Geheim van persoonlijke evolutie | persoonlijke evolutie

persoonlijke evolutie

Het geheim van persoonlijke evolutie

Evolutie is een kracht die in elke cel van je lichaam en geest zit. Als opgroeiend kind heb je een proces van lichamelijke groei doorgemaakt. Dat ging vanzelf, want je lichaam is geprogrammeerd om te evolueren. Hoe bewuster je omgaat met het leven en je innerlijk leven hoe meer je geestelijk groeit als mens.

In eerste instantie lag je focus misschien op het verdienen van geld, op je gezin en het ontdekken van de buitenwereld. Maar naarmate je meer bedreven wordt en dus meer het leven leert kennen, hoe meer je ervoor kunt kiezen om ook innerlijk te groeien. Dat gebeurt vooral als je met crises in je leven te maken krijgt. Als je de crisis in je leven diep genoeg voelt en je de ernst van verandering werkelijk inziet, dan kun je je richten op de oorzaken van je huidige problemen. Het is vaak een opluchting om de oorzaak te kennen. En als je zicht hebt op de oorzaak, komt er energie vrij om door te gaan om barrières te slechten en op zoek te gaan naar nieuwe wegen.

Keuze
Persoonlijke evolutie is een keuze in het nu. Elke situatie op aarde is neutraal en heeft geen betekenis in zich, maar je maakt onbewust of bewust een eigen waarheidsbeeld van een bepaalde gebeurtenis. Want alles wat buiten je gebeurt is een reflectie van wat er innerlijk met jou gebeurt. Het feit dat je een negatieve mening of overtuiging over iets of iemand hebt, maakt dat je er negatieve gevoelens, negatieve gedachten, negatief gedrag over hebt en die creëren de weerstand of moeilijkheden in je leven. In feite ben je dan niet in lijn met de flow van jouw evolutie. Helaas wachten veel mensen op komende veranderingen in de buitenwereld. Dat werkt niet, want jij bent degene die iets kan veranderen. Niemand anders. Om dat proces te keren maak je diep in jezelf contact met datgene wat weerstand creëert. Vervolgens identificeer je wat jouw definitie, beelden of overtuigingen daarover zijn. Vraag jezelf af of het écht waar is wat je denkt en voelt. Durf de angst en je emoties onder ogen te zien. Als angst aan je deur klopt, dan is dat een teken dat je niet in lijn bent met jouw evolutie. Angsten zijn illusies. De meeste angsten ontstaan door fantasieën of belemmerende overtuigingen die je hebt over jezelf en anderen. Als je je richt op jouw angst zal jouw wereld ook bestaan uit angst. Weet dat angsten niet werkelijk bestaan. Ze bestaan niet in het hier en nu.

Je zult bij zelfonderzoek ontdekken dat jouw angsten of overtuigingen niet logisch zijn en niet van jezelf komen. Je hebt die belemmerende overtuigingen of angsten overgenomen van je ouders, je leraar, je vrienden of van de maatschappij. De gedachten van anderen hebben helemaal niets met jou te maken, want jij bent je eigen unieke ik, je eigen universum. Daarom voel je weerstand in jezelf. Zo gauw je dat bewust inziet, verdwijnt de belemmerende overtuiging of angst als sneeuw voor de zon (mits je jouw spijt of gedachten over het verleden laat gaan). Je hebt dan weer het stuur van je eigen universum in handen. Als je beseft dat ieder levend wezen op aarde z’n eigen universum heeft, dan weet je ook dat jij niet degene bent die dat universum van die ander kan veranderen. Je kunt je er wel voor kiezen in liefde in plaats van in angst naar die ander te kijken. Als je dát kunt, heb je een hogere staat van evolutie of bewustzijnsverruiming bereikt. Je bent een lichtend voorbeeld voor anderen geworden.

Het geheim
Tegelijkertijd leer je te zien welke keuzes er zijn en welke je altijd automatisch neemt. Je leert óók te zien welke betere keuzes er zijn. De beste keuze is die welke positief uitwerkt voor jouw lichaam, geweten en ziel. Je voelt in je hart wat juist is. Maar hoe weet je of iets juist is? Als het je blij maakt, als je vreugde voelt of als je passie voor iets voelt. Alleen je eigen bewustzijn weet wat goed voor je is. Hou vast aan iets wat je dient in plaats van vast te houden aan de weg van weerstand en blokkades.

Het geheim van jouw persoonlijke evolutie is: jij bent degene die achter het stuur zit. Ga dus niet op de passagiersstoel zitten. Wees altijd in het nu. Er is geen verleden en geen toekomst in het nu. Treed het leven tegemoet zoals het nú is, met passie voor wat jij wilt doen in dit heden. Want als je passie voor iets voelt, ben je een met jezelf en met jouw kompas voor dit leven. Met passie in het nu creëer je synchroniciteit (een samenloop van omstandigheden met betekenis voor jou alleen) en creëer je elk volgend moment een nieuwe realiteit. Je leeft dan van moment tot moment. Het moment is de ware realiteit, niet het verleden of de toekomst.  Als je jezelf herdefinieert zoals je werkelijk wilt zijn (verbind je in alle eerlijkheid met jouw persoonlijke kracht (jouw talenten) en wat jij diep in jezelf wenst zonder je te laten leiden door wat anderen willen) en met passie in het heden leeft, maak je nieuwe connecties met andere realiteiten die gelijktijdig plaatsvinden. Niets in het universum is in steen vastgelegd of lineair, alles is een waarschijnlijkheid of een mogelijkheid. Je evolueert in het heden van moment tot moment en van waarschijnlijkheid tot andere mogelijkheden. Op het moment dat je met positieve passie het leven tegemoet treedt, trek je de mogelijkheden die bij die passie horen automatisch aan. Je wordt van moment tot moment een nieuwer mens. Je bent niet meer het verleden, laat staan de toekomst. Treed dus mensen en de wereld tegemoet op het punt waar ze zijn. Het leven is zoals het nú is. Het leven is neutraal en steeds in beweging en in verandering.

Kleine stappen
Maak kleine, behapbare stappen. Een belangrijke stap is om dagelijks naar binnen te gaan. Om te beginnen tien minuten per keer. In het begin is het moeilijk om je gedachten aan je voorbij te laten gaan en stil en ontspannen te worden. Maar oefening baart kunst. Alle wijsheidstradities hebben ontdekt dat stil en bewust zijn van wat er wérkelijk gebeurt enorme voordelen met zich meebrengen. Als je ontspannen en stil naar jezelf kunt kijken, ontdek je veel van jezelf: je wordt je bewust van je gedrag of van je houding ten opzichte van iets of iemand. Die ontdekking is al een evolutie op zich, want je zult zien dat je met die ontdekking iets gaat doen. Maar doe het wel in kleine, behapbare stappen. En met die stappen evolueer je. Er vindt dan langzaam maar zeker groei van bewustzijn plaats.

In feite ontdek je het volgende:

 • Het leven is steeds in evolutie en in verandering. Jij dus ook.
 • Hoe beter je jezelf kent, hoe bewuster je wordt.
 • Je ontdekt dat positieve intenties beter uitwerken dan negatieve intenties.
 • Bewuste evolutie zorgt voor versnelling.
 • Je ontdekt dat individuele evolutie bewustzijnsverruiming is.
 • Door evolutie voel je je innerlijk meer en meer verbonden met het leven en dus ook met anderen.
 • Als je evolutie in je leven omarmt, kun je het leven steeds gemakkelijker aan.

Stel jezelf dagelijks deze vragen om je vooruitgang te blijven zien:

 • Ben ik in de afgelopen periode bewuster geworden?
 • Ken ik mezelf nu beter?
 • Geniet ik nu meer van het leven?
 • Word ik al krachtiger en positiever en word ik minder zelfkritisch?
 • Voel ik me meer verbonden met het leven en met anderen? Ben ik empathischer geworden?
 • Wat kan ik doen om meer evolutie in mijn leven te brengen? Hoe klein ook.

Als je bovenstaande vragen dagelijks de revue laat passeren, zul je zien dat je meer compassie met het leven en met de mensen ontwikkelt, dat je rustiger en minder gestresst wordt.
Mijn persoonlijke evolutie is daardoor in een versnelling gekomen. Ik zie de dingen nu meer in perspectief, ik betrek het minder op mezelf. Ik voel me verbonden met een hoger doel. Ik ben meer in evenwicht, zonder zweverig te zijn. Ik zie dat evolutie bij mijn leven hoort, dat ik het niet wil stoppen want ik wil leren. Ik zie de schoonheid van alles meer in. Ik zie ook de ontwrichting en angst bij anderen zonder me eraan te hechten. In plaats daarvan kies ik ervoor om anderen op weg te helpen. Dat zijn voor mij bijzondere momenten van inzicht. Die momenten laten me zien dat evolutie een geschenk is. Voor mij en de wereld.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 160615
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Evolutiegids: geef je leven vleugels

ronalddecaluwe

Mindfulness:
interview met Ronald de Caluwé

Aandachttrainer Ronald de Caluwé: ‘De deur naar het geluk opent naar binnen’.

mindfulness

Mindful [r]evolutie

De workshops voor meditatie en mindfulness worden in het Westen druk bezocht. De sessies zijn krachtige levensverbeteraars die ons door heftige levenssituaties heen kunnen loodsen.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?