PROF. ELLEN KAMPMAN | Healing Gardens

Ellen Kampman van WUR in de Evolutiegids

Prof. Ellen Kampman, hoogleraar Voeding & Ziekte van Wageningen Universiteit & Research:

‘Healing Gardens kunnen genezing ondersteunen’

Het idee dat een frisse bries, zonlicht met de broodnodige vitamine D en werken in het geurige groen van een tuin goed zou kunnen zijn voor zieke mensen, heeft z’n wortels in oude tradities. Zelfs staren naar een tuin kan volgens een Amerikaans onderzoek de genezing van chirurgie, infecties en andere kwalen soms versnellen. In Nederland heeft prof. Ellen Kampman van de Wageningen Universiteit & Research een pilotproject Healing Gardens voor kankerpatiënten uitgevoerd. Maar er is meer gedegen onderzoek nodig.

“Laten we over één ding duidelijk zijn”, begint prof. Ellen Kampman, hoogleraar Voeding & Ziekte van de Wageningen Universiteit & Research haar verhaal over Healing Gardens, “tijd doorbrengen in interactie met de natuur en werken in een mooi aangelegde (moes)tuin zal je kanker niet genezen of een zwaar verbrand been genezen. Maar er is genoeg bewijs dat een helende tuin je niveaus van pijn en stress kan verminderen. En regelmatig bewegen, bijvoorbeeld door in een tuin te werken, is één van de goedkoopste en beste manieren om een betere gezondheid te krijgen en te houden.” Kampman onderzoekt de rol van voeding ter preventie en overleving van kanker. Zij weet precies welke beweringen over de relatie tussen gezondheid en voeding kloppen en vooral welke claims totale onzin zijn. 

Healing Gardens WUR

Pilot
In 2017 heeft hoogleraar en leerstoelhouder Ellen Kampman een pilotproject van een Healing Garden in Almere voor kankerpatiënten afgesloten, maar er is meer gedegen onderzoek nodig. De gemeenten Ede en Wageningen en het Toon Hermans Huis Ede hebben interesse in een vervolg. Ellen Kampman: “Het is geen geheim dat een tuin een magische, helende ruimte kan zijn. De positieve gezondheidseffecten die samenhangen met het werken en doorbrengen van tijd in deze tuinen verhogen het welzijn zowel fysiek, mentaal als geestelijk. Tuinieren is niet alleen een hoopgevende activiteit, het brengt je ook samen met andere patiënten. Door in contact te zijn met anderen kun je je pijn en zorgen met elkaar delen. Dit is de sleutel voor hoop en herstel.”

Preventie
Het verband tussen gezonde voeding en kanker staat in het brandpunt van de wetenschappelijke belangstelling. Een complex onderzoeksterrein met successen en valkuilen. Wat is goede voeding? “Het is niet zo dat wanneer je je hele leven lang gezond hebt gegeten dat je niet ontvankelijk zou zijn voor de ziekte kanker. Er zijn ook genoeg verhalen van die opa die zijn hele leven lang gerookt heeft en gewoon op z’n 95ste is ingeslapen. Met ongezond leven loop je een risico, maar je hoeft de ziekte niet te krijgen. Gezond leven verkleint wel het risico. Sommige soorten kanker hebben zelfs helemaal niets met leefstijl te maken. Denk maar eens aan leukemie en botkanker. Daarvan weten we niet eens hoe die ziektes zijn ontstaan. Maar van dikke darmkanker, prostaatkanker, borstkanker en longkanker weten we dat ze met leefstijl te maken hebben. We weten ook dat groente en fruit een beschermende factor bieden. Koolhydraten is op zich niet slecht. Het is wel zo dat wanneer je meer plantaardige producten eet de inname van calorieën minder wordt. Op zich een belangrijke factor bij gezond gewicht. Een gezond gewicht is belangrijk, omdat mensen met overgewicht en obesitas meer kans hebben op ernstige ziekten als diabetes, kanker, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk maar ze kunnen ook rug- en gewrichtsklachten krijgen. Om een antwoord te geven op je vraag: meer plantaardig voedsel en minder rood en bewerkt vlees is gezonde voeding. Eet zo min mogelijk fastfood en ander voorbewerkt voedsel waar veel vet, zetmeel of suiker in zit. Rook niet en drink zo min mogelijk alcohol en (fris)dranken met toegevoegde suikers. Volgens de Gezondheidsraad haalt echter slechts een kwart van de Nederlandse bevolking vanaf 4 jaar de norm voor groente en fruit. Dat is teleurstellend weinig. Daarom de Healing Gardens.”

“Mensen die de diagnose kanker krijgen worden heel snel naar de sportschool verwezen. Hoe moeilijk is dat niet vol te houden? We weten dat de diagnose kanker een enorme impact heeft op patiënten. In de Healing Gardens worden eetbare planten en geneeskrachtige kruiden gekweekt en gegeten. Daar ben je voortdurend in beweging. En je bent lekker buiten. Dan doe je gelijk de nodige zonvitamine D op. Gebrek aan vitamine D heeft een relatie met veel ziektes waaronder botontkalking en kanker. Een gezonde levensstijl volhouden kan moeilijk zijn, helemaal als je kanker hebt (gehad). Daarom is het samen werken in een helende tuin zo essentieel. Ik zie dat de mensen er na het tuinieren gesterkt vandaan komen.”

prof. Ellen Kampman van WUR

Welzijn
Ellen Kampman vervolgt: “Ik krijg zelf altijd veel energie van tuinieren. Ik ben buiten, ben in beweging, zie de plantjes groeien en kan mijn eetbare plantjes oogsten. Dat geeft heel veel voldoening. Tijdens een seminar sprak ik een onderzoeker van Harvest for Health uit Alabama die bij ons op bezoek was. Hun Cancer Center maakt al gebruik van hun achtertuin om nieuwe, gezonde gewoonten aan overlevenden van kanker te leren. De Master Gardeners van het kankercentrum leren de patiënten hoe ze zelf zo’n tuin kunnen onderhouden. Dat was voor mij de reden om de proeftuin in Almere te beginnen.
Het mooie van het project is dat de patiënten niet alleen samen zijn, maar dat ze ook elkaars zorgen en problemen kunnen delen. Is een patiënt bijvoorbeeld moe, dan weten de anderen wat de oorzaak is en wat dat betekent. Ze laten elkaar in de waarde.”

Wetenschappelijk onderzoek
Het lijkt me dat mensen dan minder over hun ziekte piekeren
. “Dat bleek ook uit ons pilotproject in Almere. Daar zijn we drie jaar geleden mee gestart. Heel eenvoudig met enkele bakken en met professionele begeleiding. Het is een mooie manier voor kankerpatiënten om welzijn te cultiveren. Er deden helaas te weinig patiënten mee om een wetenschappelijk onderzoek te kunnen onderbouwen. Feit is wel dat de deelnemers erg enthousiast waren en dat de Healing Gardens genezing kunnen ondersteunen. Ik zou graag een volwaardig wetenschappelijk onderzoek willen starten, maar daarvoor is wel financiering nodig. En om een kwalitatief onderzoek mogelijk te maken, dienen minimaal vijftig patiënten mee te doen.” Crowdfunding? “Ja, dat zou ik gewéldig vinden”, roept Ellen Kampman uit. “Met geld alleen ben je er niet. Je moet ook een tuin hebben, professionele begeleiding, focusgroepen hebben en kennispartners in kunnen schakelen. Het zou mooi zijn als we dit onderzoek met hulp van buitenaf van de grond zouden kunnen krijgen. Het doel is fysieke en geestelijke verbetering voor mensen met kanker en overlevers van kanker. Als we het wetenschappelijk aan kunnen tonen, dan kan therapeutisch tuinieren wellicht worden vergoed door de zorgverzekeraar.”

Noot: Voedingenkankerinfo.nl is een programma van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Op deze website worden vragen beantwoord over voeding en de preventie van kanker, voeding rondom de behandeling van kanker en voeding ná de behandeling van kanker.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 190225
Trendjournalist/publicist en auteur van het boek Zinvolle [W]evolutie.
Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie
in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Deel de kennis van De Evolutiegids

Radboudumc heeft burnouttuin

Zorginstellingen zien in de natuur steeds vaker een hulpmiddel om stress of pijn te verminderen. Zelfs tandartsen kunnen de groene kracht inzetten. De healing garden in het Radboudumc won, tegelijk met het vernieuwde interieur van de afdeling, een internationale architectuurprijs. Er zijn vier healing gardens w.o. een mindfulnesstuin, ingericht als een savannelandschap zodat mensen doorkijkjes en beschutting hebben. Dat geeft letterlijk licht en ruimte. Deze tuin is vooral op beleving gericht en op gezamenlijke activiteit. Als echte natuur onmogelijk is, biedt de virtual reality-bril ook een oplossing.
ayurveda

Ayurveda zorgt voor goede gezondheid

Als een van de oudste geneeskundige systemen ter wereld is ayurveda pas de laatste jaren ook in de westerse wereld doorgedrongen.

Herenboeren Nederland, coöperatie van natuurinclusieve eigenaren

Word een herenboer

Wie grip wil hebben op eigen voedsel kan bij een lokale coöperatie van Herenboeren Nederland terecht.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?