FLOATING FOOD FARMS | landbouw op zee | vitale evolutie

Floating farms | Evolutiegids

Floating Food Farms, de drijvende tuinen van morgen

De vraag naar gezond voedsel groeit met de toename van de wereldbevolking. Tegen 2050 is er een tekort van 22.000.000 km² landbouwgrond. Meer dan 70% van het aardoppervlak bestaat uit water. Dan is het vanzelfsprekend om in de toekomst voedsel op Floating Food Farms te laten groeien. In Rotterdam gebeurt dat al.

In Rotterdam ligt een zelfvoorzienende en drijvende zuivelboerderij in de Maas. Diervriendelijk, economisch verantwoord en dicht bij de consument. Zo brengt de zuivelfarm mensen weer bewust in contact met de natuur. Deze zogenaamde Floating Food Farm is trendy. Ze kunnen worden gebouwd op kanalen, rivieren en meren en kunnen grote steden van vers en duurzaam voedsel voorzien. Het geeft een speciale sfeer in de stad en is een aparte ervaring voor de bewoners.

Blauwe revolutie
Wageningen Universiteit & Research is druk bezig met experimenten op drijvende eilandjes van polystyreen (EPS). Dit materiaal, in de volksmond beter bekend als piepschuim, heeft een groot drijvend vermogen en een kleine wateropname. Ze spreken daar over een blauwe revolutie: de overgang maken van jagers en verzamelaars naar georganiseerde voedselproductie en stedenbouw op water. Tijdens de eerste test op water werd de groente opgegeten door eenden. Meerdere onderzoeken zijn nog nodig om de effecten van golfbewegingen, orkanen en verzilting te kunnen tackelen. In andere landen zijn onderzoekers ook actief. Zo hebben architecten in Spanje een drijvende boerderij met drie verdiepingen ontworpen die jaarlijks bijna 10 ton extra voedsel voor de groeiende bevolking van de aarde zal produceren, zonder land of zoet water in beslag te nemen. 

Bangla Desh
Voor gebieden dicht bij de zee, die kwetsbaar zijn voor zeespiegelstijging als gevolg van klimaatverandering, zijn drijvende boerderijen een optie om voedsel op water te produceren. Steden als Los Angelos, New York, Chicago, Sydney, Seattle en Bangkok, om er maar een paar te noemen, kunnen van Floating Food Farms profiteren. Klimaatverandering dreigt de ernst en duur van overstromingen in laaggelegen Bangladesh te verslechteren. Drijvende boerderijen zijn een manier om Bengalese mensen te laten wonen en werken op water. Tot dusver zijn in Bangla Desh al veertig drijvende boerderijen gebouwd die door ongeveer 300 vrouwen worden bewerkt.

Pionier Rotterdam
Maar de wereld kijkt ook naar Nederland. Terwijl de regering Trump zich heeft teruggetrokken uit het akkoord van Parijs, pionieren de Nederlanders op een unieke manier verder. Rotterdam is niet alleen pionier in veeteelt op water, de stad heeft pleinen met fonteinen, tuinen en basketbalvelden in achtergestelde wijken geïnstalleerd die als bewaarvijvers kunnen fungeren. “Je hebt publiek bewustzijn nodig”, zegt burgemeester Aboutaleb. “Je hebt goed beleid nodig, groot en klein”, zegt hij. Rotterdam probeert duidelijk zichzelf te profileren als een model van inventieve stedenbouw. Een op de drie vrachtwagens die de stad binnenkomen, heeft voedsel bij zich. Drijvende boerderijen zouden het vrachtverkeer en de koolstofemissies kunnen verminderen en de stad van zijn eigen melk of landbouwproducten kunnen voorzien.

Watermanagers gevraagd
Watermanagers waren de eerste redders van de lage landen. Het ontwerpen van Floating Food Farms en het ontwerpen van steden om met water om te kunnen gaan zit de Nederlanders in de genen. Het is een manier van (over)leven die de Nederlanders geen windeieren heeft gelegd. Geen waterexpert ter wereld heeft zulke mooie visitekaartjes als Nederland. De strijd van Nederland tegen het water heeft door de eeuwen heen kennis opgeleverd die in het buitenland al gretig aftrek vindt.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 190617
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie in leven en werk,
bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?