FRANK DEN BUTTER | Elizabeth R | zinvolle evolutie

Elizabeth R | Evolutiegids

17 september 2022 | Frank den Butter | Economiegids

Niet in de rij voor Elizabeth

Bij het overlijden van koningin Elizabeth worden we overspoeld met technisch perfecte foto’s uit haar lange leven en regeerperiode. Helaas is het vanwege auteursrechten soms moeilijk die foto’s te publiceren. Daarom hier exclusief voor de Evolutiegids een impressionistisch beeld van de Queen van 57 jaar geleden.

Om een laatste groet aan hun geliefde vorstin in Westminster Hall te brengen, voordat zij op maandag 19 september wordt bijgezet, staan de Engelsen urenlang in de rij. De lengte van de rij is meer dan 3 kilometer. Er is zelfs sprake dat de wachttijd wel tot zo’n 30 uur kan oplopen. Dan zijn de wachttijden om tegenwoordig op Schiphol door de veiligheidscontrole te komen nog verwaarloosbaar klein.

Elizabeth R | Evolutiegids

Elizabeth kwam toevallig langs

Heel anders was mijn ervaring om de Engelse koningin te zien te krijgen in mei 1965. Met de vijfde klas van ons Schiedams gymnasium waren we met onze geschiedenisleraar prof. Kampman – hij was hoogleraar in Istanbul –  op kunstreis naar Italië geweest. Op de terugweg hebben we een tussenstop in München gemaakt omdat Kampman het van belang vond, dat we de Alte Pinakothek konden bezoeken. Geschiedenisles bestond in die tijd op ons gymnasium vooral uit les in kunstgeschiedenis. En met name over de Hethieten moesten we veel weten. Tijdens onze wandeling door München bleek er een straat afgezet, met aan één kant allerlei mensen die kennelijk op iets stonden te wachten. Navraag leerde dat koningin Elizabeth een bezoek aan München bracht en langs zou komen. Dat was helemaal aan onze aandacht ontsnapt. Eerlijk gezegd was het voor ons ook niet zo belangrijk: de meest recente geschiedenis was nog niet behandeld. Enigszins met het idee van ‘eerst zien en dan geloven’ zijn we maar even stil blijven staan: er was toch geen rij. Inderdaad verschenen er een paar motoragenten die op de komst van iets belangrijks duidden. Het bleek wel degelijk koningin Elizabeth te zijn, vergezeld van prins Philip, en staande in een open limousine. Opmerkelijk, want kennelijk hadden de veiligheidsautoriteiten hier geen bezwaar tegen, terwijl twee jaar daarvoor toch President Kennedy bij zo’n rijtoer door Dallas was doodgeschoten. Er was toen op dat punt nog een wereld van verschil tussen Europa en de Verenigde Staten. Overigens staat er in de NRC van 16 september 2022 (blz. 12) een foto van Elizabeth en Philip uit februari 1966, ook in zo’n open limousine op rijtoer door Bridgetown, de hoofdstad van Barbados. Het waren echt ander tijden!

Snel een foto nemen…

Ik heb toen snel mijn fotocamera gepakt en er de meest geschikte lens op gemonteerd – of misschien juist niet want het was een 135 mm lens, vooral geschikt voor landschappen en voor details van de Italiaanse monumenten. Scherpstellen en met de beweging rekening houden was vrijwel onmogelijk: alles moest in een flits (maar zonder flitser) gebeuren. De foto, die hier in bewerkte vorm is bijgevoegd, geeft dan vooral ook een impressionistisch beeld van de Queen. Wel is duidelijk dat zij degene is om wie alles draait, met prins Philip in de schaduw erachter. En de eer en het respect voor de Queen worden geïllustreerd door de groetende man in uniform op de achtergrond.

Zo’n Italië-reis met de vijfde klas van het gymnasium is een geweldige belevenis, niet alleen vanwege de bezichtiging van allerlei kunstschatten maar ook vanwege het onderlinge contact tussen de klasgenoten en hoe we in zo’n andere situatie op elkaar reageren. Ik vraag mij af hoeveel van ons zich nog vandaag de dag zullen herinneren dat we, zij het in een glimp, koningin Elizabeth hebben gezien. Ik herinner het me vooral omdat ik in mijn archief deze foto tegenkwam.

Frank den Butter in De Evolutiegids

AUTEUR FRANK DEN BUTTER | ©EVOLUTIEGIDS | 220916
Economiegids Frank den Butter is gasthoogleraar Algemene Economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Transactie-econoom die onderzoekt hoe Nederland zijn positie als handelsland in de toekomst het beste kan benutten.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?