GRETA THUNBERG | klimaatactiviste | duurzame evolutie

Klimaatactiviste Greta Thunberg

Greta Thunberg, icoon voor klimaatverbetering

Pesten en depressie hebben een tol geëist van Greta Thunberg. De Zweedse klimaatactiviste heeft een moeilijke tijd doorgemaakt, maar ze blijft vechten. Voor klimaatverandering en een duurzame wereld. Ze beheert heel zorgvuldig haar sociale media, want soms brengt haar publieke rol ongewenste aandacht. Ze overweegt om een jaar vrijaf te nemen om haar activisme fulltime voort te zetten.

Het is ingewikkeld om een jonge klimaatactiviste van 16 jaar te zijn. Ze is klein en verlegen, maar heeft een enorme drive om de wereld duurzamer te maken. Te beginnen bij haar ouders die op haar verzoek veganisten zijn geworden en niet meer het vliegtuig nemen. De wereld luistert nu naar haar, omdat ze in haar de hoop voor een betere, duurzame wereld zien. Maar daar is ze het niet mee eens. Ze wil juist dat mensen haar gaan helpen bij een strengere CO2-emissiewetgeving.

Vroeger werd ze gepest omdat ze anders en stil was. Ze voelde zich eenzaam en geïsoleerd, omdat ze niet meedeed met mooie kleding of mobieltjes. Toen ze 11 jaar werd, stopte ze met eten en met groeien. Ze sprak alleen met familie en op school alleen met haar leraar. Onderzoek wees uit dat ze leed aan het syndroom van Asperger, een vorm van autisme. Maar ze vocht zich terug. Haar alleenwereld is kleiner geworden en de wereld groter. “Ik heb iets wat ik moet doen”, zegt ze. “Ik ben nu blijer,” voegt Greta eraan toe. “Ik heb er zin in.” Tegenwoordig denkt ze goed na over alles wat ze doet, wat ze draagt, wat ze zegt, met wie ze contact maakt op Facebook.

Ze ijvert al langer voor het klimaat. Haar boodschap is eenvoudig: klimaatverandering is een bedreiging die door volwassenen, ondanks mooie woorden en goede bedoelingen, onvoldoende serieus wordt genomen. Zij zijn niet bereid om de consequenties te trekken uit wat de wetenschap zegt. Ze bracht tijdens het World Economic Forum in Davos van 2019 een niet mis te verstane boodschap aan de politieke en economische elite. “Jullie moeten de angst voelen die ik elke dag voel”, zei ze daar. En tegen de leiders zei ze: “Jullie wisten heel goed welke onbetaalbare waarden jullie hebben opgeofferd om onvoorstelbare winsten te blijven maken.” Niet mis te verstane woorden die impact hebben in de hele wereld. Haar protest krijgt nu wereldwijd navolging, van Canada tot Australië en van Finland tot België.

Ze is boos en laat dat via Twitter weten: ‘Dertig jaar lang hebben politici niks gedaan.’ Al haar acties op straat en tijdens Davos hebben ervoor gezorgd, dat jonge mensen nu gaan demonstreren voor een duurzame wereld. Moeten kinderen ten einde raad maar gaan demonstreren, nu de politici bijna niets doen?

Gevraagd of ze in september naar New York zou gaan voor de klimaattop van de Verenigde Naties als ze werd uitgenodigd, zei Greta dat ze niet zou vliegen. Maar ze kon er op een schip naar toe varen. Dat heeft volgens haar een kleinere voetafdruk dan vliegen. 

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 190218
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Deel de kennis van De Evolutiegids

Klimaatmaatregelen anders

16-02-19: Indiase schrijver Amitav Ghosh over klimaat: “Ik verzet me tegen die makkelijke dooddoener, meestal van mensen die je willen neerzetten als een hypocriet: wat doe jij zelf aan het klimaat”, zegt Ghosh. “Dat is de valkuil van de neoliberale ideologie waarin we leven, dat elk wereldprobleem wordt teruggebracht tot het niveau van persoonlijke keuzes en verantwoordelijkheid. Terwijl klimaat helemaal niet gaat over jou en mij. Het is een structureel probleem dat om structurele oplossingen vraagt. Je verhelpt het niet door andere gloeilampen in te draaien.” Bron: Volkskrant.
We kampen niet met een duurzame crisis maar met een spirituele crisis

Vragen over klimaatverandering?

Voor veel mensen is klimaatverandering een ver van hun bedshow. Daarom geven wij antwoorden op de meest gestelde vragen.

risicosteden met marktkansen

Risicosteden met marktkansen

Steden over de hele wereld worstelen met schijnbaar onoverkomelijke uitdagingen, vooral duurzame.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?