FRITJOF CAPRA | verenigde visie op leven | spirituele evolutie

Fritjof Capra

Natuurkundige en systeemtheoreticus

Fritjof Capra, Ph.D. is oprichter en directeur van het Center for Ecoliteracy in Berkeley, California. Capra moedigt zijn lezers aan om een holistische kijk aan te nemen.

Bezoek Fritjof Capra op:

Fritjof Capra’s eenheid van leven

Fritjof Capra is een Oostenrijks-Amerikaans natuurkundige en schrijver van internationale bestsellers als The Tao of Physics en The Turning Point. In zijn boeken koppelt hij het menselijk bewustzijn en een mystiek wereldbeeld aan de theorie van de kwantumfysica. Tegenover de niet-gelovigen staan uiteraard de aanhangers: de gelovigen, de schrijvers en lezers, documentairemakers (denk aan What the Bleep Do we Know uit 2004) en het grote publiek van de stroom publicaties die uit deze schijnbaar onorthodoxe interpretatie voortkomt. De patstelling is, zoals vaak wanneer geloof en wetenschap botsen, totaal. Maar prof. Fritjof Capra toetst hoe haalbaar de interpretatie van kwantummystiek als geloofssysteem is.

Prof. Fritjof Capra (1939) is een Oostenrijks-Amerikaans natuurkundige en schrijver van internationale bestsellers als The Tao of Physics (1975, in het Nederlands vertaald als De Tao van Fysica) en The Turning Point (1982). Zijn meest recente boek is The Systems View of Life. In de eerste plaats stapt hij af van het idee dat het universum een machine is. In de tweede plaats geven de auteurs Fritjof Capra en Pier Luigi Luisi, professor aan de universiteit van Turijn, een gedetailleerd overzicht van de wetenschapsontwikkeling door de eeuwen heen. Vervolgens slagen de auteurs er wonderwel in om de ontwikkelingen van de wetenschap in de 20ste en 21ste eeuw helder uit te leggen. Ze zien het universum als een netwerk van relaties, de planeet als een zelfregulerend systeem en de mens in zijn lichamelijke en emotionele systemen als een levend cognitief systeem. Daarmee stapt Fritjof Capra af van de gedachte dat alles alleen materie is. Hij ziet de eenheid van leven.

Capra heeft uiteindelijk een positieve boodschap: de mensheid als geheel, maar ook elk individu, kan keuzes maken tussen de kansen en bedreigingen die de toekomst brengt. Wij kunnen tegengestelde ontwikkelingen met elkaar verzoenen om het leven op deze planeet te behouden en te versterken. Fritjof Capra zet met zijn initiatief ‘School for Ecoliteracy’ een mooie stap om kinderen deze manier van denken eigen te maken, zodat zij straks hun duurzame wereld kunnen bouwen.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 170809
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie in leven en werk,
bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
kenwilber

Ken Wilber, de filosoof van de integrale evolutietheorie

Ken Wilber pleit in zijn boeken voor de vereniging van duurzame groei en duurzame spiritualiteit.

christina_aguilera

Gaan we voor bionische of voor mensevolutie?

Gaan we een leven als half mens en half machine tegemoet? En wie is dan de leider? En waar is de ethiek?

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?