FINDHORN | spiritueel & ecologisch dorp

Findhorn

Een groen en spiritueel dorp

De Findhorn Foundation is een Schotse charitatieve vereniging, geregistreerd in 1972, en gevormd door de spirituele gemeenschap in Findhorn Ecovillage, een van de grootste intentionele gemeenschappen in Groot-Brittannië.

Bezoek Findhorn op:

Findhorn, spiritueel en ecologisch dorp in Schotland

De Schotse leefgemeenschap Findhorn is al vanaf 1962 een inspiratiebron voor mensen die op zoek zijn naar innerlijke en duurzame groei. Het begon als een caravanpark en is nu een prachtig ecodorp in het noordoosten van Schotland. Veel woningen en gemeenschappelijke gebouwen in het ecodorp zijn gemaakt van gerecyclede en natuurlijke materialen. Maar bijzonder is dat je jezelf levensbeschouwelijk kunt opladen.

De Findhorn Foundation is als het ware ‘per ongeluk’ in 1962 ontstaan, toen de oprichters ervan – half gedwongen, maar ook sterk geïnteresseerd in een natuurlijker bestaan – hun alternatieve leefstijl als kleinschalig experiment startten. Het werd echter zo’n succes, dat meer en meer mensen zich wilden aansluiten. Intussen is de Findhorn Foundation als NGO (Non-Government Organisation) aangesloten bij de afdeling Publieke Informatie van de Verenigde Naties.

In 1970 arriveerde een jonge Amerikaan, David Spangler, met zijn vriendin Myrtle Glines in het park. Spangler ontwikkelde spirituele en meditatieve cursussen en definieerde het spirituele karakter van de leefgemeenschap. Van die tijd af kwam het accent meer en meer op Findhorn als leef- en leercentrum te liggen.

Is Findhorn een sekte of niet? Nee, Findhorn is geen naar binnen gekeerde commune die het liefst met rust gelaten wordt. Het is een gemeenschap die op de buitenwereld is gericht. Ze organiseren er van alles. Het programma bestaat bijvoorbeeld uit een introductieweek (een soort inburgeringscursus), meditatie en mindfulness. Daarnaast worden er heel veel ecologische workshops, retraites en spirituele cursussen aangeboden. Van een week tot enkele maanden. Dus voor elk wat wils.

Findhorns visie is er een van transitie: de gemeenschap stimuleert de invoering van lokaal geld, carpoolen, lokale productie van voedsel, ambachtelijke productie, regionalisering als tegengif tegen de klimaatverandering en streeft naar duurzame oplossingen als windeneregie, Earthshare (Community Supported Agriculture) en The Living Machine (ecologische afvalwaterzuivering). De Findhorn Foundation is overigens zelf actief binnen de Transition Town Movement.

Als je naar Findhorn wilt gaan, zul je in aanraking komen met de filosofie dat de arbeidsvreugde niet zit in het werk dat je doet, maar in je houding ten opzichte van je werk en je innerlijke creatieproces. Dat laatste doe je vooral door innerlijk te luisteren. Dan ben je in staat een diepere bron van kennis aan te boren. Door jezelf met hart en ziel in te zetten voor elke taak die je wacht, kun je langzaam maar zeker een nieuw en sterker bewustzijn van jezelf en (jouw plaats in) de wereld ontwikkelen. De planeet wordt gezien als een levend en bewust organisme. Door samen te werken met de aarde en alle activiteiten te verrichten in harmonie met de natuur, krijg je niet alleen veel betere resultaten in je werk, maar ook nieuwe en creatieve inzichten.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 170809
Trendjournalist/publicist en auteur van het boek Zinvolle [W]evolutie.
Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie
in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
cursusinwonderen

De Course in Miracles is een Wonderenboek

Een Cursus in Wonderen – zoals de Nederlandse titel van het Amerikaanse boek zonder auteur luidt – biedt je als lezer een unieke mogelijkheid om jezelf in een geheel nieuw licht te ervaren.

algore

De Truth of Power van Al Gore

Al Gore komt nu uit met een nieuwe docu: ‘The Truth of Power’, waarbij hij meer ingaat op de oplossingen voor klimaatverandering.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?