EMILY ESFAHANI SMITH | kracht van betekenis | zinvolle evolutie

Ben jij een gelukzoeker of een betekenisgever? Doe de test…

De zoektocht naar geluk blijkt een lucratieve business te zijn. Er worden er zelfs boeken voor kinderen en wetenschappelijke boeken aan gewijd. En de trendwatchers en geluksexperts voelen zich happy, want: ‘Als je gelukkig bent, ben je creatiever en productiever, waardoor je meer geld gaat verdienen.’ Maar volgens positieve psycholoog Emily Esfahani Smith wordt geluk overgewaardeerd. Niet geluk maar betekenis maakt het leven zinvol.

Psycholoog en auteur Emily Esfahani Smith werd geboren in Zurich, groeide op in het Canadese Montreal, en doceert positieve psychologie aan de University of Pennsylvania. Ze schrijft over cultuur, relaties en psychologie voor o.a. The New York Times, TIME en The Wall Street Journal. Haar artikel There is more to life than being happy, gepubliceerd in The Atlantic, ging op internet een heel eigen leven leiden, werd miljoenen keren gedeeld en vormde de perfecte aanleiding voor haar boek De Kracht Van Betekenis, in 2017 verschenen bij uitgeverij Ten Have. Emily Esfahani Smith stelt daarin dat we het verkeerde doel hebben nagejaagd. De westerse cultuur is geobsedeerd door geluk. Toch voelen veel mensen zich vervreemd en doelloos, soms zelfs wanhopig. Niet geluk, maar betekenis maakt het leven de moeite waard. En dat leerde je vroeger in de kerk. Mensen moeten het nu allemaal zelf gaan uitzoeken en dat lukt niet iedereen. Volgens Smith heeft de samenleving de plicht om hiervoor een oplossing te vinden.

Fixatie
Er is overigens niets mis met je zoektocht naar geluk, maar het alleen maar najagen van egoïstisch geluk wel. Onderzoek toont aan dat de fixatie op geluk je juist leeg, eenzaam en ongelukkig maakt. Dat wordt anders met betekenis. Een betekenisgevend en zinvol leven leid je naar een diep gevoel van tevredenheid en vrede. Mensen hebben namelijk behoefte aan betekenis. Maar hoe kun je een zinvol leven leiden? De route naar betekenis ligt in jouw verbondenheid en bijdrage aan iets wat groter is dan jijzelf. Het zit niet in het bijeenschrapen van wat je nodig hebt en wenst zoals de geluksindustrie je probeert aan te praten.

Vier pijlers van betekenis
Op basis van recent psychologisch onderzoek en inzichten uit de filosofie en de literatuur laat Emily Esfahani Smith aan de hand van vier pijlers zien hoe je een zinvol leven kunt leiden. Ook voerde ze gesprekken met onder andere een dierenverzorgster, een ex-crimineel en een astronaut, om erachter te komen hoe je zin geeft aan je leven.

Maar waar te beginnen in de zoektocht naar een zinvol leven? Esfahani’s vier pijlers van betekenis voor een zinvol leven:

  1. Ieder mens wil zich verbonden voelen met een ander. Door jouw relaties voel je je erkend, begrepen en waardevol. Emily noemt dit belonging. Ergens bij horen is belangrijk, of dat nu je familieleden, milieuactivisten of leden van een boekenclub zijn.
  2. Het vinden van een hoger doel (purpose) helpt je vorm te geven aan je leven en stimuleert je een bijdrage te leveren. Een doel dat je motiveert iets aan de wereld bij te dragen, hoe bescheiden die bijdrage ook is.
  3. Iedereen is een storyteller. Je bundelt je ervaringen tot een betekenisvolle verhaallijn, om zo de wereld én jezelf beter te kunnen begrijpen. Door een coherent verhaal te vertellen, krijgen je ervaringen samenhang en betekenis.
  4. Tijdens een transcendente of mooie ervaring voel je je gelijktijdig klein én verbonden met iets dat groots en zinvol is, bijvoorbeeld wanneer je naar mooie muziek luistert, naar de sterrenhemel kijkt of een mystieke ervaring hebt. 

Doe de test en ontdek wat jouw leven zinvol maakt.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 170618
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie in leven en werk,
bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
wouterhelmer

Natuurontwikkeling Europa

Ecoloog en bekroond natuurontwikkelaar Wouter Helmer gelooft in de eeuwige verandering van het leven, de voortdurende dynamiek van de natuur.

delphinerobbe

Delphine Robbe redt stervende koraalriffen in Indonesië

De Franse Delphine bouwt kunstmatige koraalriffen en herstelt stervende riffen met nep-rotsen en elektriciteit.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?