FOKKE OBBEMA | de zin van het leven | persoonlijke evolutie

DE ZIN VAN HET LEVEN

Fokke Obbema

Journalist en schrijver Fokke Obbema ontsnapte aan de dood en ging na herstel op zoek naar de zin van het leven. Hij interviewde veertig mensen en vatte dat in zijn boek ‘De Zin van het Leven’ samen. Het boek is genomineerd voor een Tegel, de hoogste journalistieke prijs voor het beste interview van het jaar.

de zin van het leven door Fokke Obbema

Zoektocht naar de zin van het leven

Fokke Obbema, journalist en schrijver, kreeg een hartstilstand die hij op het nippertje overleefde. In de woorden van filosoof Nietsche was hij even een broeder in de dood. Na zijn herstel en met die ervaring ging hij op zoek naar de zin van het leven. Hij vroeg daar veertig mensen naar en vatte zeven inzichten samen in zijn boek De Zin van het Leven.

De zoektocht van Fokke Obbema naar de zin van het leven leverde een summum aan reacties op van lezers van zijn boek De Zin van het Leven. Na zijn herstel van een hartstilstand vroeg Fokke Obbema zich af: ‘Als het zó snel afgelopen kan zijn, wat had mijn leven dan voor zin? Wat stelt het leven eigenlijk voor?’

Fokke Obbema, journalist en schrijver

Geluk
De mensheid worstelt al eeuwenlang met de vraag naar de zin van het leven. Het is een vraag die nooit unaniem beantwoord zal worden. De een vindt het antwoord in zichzelf, door zich te richten op zelfontplooiing en geluk na te streven. Anderen vinden zingeving in anderen, door medemensen te helpen en een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Consensus is volgens Obbema helaas ver te zoeken, maar de zoektocht naar de zin van het leven is wel een opstap naar het benoemen van belangrijke zaken in je eigen leven.

Zinloos?
Professor Richard Kinnier van de Arizone State University onderzocht citaten van honderden bekende persoonlijkheden over de zin van het leven. Uiteindelijk wist hij tien thema’s te onderscheiden. Het leven moet genoten worden – We zijn hier om God te dienen – We zijn hier om wijsheid en zelfrealisatie te zoeken – De zin van het leven is een mysterie – Het leven is zinloos – We zijn hier om anderen te helpen – Het leven is een strijd – We zijn hier om bij te dragen aan de samenleving – We moeten betekenis voor onszelf creëren – Het leven is absurd. Auteur Oscar Wilde zei zelfs dat het leven veel te belangrijk was om serieus te nemen.

Dankbaar zijn
Fokke Obbema constateerde na zijn hartstilstand dat de kleine dingen in zijn leven juist belangrijk zijn. Niet de prestaties of carrière, maar dankbaar zijn voor wat je hebt. Dankbaar zijn maakt jezelf en anderen om je heen gelukkiger. Je kunt dankbaar zijn tegenover een Hogere macht of tegenover het leven zelf. Fokke Obbema weet niet of er een Hogere macht bestaat en kiest liever als agnost voor het leven zelf. Mensen die regelmatig hun dankbaarheid uiten (zowel privé als openbaar) zijn gelukkiger. Uit onderzoek van Sonja Lyubomirsky, Professor Ph.D. aan de Stanford University, blijkt namelijk dat dankbaarheid allerlei positieve effecten heeft. Het vergroot bijvoorbeeld je gevoel voor eigenwaarde en zelfvertrouwen en het maakt je minder materialistisch.

Eyeopener
Het zorgt óók voor verbinding met anderen, ontdekte Fokke Obbema. Dat was een eyeopener voor de schrijver. Als je de kwetsbaarheid in verbinding met anderen kunt zien. Bovendien had Fokke Obbema die kwetsbaarheid door zijn hartstilstand zelf al ondervonden. Als je alleen maar dat wat goed gaat vertelt, blijf je op een oppervlakkig niveau, stelt filosoof-cabaretier Tim Fransen zelfs. Obbema ontdekte door de interviews voor zijn boek dat die verbinding met anderen de rode draad van de zin van het leven is. Verbinding kan ook met de natuur, muziek of een mooi boek zijn. Je kunt je ook in je eentje verbonden voelen. Als we meer onze kwetsbaarheid zouden tonen, dan zouden we ook wat meer compassie met elkaar hebben.

Collectief bewustzijn
Ook het collectieve bewustzijn vindt hij belangrijk. Dieren staan bijvoorbeeld veel sterker met het collectief bewustzijn in verbinding dan mensen en dit verklaart hoe ze op instinct dingen kunnen doen die ze nooit bewust geleerd hebben. Mensen voelen veel meer het individuele dan het collectieve. Obbema vraagt zich in zijn boek af of dat collectieve bewustzijn wel evolueert.

Liefde
Als je je afvraagt wat de zin van het leven is, dan zou het antwoord voor mij kunnen zijn: ja, ik heb het gevoel dat ik een steentje bijdraag aan een beter bestaan. Zingeving is iets wat je je hele leven doet, in allerlei kleine dingen. Ik denk zelf niet dat alles wat ons overkomt alleen maar toeval is. Bij het nadenken over deze vragen helpt me dat ik mediteer of me totaal ontspan. Op een gegeven moment vallen je gedachten weg en kun je in dat bewustzijn op een intuïtieve manier inzichten krijgen. Als je dieper in het bewustzijn zit, ervaar je ook liefde. Liefde zit in mijn bewustzijn en in dat van anderen, dus ook in het collectieve bewustzijn. Ik denk dat wat mensen God noemen eigenlijk liefde is. En in de evolutie van het leven is liefde heel zinvol, want liefde verbindt ons met het leven zelf.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 190929
Evolutiegids en trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
zinvanjeleven

Zinvol
ouder worden

Volgens Marijke Kuyper, mede-auteur van het boek Zinvol Ouder Worden, komt er een moment in ieders leven dat je jezelf afvraagt: ‘Hoe kan ik de zin van mijn leven vinden?’

emily_esfajamo_smith

Ben jij een gelukszoeker of betekenisgever?

Volgens positieve psycholoog Emily Esfahani Smith wordt geluk overgewaardeerd. Niet geluk maar betekenis maakt het leven zinvol.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?