ROTTERDAM | drijvende boerderij en andere waterconcepten

Drijvend wonder steelt de show in Rotterdam

Komend voorjaar opent de allereerste drijvende boerderij ter wereld. Een zelfvoorzienende zuivelhoeve, waar je welkom bent om te zien hoe je op een duurzame en dus circulaire manier kunt boeren. 

Boer Albert Boersen en boerin Myrthe Brabander worden de gezichten van de drijvende boerderij midden in Rotterdam. In de Merwedehaven zullen straks koeien grazen in een dobberende farm. Er worden veertig koeien gehouden, die samen achthonderd liter melk per dag zullen produceren. De mest van de koeien wordt gebruikt om planten te laten groeien, die weer als voedsel dienen voor diezelfde koeien. 

In de haven staat nu alleen nog het informatiecentrum van de drijvende boerderij. Op de kade is ook gras ingezaaid, waar enkele pinken komen te staan om alvast in boerderijsferen te komen.

Het Nederlandse bedrijf Beladon is betrokken bij dit project en bij een aantal internationale projecten waaronder een voor de Olympische Spelen in 2020. Vanuit New York en Hamburg is er veel interesse voor de dobberende boerderij. De basis wordt een betonnen drijfbak van 30 bij 40 meter, met daarop duizend vierkante meter aan weide en stallen, een kelder voor melkproductie en afvalverwerking, een winkel en een bezoekerscentrum.

Een bedrijf runnen op het water kost meer dan op het land, erkent Brabander. Met het project is een investering van twee miljoen euro gemoeid, een bedrag dat wordt opgebracht door private financiers. “Maar door in de stad te gaan zitten heb je veel minder transportkosten.” De twee boeren zien de drijvende boerderij als een wereldwijd voorbeeld voor vernieuwing.

Het produceren van voedsel is op een wereldbevolking die intensief groeit en steeds welvarender wordt een steeds grotere uitdaging. Er is immers steeds minder geschikte landbouwgrond over om voedsel te produceren. De wereldsteden dijen steeds uit om aan de vraag naar woningen te voldoen waardoor de burger letterlijk steeds verder van de landbouw af komt te staan. Kennis van gezonde voeding en voedingsproductie neemt verder af en de logistieke keten wordt steeds verder vergroot. We zien deze trend stijgen naarmate de tijd vordert.

171223

Ook drijvend in de Rotterdamse wateren:

havenloft

Havenloft
Nassaukade Rotterdam
Drijvend bouwen past in de stadsvisie en de ambities van Rotterdam.

recycledpark

Recycled park
Rotterdam
Het plastic afval in de open wateren wordt het drijvende vermogen voor groen-voorzieningen in de Nieuwe Maas. 

dobberendbos

Zwemmend bos
Rotterdam
Het drijvende bos van Hollandse iepen staan in stalen zeeboeien. Naar een ontwerp van Jeroen Everaert.

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

AUTEURSRECHT | CREATED BY MARY SPANSITEMAP

Lift Your Life & Your World & Share it!

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?