nieuwe samenhang. Ik ben net benoemd tot gemeentesecretaris van Amersfoort en ik heb een hele mooie opdracht om de samenhang te herstellen tussen de raad, het college en de organisatie. Iedereen zit in het systeem, dus ook de leiders.”

Onderzoek
In 2009 heeft het Binnenlandbestuur een onderzoek gedaan naar leiderschap bij de overheid. 79 Procent van de ambtenaren ervaart leiderschap als onderontwikkeld. Gebrek aan daadkracht en leiderschap. 57 Procent beoordeelt zichzelf en de andere leiders als voldoende sterk leidinggevend. Hoe verklaar jij dit enorme gat?
“Leuk, hè?”, zegt Bekkers lachend. “Dat is heel logisch. Mensen zijn heel snel geneigd om het probleem bij de ander te leggen. Het is wel belangrijk dat mensen gaan zien hoe het mechanisme in elkaar zit. We kunnen niet met de vinger naar de ander blijven wijzen. Dat biedt geen oplossingen en dus geen perspectief.”

We hebben de neiging om bovenaan en dus bij leiders te beginnen. Dat is goed, maar is het niet ook zinnig om op de basisschool met deze evolutionaire visie te beginnen? “Nog eerder zelfs. Het begint al bij de opvoeding door de ouders. Als je kijkt naar de opvoeding en scholing van kinderen van nu en vroeger dan is er een enorm verschil te zien. Er is veel meer liefde tussen mensen. Er is meer gelijkwaardigheid. In die zin ben ik een optimist. We hebben heel veel geluk met een stabiel land als Nederland waar veel mogelijk is.” Hebben wij als land dan niet een grote verantwoordelijkheid richting de oceaan? “Ik zie dat zo. Als jij bezig bent met verandering, heeft dat al een groot effect op het geheel. We zijn allemaal leiders. Bij de een gaat de transformatie sneller dan bij de ander. Dat is nu eenmaal zo. Je moet gewoon accepteren dat dit soort processen tijd kosten. Het gras gaat echt niet harder groeien als je aan het sprietje trekt. Eigenlijk draait het allemaal om liefde vanuit je hart”, besluit Han Bekkers zijn inspirerende uitleg.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 120627
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Integer leiderschap

Integer leiderschap

Zet integriteit op jouw to-do-list…

Paulien Assink van PAL en authentiek leiderschap

Authentiek leiderschap

Paulien Assink, reisleider in authentiek leiderschap: ‘Ik geef het beste van mezelf aan de wereld.’

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?