DRIJVENDE HUIZEN & STEDEN | Koen Olthuis | duurzame evolutie

Koen Olthuis

Waterstudio NL

Architectenbureau van drijvende huizen, wijken, eilanden en steden.

Volg Waterstudio NL op:

  

NIEUW: Met opgeladen batterijen kan de Arkup ruim dertig kilometer varen. Architect Koen Olthuis van Waterstudio NL tekende voor het ontwerp. De drijvende bungalow van 400 m2 is voorzien van een hydraulisch systeem waarmee de ark vier poten op de bodem kan zetten, voor meer stabiliteit. De woning is niet goedkoop: 4,4 miljoen euro.

Zijn drijvende huizen de toekomst?

Over de hele wereld is hij bekend als de drijvende citybouwer: architect Koen Olthuis van Waterstudio wijst naar het water als woonoord. Niet geheel nieuw: in vroegere tijden waren er al huizen op palen. Maar Koen Olthuis heeft wel heel evolutionaire plannen voor woningen op water. Amfibisch, varend en heel eco.

“Steden kunnen veel minder statisch worden”, vindt architect Koen Olthuis (1971) van Waterstudio. Het bedrijf begon in 2003 met het maken van drijvende huizen. Ook wel bekend onder de naam boothuizen. Niet de standaard woonboten, maar grote drijvende huizen en steden. Drijvende steden kunnen volgens hem zelfs seizoensgebonden, klimaatadaptief en verplaatsbaar zijn. Met klimaatadaptief bedoelt hij dat een woning te openen en het dak of ramen te sluiten zijn, naargelang de temperatuur buiten. “Drijvende huizen kunnen dé oplossing zijn voor mensen die in de lager gelegen kusten van de wereld van de wereld leven. De grootste bedreiging in Nederland komt niet van de stijgende zeespiegel, maar van hoge waterstanden in de rivieren en hevige regenval”, stelt Olthuis.

 

Langzaam maar zeker verrijzen er drijvende huizen in Nederland, bijvoorbeeld in Delft, IJburg, Amsterdam en Lelystad. In een zijkanaal van het IJ in Amsterdam-Noord gaat er de komende jaren een duurzame drijvende woonwijk ontstaan: Schoonschip. In deze wijk komen zo’n 105 mensen te wonen die samen gaan bouwen aan drijvende huizen, tuinen en circulaire systemen. Alle woningen krijgen een groen dak dat minimaal 1/3 van het dakoppervlak moet beslaan. De bewoners ontwikkelen samen een smart grid en gaan zelf energie opwekken met vijfhonderd zonnepanelen en dertig warmtepompen.

Ook in Dubai zijn drijvende huizen te vinden, luxe villa’s met een volledige verdieping onder water. Dit project met een groot aantal eilanden in de vorm van de wereldbol heeft enige jaren stil gelegen maar na het einde van de wereldwijze kredietcrisis begint er langzaam aan weer leven in het Floating Seahorses project te komen.

Het nieuwste project van Olthuis, in samenwerking met ontwikkelaar Dutch Docklands, is een drijvend hotel dat gasten de kans biedt om al badend in luxe langs de kust van Tromso, Noorwegen te drijven. Het hotel, genaamd The Krystall, heeft de vorm van een zespuntige ijskristal en zal een diameter van maar liefst 120 meter hebben. Het moet gasten een van de meest luxueuze hotelervaringen in de poolcirkel gaan bieden, inclusief een spectaculair uitzicht op het Noorderlicht. De boodschap van Koel Olthuis is dan ook: “Zie water als een extra ingrediënt in de stedenbouw dat veiligheid, ruimte en flexibiliteit biedt.”

Nederland is al toonaangevend in het ontwerpen en beheren van waterbouwkundige werken; met de bouwkennis van drijvende ecologische woonplekken kan ons land weer Hollands Glorie worden. Een opmerking is wel op z’n plaats: het bouwen van klimaatadaptieve drijvende huizen, wijken, eilanden, hotels en steden is volgens mij een uitstekend idee, zolang het water maar niet als afvalemmer wordt gebruikt.

 

Auteur Mary Span | ©EVOLUTIEGIDS | 190316

Drijvende piramides van Pierpaolo Mazzarini

Drijvende piramidestad

De Italiaan Pierpaolo Lazzarini heeft een drijvende piramidestad ontworpen. Slapen die je onder water op ooghoogte met het zeeleven. Zelf noemt hij zijn ontwerp Wayaland refererend aan de Japanse tempelbouw en die van de Maya’s. De stad genereert 100% van zijn eigen voedsel, water en elektriciteit en wordt opgebouwd uit een combinatie van glasvezel, koolstof en staal. Pierpaolo probeert via crowdfunding het project van de grond te krijgen. De opening van hotels, winkels, spa’s, sportscholen, bars en een bioscoop zal naar verwachting in 2022 zijn.

HET LEVEN IS DE SOM VAN AL JE KEUZES | CAMUS

Jaques Rougerie

Jacques Rougerie creëert voorsteden op zee

richartsowa

Richart Sowa bouwde een eilandhuis op zee

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?