FARM-TO-TABLE BEWEGING | vitale evolutie

Farm-to-Table Beweging: Good living grows

Stadstuintjes, moestuinen op het dak, veganistisch eten: het zijn bewegingen die van belang lijken te zijn. Een belangrijke beweging steekt daar bovenuit: de Farm-to-Table Movement. Intuïtief eten, wonen én leven van het land. De ultieme Foodie is er maar wat blij mee.

Lokaal geproduceerde levensmiddelen is een big deal in het Amerikaanse Seattle. Overal in de stad vind je restaurants die van lokale ingrediënten een leidraad én een marketing tool hebben gemaakt. De Farm-to-Table Movement is in de hele wereld in opkomst. Op dit holistische principe zijn inmiddels alle grote wereldrestaurants gebouwd. Zij creëren het landschap, de lokale ingrediënten en de seizoenen op het bord. In feite zijn ze daarmee heel duurzaam bezig. Ze maken Italiaans eten van de vleesrestjes van de vorige dag en verkopen het als een dagschotel. De nieuwe chefs maken wat van hun eten: het moet naar nieuw smaken. Hopelijk creëert het een bewustzijn over de gigantische verspilling van goed voedsel in onze afvalcontainers.

Slow food
De Farm-to-Table Movement is voortgekomen uit de
Slow Food Movement, de verschillende dieetprogramma’s en de duurzame landbouw. Maar er is ook kritiek op deze beweging. De een zegt dat het weer een nieuwe modetrend van millenials is. De ander vindt het lokaal geproduceerde eten te duur, omdat de schaalgrootte in het niet valt bij de massale landbouw. Bovendien is de beweging nog weinig bekend bij de consument. Het is overigens maar de vraag of lokaal geproduceerd voedsel echt gezonder is dan massaal geteeld voedsel. Het is in ieder geval beter dan fastfood.

Holistisch
Mensen zijn veel bewuster bezig en willen weten waar het voedsel vandaan komt, wat de CO2 voetafdruk is van henzelf, waar hun boodschappen vandaan komen. Er komen steeds meer boerenmarkten en moestuinen. Mensen willen in de buitenlucht verblijven, verse producten telen en eten. De Farm-to-Table beweging wint aan kracht. Dan Barber is een van de aanjagers van de Farm-to-Table beweging, waar een verbinding wordt aangegaan tussen de consument en voedselproducent. Zijn restaurant Blue Hill in New York State is holistisch. In zijn filosofie is het voedselsysteem een geïntegreerd systeem van groenten, granen en veeteelt. Barber publiceerde het boek The Third Plate. Daarin verdedigt hij waarom het duurzaam verbouwen van één product niet genoeg is, en waarom landbouw als een systeem moet worden gezien waarin diversiteit en afwisseling erg belangrijk zijn. Zowel om te voorkomen dat vruchtbare grond uitgeput raakt als om de kwaliteit van het eten te waarborgen.

Politiek
Het verzet van het publiek tegen genetisch gemanipuleerd voedsel heeft een politiek karakter aan deze beweging gegeven. De beweging volgt de huidige trend op het gebied van de voedselveiligheid, de versheid, de seizoengebondenheid van de producten en moet fris van de noabers zijn. Het eten moet namelijk lekker, puur en eerlijk zijn en zonder schade voor de leefomgeving, het dierenwelzijn en de gezondheid worden geproduceerd met behoud van authentieke gewassen en biodiversiteit. Natuurzuiver.

Community
Het gevolg van de Fam-to-Table Movement is dat er uit deze beweging inmiddels ook communities met een eigen stadsboerderij zijn ontstaan. The Cannery in Davis, Califonië is daar een voorbeeld van. Deze communicatie is een voorbeeld van duurzaamheid, gezond en natuurlijk leven ten dienste van de mens en de planeet.  De huizen in deze community worden omgeven door duurzame ranches, parken en stadsboerderijen. De parken geven energie en de ranches en boerderijen met zonnepanelen voeden de bewoners. Het leven schijnt daar beter en lekkerder te smaken. Good living grows, zeggen ze daar.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 180603
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie in leven en werk,
bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
President of Slow Food Carlo Petrini smiles during an interview with an AFP journalist in Rome on September 23, 2010. Slow Food is a non-profit, eco-gastronomic organization founded in 1989. AFP PHOTO/ Tiziana Fabi

Slow Food Movement

Een hele generatie koks, culinair journalisten en gastronomen is beïnvloed door de inzichten en ideeën van Carlo Petrini.

bensmith1

3D Ocean Farming

De hoogste tijd om zelf vis en zeevoedsel te gaan kweken, vindt Ben Smith van GreenWave in de Verenigde Staten. Het doel is een schoner en gezonder zeemilieu.

| Voedsel bereiden creëert een community, waarin gedeeld, gevoed en geheeld wordt |
Preeti Mistry, chefkok |

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?