DOES HANZE | introductie

DOES HANZE!     INTRO     HANZENIEUWS      HANZEGROEN     HANZEMAKERS     HANZESPOTTER

hanzehub

Smart Hanze, anno nu

Het Hanzeverbond wist door het bundelen van krachten een gunstige evolutie tot stand te brengen. Vierhonderd jaar lang werkten zo’n 200 Hanzesteden in binnen- en buitenland samen en doen dat nog steeds. Nu ook onder de noemer van de Hanzeliga.
samenwerkenaandehanze_logo

De allianties van de Hanze(liga)

Een financiële alliantie van enkele oude Hanzelanden werd recent niet al te enthousiast ontvangen. Waarom niet een oude financiële samenwerking nieuw leven inblazen was de gedachte. Er bestaat ook nog een 400 jaar bestaand Hanzeverbond. Die doet achter de schermen veel goed werk.
stadskwartierdeventer

Plan B na Brexit: Hanse First!

Londen was eeuwenlang een van de vier handelskantoren (‘kontoren’) van het internationale Hanzeverbond. De huidige tijd kenmerkt zich door het groeiende streven van regio’s naar meer autonomie en zelfs onafhankelijkheid. Moeten we in Nederland niet nadenken over een Hanse First?
Gert-Jan Hospers van Radboud Universiteit en Universiteit Twente over de kracht van Oost-Nederland

De kracht van Oost-Nederland

Oost-Nederland wordt vaak geassocieerd met rust, noaberschap, toerisme en landbouw. Weinigen weten dat de stille kracht van Gelderland en Overijssel wordt gevormd door innovatief en duurzaam ondernemerschap. Economisch geograaf  en hoogleraar Transitie in Stad en Regio, prof.dr. Gert-Jan Hospers, weet dat als geen ander. 
harrywebers3

Join the evolution of the Hanse!

Harry Webers wil de Hanze opnieuw op de kaart zetten, want de Hanzementaliteit zit de Nederlander in het oosten in de genen. In feite ziet Harry Webers het Hanzeland als een belangrijke politieke factor in Europa. De samenwerking binnen de Hanze richt zich vooral op het creëren van Smart Cities, Smart Factories en WEvolutie, van onderop en van bovenaf.
gedeuteerde economie Eddy van Hijum

Eddy van Hijum ziet kansen

Jongeren trekken weg naar de steden voor onderwijs of werk. Daarentegen is Zwolle booming, wil de Cleantech Regio Stedendriehoek in 2030 energieneutraal zijn en is universiteit Twente voor de derde keer uitgeroepen tot de meest ondernemende universiteit van Nederland. Gedeputeerde Economie van de provincie Overijssel Eddy van Hijum ziet veel kansen voor de provincie.
Economiegids Frank den Butter

Wees ‘n rentmeester, denk Rijnlands

Het aandeelhoudersdenken is volgens Frank den Butter, hoogleraar Algemene Economie, te dominant geworden. Hij ondersteunt Hanzegids Harry Webers van harte bij zijn oplossingsrichtingen en het Rijnlandse model van de Smart Hanze. Maar wat is zo aantrekkelijk aan dat Rijnlandse model?
Het spel van de Hanze

Het spel van de Hanze

In tijden van Trump en Brexit zullen we creatiever in de handel moeten worden. Frank den Butter, hoogleraar Algemene Economie, maakt er een serieus spel van.
Does Hanze!

Fleur op: Does Hanze!

Volgens een recent SIRE-onderzoek vindt zeventig procent van de bevolking, dat we steeds minder aardig voor elkaar zijn. Dit sluit aan bij eerder onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), waaruit blijkt dat veel mensen vinden dat het de verkeerde kant op gaat met onze samenleving. In de huidige marktdynamiek van Angelsaksisch denken en doen (van Brexit tot Trump) zou een campagne #DOESHANZE beslist niet misstaan.
Smart Hanze evolueert

De Smart Hanze evolueert

Naarmate de globalisering doorzet, worden de economische scheidslijnen steeds scherper. In Nederland zien we een kloof tussen de Randstad en de landelijke gebieden. In de Achterhoek zijn veel schoollokalen leeg komen te staan. Jongeren trekken weg uit de krimpregio’s om zich te gaan vestigen in de Randstad. Maar de perifere regio’s vechten zich terug.
slim netwerken in de Hanze

Slim netwerken, hoe doe ik dat
in de Hanze?

Dankzij slim netwerken in de Hanze konden de kooplieden gemakkelijk, goedkoop en snel zakendoen in heel Noord-Europa. Da’s pas smart!

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?