EPIGENETICA | trauma kan biologie veranderen | vitale evolutie

trauma in De Evolutiegids

4 september 2021 | Mary Span | Evolutiegids

Trauma van ouders kan biologie van kinderen veranderen

Veel kinderen die moeten vluchten of in vluchtelingenkampen moeten leven hebben een moeilijke start in hun leven gehad. Soms krijgen die kinderen de best mogelijke ondersteuning, maar ondanks dat vertonen ze signalen van PTSS (posttraumatische stressstoornis). De veranderingen en de stressstoornis kunnen ze doorgeven aan volgende generaties.

Arts en neurowetenschapper Ali Jawaid van de Universiteit van Zürich en Instituut voor Hersenonderzoek heeft een studie opgezet met enkele weeshuizen om te onderzoeken wat een emotioneel trauma doet bij gedwongen scheiding van ouders. Jawaid vraagt zich af wat de mogelijke gevolgen van scheiding of vluchten bij kinderen is. Dat idee zou twintig jaar geleden aan de kant zijn geschoven, maar er zijn nu duidelijke tekenen dat de gevolgen van een ramp desastreus kunnen zijn voor volgende generaties.

Metabolische veranderingen tijdens levensloop

Bij dieren is al eerder aangetoond dat blootstelling aan stress, koude of vetrijke diëten in latere generaties metabolische (stofwisseling) veranderingen teweegbrengt. En kleine studies bij mensen die zijn blootgesteld aan traumatische omstandigheden – waaronder de kinderen van overlevenden van de Holocaust – suggereren subtiele biologische en gezondheidsveranderingen bij hun kinderen.

Dat is geen goed nieuws.

Als onze ervaringen gevolgen kunnen hebben die op volgende generaties overslaan, dan is dat een krachtig signaal tegen alles, van roken tot immigratiebeleid dat gezinnen splitst.

Gedachten beïnvloeden je leven

Verbluffende nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen over biochemische effecten van het functioneren van de hersenen laten zien dat alle cellen van ons lichaam worden beïnvloed door onze gedachten. Bruce Lipton, PhDeen gerenommeerde celbioloog, beschreef dit al eerder in zijn boeken. Met behulp van eenvoudige taal, illustraties, humor en alledaagse voorbeelden laat hij zien hoe de nieuwe wetenschap van epigenetica een revolutie teweegbrengt in ons begrip van het verband tussen geest en materie, en de diepgaande effecten die het heeft op ons persoonlijke leven en het collectieve leven van onze soort.

Als trauma dus epigenetische veranderingen bij mensen kan veroorzaken, kunnen mensen sneller geïdentificeerd worden die een groter risico op psychische aandoeningen of andere gezondheidsproblemen hebben en kan een omkering worden bewerkstelligt. De moeilijkheid daarbij is om te ontrafelen wat door sociale erfenis komt en wat niet.

Honger heeft effect op ontwikkeling ziektes

Een van de bekendste gevallen is de Nederlandse hongerwinter, een hongersnood die Nederland in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog in zijn greep hield. De kinderen van vrouwen die zwanger waren tijdens de voedseltekorten stierven eerder dan leeftijdsgenoten die net daarvoor waren geboren, en hadden hogere percentages obesitas, diabetes en schizofrenie. Studies van andere groepen suggereerden dat de kinderen van ouders die vroeg in hun leven waren uitgehongerd – zelfs in de baarmoeder – meer hartaandoeningen hadden. “Als je vraagt: ‘Beïnvloedt de ervaring van de ouder het ontwikkelingsproces?’, dan is het antwoord ja”, zegt epigenetica-onderzoeker Michael Meaney van de McGill University in Montreal, Canada, wiens eigen studies hebben aangetoond dat verschillen in moederzorg epigenetische effecten kunnen hebben op de hersenontwikkeling.

Geneticus John Greally van het Albert Einstein College of Medicine in New York City is een uitgesproken criticus van het bewijs voor epigenetische overerving van trauma, vooral omdat de onderzoeken op mensen niet in een gecontroleerde omgeving hebben plaatsgevonden.

Er is echter ook goed nieuws

In 2016 publiceerde pionier Isabelle Mansuy van UZH en ETH Zürich bewijs dat getraumatiseerde muizen die in een verrijkte omgeving waren grootgebracht, de symptomen van trauma niet doorgaven aan hun nakomelingen.  Dat zou kunnen betekenen dat negatieve effecten omkeerbaar zijn. Er is echter nog veel onderzoek nodig om de gevolgen van trauma in kaart te brengen en om het traumaproces écht te kunnen stoppen.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 210904
Evolutiegids, trendjournalist & publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Levensschool in De Evolutiegids

Het multiculturele lab van hogeschool Maisonneuve

Hogeschool Maissonneuve in Montreal leert studenten samen te werken. Dat zorgt voor stabiliteit in de samenleving.

Bosecologie in De Evolutiegids

Er is geen ‘ik’ in het bos, alleen een sociaal ‘wij’

Suzanne Simard ontdekte verborgen netwerken van bossen, maar deze worden overal vernietigd. Hebben we nog een keuze voor herstel?

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?