ADJIEDJ BAKAS | eeuw van de burger

 Volgens Adjiedj Bakas komt de Eeuw van de Burger eraan…

Trendwatcher Adjiedj Bakas schreef een prikkelend boek over de overheid van de toekomst: De Staat van Morgen. Hoe ontwikkelt burgerschap zich en welk type administratie is daarvoor nodig? Hoe kan de overheid zichzelf terug uitvinden? Het boek is een hutspot met de beste voorbeelden van overheden uit heel de wereld. Volgens Bakas heerst in alle democratiën een vorm van cynisme. Nederland kan na een periode van stagnatie weer een Gouden Eeuw worden.

De Staat van Morgen heet Bakas’ (1963) Adjiedj’s boek. Het is een duizelingwekkende tocht door verleden, heden en toekomst, op zoek naar de ‘ondernemende democratie’ die de voorspoed van de Gouden Eeuw naar de kroon steekt. Op ongezouten wijze beschrijft hij het toekomstige verdienmodel van Nederland.

Trendwatcher Adjiedj Bakas, die bekend staat om zijn positieve insteek én de accuraatheid van zijn voorspellingen, maakte een rondgang onder overheden, bedrijven en burgers en schreef een prikkelend boek over de overheid van de toekomst.

Nieuwe gemeenschapsvormen
Ajiedj Bakas: “Met De staat van morgen wil ik dat de overheid nu al beseft dat ze een hele hoop dingen mogelijk moet maken voor die nieuwe gemeenschapsvormen. In Duitsland worden leegstaande kantoorgebouwen opgekocht om daar woongroepen te vormen. Dat zou in Nederland een geweldige kans betekenen. Hier staat 30% van de kantoren, zo’n 7 miljoen vierkante kilometer kantoorruimte, leeg. Maar dat kan niet, want het is geen woonbestemming.”

Staatskapitalisme
Adjiedj Bakas
pleit Bakas voor staatskapitalisme. Bakas: “Zo’n economisch model hadden we hier tijdens de Gouden Eeuw ook. De staat hielp het bedrijfsleven en werkte goed samen met de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC), de Westindische Compagnie (WIC) en de bedrijven die daaromheen waren gegroepeerd. Dat is later weggeëbd. Maar er komen in de toekomst opnieuw meer publiekprivate partnerships, vergelijkbaar met Zuid-Korea en Singapore. In het staatskapitalisme is het gedaan met bonussen voor CEO’s die werknemers ontslaan. Je bent immers in loondienst. Het bedrijfsleven is veel te cynisch. Er is te veel zelfverrijking aan de top.”

Op de schop
“Wat ik schets in mijn boek, is tamelijk onvermijdelijk. De overheid moet wel op de schop, omdat er straks domweg onvoldoende mensen zijn om haar in de huidige vorm in stand te houden. Daarnaast omdat de crisis dwingt tot een drastisch andere rolverdeling tussen overheid, markt en samenleving. En bovenal omdat een staatsbestel dat stamt uit de tijd van de industriële revolutie geen partij is in de revolutie die zich nu voltrekt: het ontstaan van de mondiale internetsamenleving.”

Het boek van Adjiedj Bakas prikkelt van begin tot eind. Zijn analyse over de toekomst van de overheid is een vorm van ‘out of the box’ denken. Een must-read voor bestuurders, leidinggevenden, ambtenaren, politici én burgers.

collage_maryspan22

AUTEUR MARY SPAN | ©LOGE21
Founder & evolutiegids van LOGE21. Hou ervan je te inspireren en te activeren voor bewuste evolutie
in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

brandme_grijs

Fasen van het brandingproces

Hoe kun je excelleren in je werk of jezelf beter profileren voor je eigen onderneming?

profileer

Profileer jezelf als leider

In de 21e eeuw moet je zelforganiserend vermogen hebben om jezelf te profileren.

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Sending

© LOGE21 created by Mary Span | Evolutie is ieders business | Sitemap

Evolutie is ieders business...

Log in with your credentials

Forgot your details?