DOWN TO EARTH | down to yourself | zinvolle evolutie

Op zoek naar wijsheid met Down to Earth

Veel Nederlanders zijn het eens met de gedachte dat we iets aan de chaos in de wereld moeten doen. Ze dragen graag oplossingen aan voor minder mooie zaken. Maar hoe zit het met de verandermodus van de Nederlander zelf?

Recent heb ik opnieuw de film Down to Earth bekeken. En iedere keer weer ben ik ontroerd door de wijze woorden van de Earthkeepers en de spontane relatievorming van de kinderen in de film. De schouwburgzaal zat dit keer bomvol, heel anders dan toen ik de documentaire van Rolf Winters en Renata Heinen de eerste keer zag. Toen zaten we maar met z’n vieren in de zaal. Dit keer was er een nabeschouwing en driekwart van de zaal verdween.

Je ziet het vaak. Je staat te praten met iemand over duurzaamheid of over klimaatverandering. Dan blijkt iedereen het wel met je eens te zijn over de oorzaak van de opwarming van de aarde of over een duurzame maatschappij. Ja, we moeten er wat aan doen. En ideeën rollen over de tafel voordat je er erg in hebt.

Dat gebeurde ook tijdens de nabeschouwing van de documentaire Down to Earth. Na de film kregen mensen de gelegenheid om de dialoog aan te gaan en te ontdekken hoe de ervaringen van de familie Winters gebruikt kunnen worden voor het onderwijs van de toekomst. Er werden vele vragen gesteld, maar ook vele externe oplossingen aangedragen. Er ontstond een debat over de aanpak van het onderwijs of het inschakelen van grootmoeders bij het leerproces van kinderen. Heel mooi dat meedenken, heel waardevol die ideeën. 

 

Maar wat mij opviel was, dat er niemand sprak over de uitspraak van de earthkeepers of wisdomkeepers dat verandering alleen bij jezelf kan beginnen. En dat het hebben van relaties daarbij essentieel is. Als je het over gedragsverandering van de mens zelf hebt haken mensen af. Waarom eigenlijk? Ik geef een voorbeeld.

Als je overweegt om af te vallen, kun je tegenwerpen dat diëten niet werkt. Je kan er tegen opzien om uit te zoeken welk voedsel je in moet slaan. Je kunt vervolgens besluiten om maar vegetarisch te gaan worden. Dat scheelt al de helft van de inname van voedsel en van de inkoop. En dat is goed voor het behoud van dieren, denk je dan. Twee vliegen in één klap: afvallen en tegelijkertijd duurzaamheid betrachten. Maar ja, de gedachtekronkel gaat verder, het effect van jouw duurzaamheid weegt toch niet op tegen het totale gedrag van alle bewoners van deze aarde. Dus ga je door met wat je voordien ook al gedaan hebt. Je volstoppen met lekker eten en vlees of vis blijven eten vanwege de broodnodige vitamines en proteïnes. Je bent dus weer terug bij af en teruggevallen in je vaste gewoonten.

Heel lastig dat doorbreken van je eigen barrières en dat weten mensen van zichzelf ook wel. Kunnen we dit niet beter delegeren aan anderen? Ja, natuurlijk! We kunnen het overlaten aan onze politici of aan het onderwijs en vervolgens in onze stoel achteroverleunen om hun oeverloze discussies en vooral meningen aan te horen. Maar we blijven wel verantwoordelijk voor welke keuze dan ook in ons leven. Dus ook voor onze keuze van onze politici en leiders. Door zelf verantwoordelijkheid te nemen en daadwerkelijk een voorbeeld vanuit onze eigen bron te zijn, tonen wij ons verantwoordelijke burgers. En als iemand weer eens vraagt What’s in it for my next generation? wat is dan daarop jouw antwoord?

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 180108
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie in leven en werk,
bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

De film inspireert en zet aan tot discussie en het stellen van vragen. Veel bezoekers lopen geïnspireerd de zaal uit, bereid om iets te veranderen en om het natuurlijke kapitaal van deze planeet te helpen beschermen. Om hen hierbij te helpen, is een organisatie opgezet: Down to Earth Collective. Deze social enterprise wil een omschakeling in het gedachtegoed van de moderne mens faciliteren en aanjagen.

Down to Earth Collective bestaat uit drie onderdelen: @School, @Work en @Home. Op alle drie de plekken maakt de screening van de film vaak discussies los die uitnodigen tot een verandering in het handelen. Bron: Down to Earth. 

2getthere_susannetendoesschate

2GetThere biedt basis voor evolutie

Bij jongerencoaching 2GetThere onder leiding van projectleider Susanne ten Doesschate bepaalt de jongere zelf waar, van wie en hoe hij of zij hulp krijgt.

persoonlijke evolutie

Het geheim van persoonlijke evolutie

Als je de crisis in je leven diep genoeg voelt en je de ernst van verandering werkelijk inziet, dan kun je je richten op de oorzaken van je huidige problemen. Leer het geheim van evolutie kennen.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?