FREEK VAN LEEUWEN | een geestelijke blik in het bewustzijn-2

2.De geestelijke vermogens en de hersenen

Hersenonderzoek

Door neurofysiologisch onderzoek met behulp van fMRI (beeldvorming door magnetische resonantie van het te onderzoeken orgaan) is door hersenonderzoekers vastgesteld, dat als aan een persoon die in een toestand van bewustzijn verkeert, verschillende opdrachten worden gegeven, in de hersenen van die persoon is te zien dat de bloedstroom naar bepaalde gebieden toeneemt. Uit dit verschijnsel kan dan worden opgemaakt, dat de hersencellen in die gebieden door het uitvoeren van de opdracht werkzaam worden, doordat de stofwisseling in de cellen ervan toeneemt en daarmee ook de bloedtoevoer naar dat gebied.

Aangezien er bij verschillende opdrachten verschillende hersengebieden op deze wijze werkzaam worden en bij al die werkzame gebieden ook sprake is van het verschijnsel bewustzijn, gaat men er nu van uit dat het bewustzijn zich niet op één bepaalde plaats bevindt, maar over de gehele hersenen verspreid, aanwezig is.

Illustratie 'De vermogens van hersenschors' van Freek van Leeuwen in De Evolutiegids

De vermogens en de hersenschors

In het verleden was door hersenonderzoek bij open-schedeloperaties en door onderzoek van hersenbeschadigingen al vastgesteld, dat het vermogen van een persoon iets waar te nemen zich aan de achterzijde van de hersenen bevindt, terwijl de mogelijkheid iets te willen zich aan de voorzijde afspeelt (zie de afbeelding). Nauwkeuriger beschreven: in de hersenen bevindt het waarnemen zich in de sensorische hersenschorsgebieden achter de centrale groef (sc, sulcus centralis, die de hersenen in een voorste en achterste deel verdeelt), terwijl het willen zich afspeelt op de motorische hersenschorsgebieden vóór de centrale groef.

Ook was al wel bekend dat het denken zich bij rechtshandigen meer aan de linkerzijde van de hersenen afspeelt; daar bevinden zich namelijk twee belangrijke schorsgebieden die daarvoor noodzakelijk zijn: het gebied van Broca (1) voor de woordvorming en het gebied van Wernicke (2) voor de woordbetekenis.

Later werd door gericht hersenonderzoek middels fMRI gevonden dat de herkenning van de gemoedsuitdrukking op het gezicht en het herkennen van de gemoedsuitdrukking in stembuigingen en in de toon van de stem, zich meer afspeelt aan de rechterzijde van de hersenen.

Hersenonderzoekers vonden zo de geestelijke vermogens: het waarnemen, denken, voelen en willen verbonden waren met de werkzaamheid van bepaalde gebieden van de hersenschors.

 

Klik hier door naar het vervolg van dit artikel: Buitenzintuigelijke waarnemingen.

Klik hier door naar het vervolg van dit artikel:

  1. Inleiding
  2. De geestelijke vermogens en de hersenen
  3. Buitenzintuiglijke waarnemingen
  4. De geest-stofverhouding
  5. Het doel van de stoffelijke wereld
  6. De vereenzelviging met de stof
  7. De bewustwording

AUTEUR FREEK VAN LEEUWEN | ©EVOLUTIEGIDS | 180711
Zelfrealisatiegids Freek van Leeuwen wil
een brug slaan tussen spiritualiteit en wetenschap.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?