GROENE ARCHITECTUUR | trends | duurzame evolutie

Evolutionaire trends in groene architectuur

Groene architectuur zoals binnentuinen, parken en bossen bieden een groot aantal voordelen voor mensen. Ze zijn niet alleen duurzaam maar ook stressverlagend. Bekijk de mooiste duurzame plekken in de wereld.

Toronto Tree Tower, Canada

Er is een houtevolutie gaande in de bouw. Is hout de oplossing boven vervuilend beton en staal? Toronto is al lang serieus bezig met groene stadsarchitectuur. De stad Ontario heeft al ongeveer 10 miljoen bomen, die zo’n 26% van de stad beslaan en wil dat laten groeien tot veertig procent. Geïnspireerd door het beroemde Habitat 67-gebouw in Montreal, laat dit ongelooflijke voorstel voor een 18 verdiepingen tellende houten torenblok in Toronto zien dat hoogbouw duurzaam kan worden gebouwd en toch verbonden kan blijven met de natuur, zelfs in een hectische stedelijke omgeving. Deze ‘verticale bostoren’ is geïnspireerd op de Bosco Verticale woontorens in Milaan. Er zijn plannen voor een houten woonflat in Amsterdam en in Eindhoven moeten houten torens van ruim honderd meter hoog komen. Want elke kubieke meter hout scheelt 1,1 ton CO2.

torontotreetower2
Parkroyal on Pickering Hotel in Singapore
Super Tree Grove in Singapore

Groen hotel en park in Singapore

WOHA ontwierp de nieuwbouw van het Parkroyal on Pickering Hotel in Singapore. Wie vanuit het eco-hotel uitkijkt over het Hong Lim Park aan Upper Pickering Street, ziet een panorama, gelaagd als een Achterhoeks coulissenlandschap. Het Parkroyal hotel beschikt over 15.000 meter groen en water: hangende tuinen, waterbassins en watervallen, beplante terrassen en groene gevels.

Prachtig zijn ook de Gardens on the Bay in Singapore. Vooral de Supertree Grove, die bestaat uit gigantische verticale tuinen met buitenaardse luifels, is een wonder om naar te kijken.

Off the Grid Office in Roemenië

“Off The Grid Office is opgericht om onze voortdurende behoefte aan binding met de natuur te illustreren”, zegt architect Stefan Mantu van Engraff Studio uit Boekarest. Hij staat bekend om zijn ideeën rondom het exterieur van gebouwen. Werken in de natuur is hier maximaal benut.

Off the Grid Office Roemenië
Corolla Huis in Guatemala

Corallo-project in Santa Rosalía, Guatemala

Corallo House ligt in een dicht bos op een heuvel in de wijk Santa Rosalía in Guatemala City en integreert het bestaande bos in de indeling van het huis. PAZ Aquitectura wilde dat de bestaande bomen in het gebied in wisselwerking zouden staan ​​met de leefruimte.

Wijnmakerij Shilda in Kakheti, Georgië

Er zijn veel wijnmakerijen in Kvareli, maar de meest favoriete plek voor toeristen is wijnmakerij Shilda. Het gebouw is letterlijk ingebed in het landschap van de wijngaarden, waardoor het vanuit vogelperspectief nauwelijks zichtbaar is. X-Architecten uit London en Tbilisi hebben de wijnmakerij ontworpen.

wijnmakerij Kakheti, Georgia
Jakarta Hotel Amsterdam

Prefab houten hoogbouw, Amsterdam

Architect Bjarne Mastenbroek van SeARCH heeft met zijn ontwerp voor het energieneutrale Amsterdamse Hotel Jakarta in 2018 de prijs voor het beste gebouw van het jaar gewonnen. Dit gebouw, wat voornamelijk uit hout bestaat, is als lego in achttien dagen opgezet. Hij denkt dat een groot deel van de nieuwbouw met hout kan worden bereikt: ‘In het hotel is maar voor de helft beton gebruikt. De hotelunits werden gebouwd in de fabriek en dan per stuk in een vrachtwagen geladen, wat o.a. voor minder verkeersbeweging zorgt dan bij bouwen met beton. Dat zorgt voor minder stikstof in de atmosfeer.’

Tiny House Movement

Wonen op een klein oppervlak is niet nieuw. In Japan en China is het zelfs gewoon om op 30 vierkante meter te wonen. Nu betrekken mensen houten minihuisjes om een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achter te laten. Ze staan al in Weert, Schijndel, Panningen, America. Er zijn plannen voor Amsterdam, Utrecht, Leiden en Den Haag. Finch Building en Heijmans MoodBuilders creëren zelfs duurzame, verplaatsbare huizen, die kunnen worden hergebruikt in verschillende vormen. Klein wonen zorgt ervoor dat er meer ruimte is voor anderen en meer mensen kunnen zo dichter bij hun werk wonen. Lees meer…

Heijmans ONE
Heijmans One tiny house

De trend in groene architectuur: bouwen met meer hout

De EU heeft met 180 miljoen hectare bos ruim voldoende productievermogen om een houtrevolutie mogelijk te maken. Elke paar seconden groeit er een huis in deze bossen. Wanneer we in Nederland 20 procent van ons landbouwareaal in bos omzetten kunnen we onze bouwsector bedienen en tegelijkertijd het CO2-stifstof- en fijnstofprobleem aanpakken. Staatsbosbeheer gaat samen met Shell de komende twaalf jaar in totaal ruim vijf miljoen bomen planten, maken beide partijen op 8 april 2019 bekend. Lege plekken die in bossen door zieke bomen zijn ontstaan, moeten op die manier weer opgevuld worden. De huidige natuur herstellen en grotere natuurgebieden aanleggen geeft weer speelruimte. Maar daar vervolgens in schrappen is niet aan de orde!

risicosteden met marktkansen

Steden met de meeste risico’s én kansen

Het Deense duurzame onderzoeksbureau Sustainia heeft nu een lijst samengesteld van negen steden met de grootste risico’s en de meeste marktkansen. Zaken doen is daar wel een kwestie van de lange adem.

Kim van der Leest over de handleiding 'De Levende Tuin' voor zakelijk gebruik

Creëer een Levende Tuin in de omgeving

In deze wereld van beton zijn er gek genoeg vaak minder prikkels om ons heen dan in de natuur. Alleen zijn wij helemaal niet ingesteld op de stadse stimuli. 

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?