EXTINCTION REBELLION | milieubeweging | sociale evolutie

Rebel for Life: Extinction Rebellion

Zullen we eindelijk luisteren naar Moeder Aarde?

sociale evolutie bij De EvolutiegidsZe protesteren tegen de huidige gang van zaken, ze willen geweldloos een wereld creëren die geschikt is voor volgende generaties: The Extinction Rebellion. In 2018 bestond de milieubeweging nog uit enkele mensen, nu is het een internationale protestbeweging.

Op 17 november 2018 stond econoom Kate Raworth met duizenden andere mensen op een brug in Londen om het doorgaand verkeer te blokkeren en bevoegde politici te wijzen op de urgentie van een ambitieus klimaatbeleid. Extinction Rebellion heet de beweging die in 2018 Groot-Brittannië ontstond en zich van daaruit als zacht smeulend vuur over de rest van Europa en een deel van de wereld verspreidde. Die dag op de bruggen van Londen riepen ze de noodtoestand uit over het klimaat en de biodiversiteit van Moeder Aarde.

The Extinction Rebellion protestgroep heeft drie hoofddoelen: de overheid moet eerlijk worden over de status van het klimaat en samenwerken met de media om burgers in en voor te lichten. De overheid moet juridisch bindende maatregelen treffen om de koolstofemissie in 2025 naar een nul-niveau te brengen. Ook moet er minder geconsumeerd gaan worden. En er moet een burgerraad komen die toezicht houdt.

In Nederland is de groep in ontwikkeling. Volgens initiator Sjoerd de Koning is de beweging broodnodig. “De overheid beschermt haar burgers niet tegen de ernstige gevolgen van klimaatverstoring. Zolang de overheid niet handelt om ons te beschermen, zullen we in verzet komen om ons leven en dat van onze kinderen in stand te kunnen houden.”

Het is de zoveelste milieubeweging die soms niet soms wel impact heeft. Het verstoren van de openbare orde kan ervoor zorgen dat politici bewegingen aanwijzen als de boeman voor alles wat maar misgaat. De publieke opinie kan zich daardoor tegen deze protestbeweging keren. Maar zoals Rosa Parks op haar plaats in de bus bleef zitten, zo blijft Extinction Rebellion op bruggen, kruispunten en in overheidsgebouwen zitten tot de politie hen verwijdert.

Rebel for Life Extinction Rebellion

Econoom Kate Raworth zou het liefst de gele hesjes beweging en de Extinction Beweging bij elkaar brengen. “De gele hesjes zijn niet alleen een uitdrukking van ongelijkheid, maar ook van de frustratie van hoe men de gevangene is van fossiele brandstoffen.” Intussen hebben bewegingen als Sisterhood, Brotherhood, The Elders en vele andere bekende en onbekende vrijwilligers zich bij Extinction Rebellion aangesloten.

De roep om verandering wordt steeds groter. Onlangs kondigden Bristol, als eerste stad in de wereld, de noodtoestand van het klimaat uit. Mensen zien in dat oneindige groei op een eindige planeet zal leiden tot ernstige gevolgen voor het klimaat. Een massaal uitsterven van (zee)planten- en (zee)dieren is al in gang gezet en gaat sneller dan verwacht. Hierdoor zijn steeds meer mensen bereid in actie te komen.

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 190109

Divestment Beweging: fossievrij

Aandelen in gas en kolen? Laat maar gaan…

De protestbeweging Divestment, ontstaan op Amerikaanse universiteiten, sijpelt via gemeenten en gemeenschappen nu ook door naar politici, media, economen, bedrijven en investeerders.

nederlandkantelt

Evolutie van onderop

Samen bouwt de Stichting Nederland Kantelt aan een samenleving waarin onderwijs talent ontwikkelt, de financiële sector gezond en zorg van de mensen en energie duurzaam is.

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd
RSS
Facebook
Facebook
LinkedIn

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?