VERGROENING | opkomst van ecofascisme | duurzame evolutie

23 november 2022 | Mary Span | Evolutiegids

Wordt de 21e eeuw overschaduwd door ecofascisme?

Yuval Harari waarschuwde ons al eerder, nu waarschuwt milieu-activist Paul Kingsnorth ons voor de toenemende dreiging van technologisering, dataficatie en ecofascisme, het kind van extreem rechts dat handelt vanuit ‘milieuoverwegingen’. Hoewel het niet een enorm populaire beweging is, zouden we het niet moeten onderschatten. Tijd om wakker te worden.

Extreemrechtse ideologieën vormen een grote dreiging, en ecofascisme en dataficatie zijn daar een onderdeel van. Ecofascisme is een theoretisch, politiek model waarbij een autoritair regiem aan mensen vraagt om hun eigen belangen op te offeren voor het organische geheel van de natuur. Er is geen andere optie om klimaatverandering te stoppen dan de democratie aan banden te leggen. De redenen? Overbevolking, vluchtelingenstromen en de kloof tussen arm en rijk. Hoewel het niet een enorm populaire beweging is, zouden we het niet moeten onderschatten, zegt journalist Alex Amend, die een groot artikel over ecofascisme schreef voor onderzoeksbureau Political Research Associates. Het is een nieuwe bedreiging voor de democratie.

Er is wel iets geks aan de hand.
Je zult geen intellectuelen, filosofen of politici
vinden die zich ecofascist noemen.

Het is een label dat opgeplakt wordt voor het verkeerd soort milieuactivist. Het zijn de neo-groenen die vanuit bedrijven en organisaties het label ‘groen’ op hun activiteiten plakken. Het zijn ‘Machine Greens’, die nieuwe technologieën en innovaties naar voren schuiven als dé groene oplossing. Als laatste middel tot redding.

Voorbeelden zijn de industriële biotechnologen, die de traditionele landbouw willen vervangen door bacterieel gekweekt industrieel voedsel. Als we niet oppassen eten we straks alleen nog maar voedsel dat voortkomt uit een bacteriële oersoep. Het Finse bedrijf Solar Food heeft bijvoorbeeld van de EU toestemming gekregen om dit concept van ‘duurzame eiwit’ dat gekweekt is met CO2 en elektriciteit verder uit te rollen. De landbouwgronden kunnen dan vervolgens weer verwilderen of biodivers worden en een mooi landschap vormen voor actieve stedelingen die natuur willen snuiven of wolven willen spotten. Welkom bij de nieuwe groenen!

De komende ellende van de klimaatcrisis,
biedt ecofascisten en ontkenners een opening.

Het zou wel eens de deur kunnen openen voor autoritaire oplossingen. Dat klinkt bedreigend, maar is niet ondenkbaar. De macht van de industrie is namelijk groter dan we denken.

Het bijbehorende aspect is misschien wel wat ‘dataficatie’ wordt genoemd. Duizenden jaren geloofden mensen dat het gezag van God kwam. Nu creëren hightech-goeroes en profeten uit Silicon Valley een nieuw universeel verhaal dat de autoriteit van algoritmen en big data legitimeert. Ze geloven dat dit de kosmische roeping van de mensheid is. Daardoor zouden wij mensen veel beter kunnen begrijpen dan wij onszelf begrijpen. Als je dit niet leuk vindt, en je wilt buiten het bereik van de algoritmen blijven, dan is er waarschijnlijk maar één advies voor jou: ken jezelf.

De obsessie met cijfers en wiskunde is al langer geleden doorgedrongen in de natuur. We doen niets liever dan dieren en natuur observeren en de gegevens in kaart brengen. Ik heb dit altijd afschuwelijk gevonden, want deze wezens werden op die manier in cijfers uitgedrukt en niet als levende wezens gezien.

De kwantificering van de natuur is
de meetbare grootheid van alles geworden.

Het klimaatdebat van november 2022 in Egypte verzandde letterlijk en figuurlijk. Er werd zeer weinig vooruitgang geboekt. Er werd niet gesproken over oplossingen voor het massale uitsterven, de ineenstorting van culturen, vervuiling van oceanen, bodemerosie, enzovoorts, maar alleen over geld. Want dat is iets wat slechts door bedrijven en organisaties, geleid door elitaire leiders, kan worden geleverd en opgelost. Dat is een trieste constatering. Eigenlijk leggen wij daarmee ons lot in handen van bedrijven, die ons vervolgens als vee in de stal van kunstmatige duurzaamheid zullen drijven. We zien hier alleen maar de triompf van de rationele mens.

Voel je je op je gemak met deze visie? Of lopen de rillingen over je lijf? Een ding is zeker: het kan de verkeerde kant opgaan als we niet oppassen. Google Maps en apps mogen mooi en gemakkelijk zijn, bedenk dat bedrijven als Google inmiddels zeer machtige rovers zijn geworden. De machinemaatschappij groeit met de dag.

Als we wakker zijn en meer inzicht en zelfkennis hebben, zijn onze keuzes nog van onszelf en houden we de macht in handen. Als we daarbij de vraag stellen: ‘Hoe kunnen we levens bouwen die ons zin geven, in samenwerking met de rest van de natuur?’, dan kan het zijn dat je in een heel andere richting wordt geleid. Lees er mijn boek Zinvolle [W]evolutie er maar eens op na.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 221123
Trendjournalist/publicist en auteur van het boek Zinvolle [W]evolutie.
Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie
in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Collapsologie | Evolutiegids

Ineenstorting, Star Trek
of [W]evolutie?

De klimaatverandering is definitief een wereldwijde uitdaging geworden. Als we er niets aan doen, kan het systeem ineenstorten.

planetb

Als we niet versnellen, verliezen we een duurzame kans

’s Werelds grootste klimaattop sinds Covid-19 bracht vele mensen in Glasgow en online samen om problemen en oplossingen te presenteren, van koraalriffen tot landbescherming. ‘Rise above politics’.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?