DOES HANZE | Smart Hanze anno nu

DOES HANZE!     INTRO     HANZENIEUWS      HANZEGROEN     HANZEMAKERS     HANZESPOTTER

Smart Hanze, anno nu

Het Hanzeverbond wist door het bundelen van krachten een gunstige evolutie tot stand te brengen. Waar Amsterdam en Rotterdam in de middeleeuwen nog kleine dorpen waren, waren Doesburg, Kampen en Deventer al machtige handelsbolwerken. Vierhonderd jaar lang werkten zo’n 200 Hanzesteden in binnen- en buitenland samen en doen dat nog steeds. Nu ook onder de noemer van de Hanzeliga.

In september 2019 waren 17 Duitse ondernemers uit Hanzestad Rostock op handelsmissie in Hanzestad Deventer. Dit was een tegenbezoek naar aanleiding van een eerdere handelsmissie van MKB Deventer naar de Rostockse handelsdagen in Mecklenburg-Vorpommern. Er is qua netwerkversterking en samenwerking namelijk veel te winnen. Want van al het Nederlandse handelsverkeer gaat maar 0,6 procent naar de regio Mecklenburg.

Succeslied
Nederland en Duitsland hebben samen een lange geschiedenis en de relatie is goed. De Duitsers vinden ons modern, tolerant en prettige mensen om zaken mee te doen. Duitse zakenrelaties zijn over het algemeen aangename en betrouwbare handelspartners. Duitsland is voor Nederland een belangrijke handelspartner en dan zou je al snel denken dat er niets meer te doen valt. Niets is minder waar. Rostock en Deventer zien nog volop kansen.  De stadsgeschiedenis van Rostock en Deventer zingen nu, na de ondertekening van een recente handelsovereenkomst, een succeslied. Want met een beetje inspanning kan de bilaterale handel wel twee of drie keer zo groot worden. Daarom is het slim om weer Duits te leren spreken, want in Duitsland zijn ze veel verder dan wij op het gebied van technologie, energie en grondstoffen.

Economische visie
“De veertig grootste steden ter wereld hebben geen provinciaal of landsbestuur nodig om hun zaakjes te regelen”, zegt Hanzegids Harry Webers. “Die bellen rechtstreeks met elkaar. Dus is het idee om de Hanzesamenwerking weer in het middelpunt van de belangstelling te rukken. Door samenwerking kom je namelijk veel verder.” Harry Webers ontwikkelde een eigen economische visie, waarin hij pleit voor de terugkeer van de oude Hanzementaliteit. Die visie heeft hij verwoord in een Ambitiedocument Nieuwe Hanze. De Hanze is niet alleen een groot fenomeen in onze geschiedenis en een samenwerkingsverband van steden en handelaren rond de Oost- en Noordzee, het is nog steeds een actief verbond. Al meer dan 850 jaar werken maar liefst tweehonderd steden met elkaar samen!

Winst behalen
Harry Webers: “In ons regeerakkoord staat dat we grensoverschrijdende samenwerking willen stimuleren. Dat staat ook in de regeerakkoorden van Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. Net als Duitsland denken wij ook in regio’s. Zelfs Brussel denkt zo, maar je moet het zien, aanpakken en samen de schouders eronder zetten. Haal winst uit de Hanzegeschiedenis!”

Hanzeliga
Met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk verliest Nederland een belangrijke bondgenoot in de Europese Unie. Bij de zoektocht naar nieuwe vrienden put Nederland nu ook inspiratie uit de Hanze
. Sinds een paar jaar trekt Nederland in de eurozone veel op met tien Hanzelanden (Nederland, Denemarken, Finland, Zweden, Tsjechië, Slowakije, Ierland, Estland, Letland en Litouwen). De landen, waarvan de ministers van Financiën vandaag de dag samenkomen, zijn voor een streng economisch beleid om zo de muntunie stabiel te houden. De Hanzesteden waren vroeger niet alleen een toonbeeld van handel maar ook van zuinigheid en betrouwbaarheid. Zou de Hanzeliga een voorbeeld kunnen worden van betrouwbare handelsbanden in de komende jaren? De Hanzeliga heeft nu nog weinig in de melk te brokkelen tegen Frankrijk en Duitsland. Maar wat niet is, kan nog komen.

Hanzemuseum
Het verhaal van de Hanze is nu te zien in tentoonstellingsruimtes van het Europese Hansemuseum van de stad Lübeck in Duitsland. Maar Hanzegids Harry Webers droomt van een Nederlands Hanzemuseum in de IJsselvallei. Een eigentijds en gezamenlijk museaal concept op basis van de museale collecties van de Hanzesteden aan de IJssel, de gerestaureerde en geconserveerde Kamper IJsselkogge, het nieuwe standaardwerk over koggen(bouw) van de Zwolse stadsarcheoloog Hemmy Clevis en Karel Vlierman, en uitwisseling met Lübeck. Het lijkt me interessant om ook de evolutie van de Hanzeliga en de Hanze Industrie, Business en Transities anno nu hierin mee te nemen.

Anno nu
De Smart Hanze anno nu is een inspiratiebron voor modern zakendoen. Oost-Nederland is een topregio waar smart innovaties worden gecreëerd. En het is een internationale schakel naar het Europese achterland. Zo is de provincie Gelderland in 2019 door de EU uitgeroepen tot European Entrepreneurial Region, na eerdere benoemingen van Nijmegen tot European Green Capital 2018 en Arnhem tot European City of Sport 2018. De universiteiten in Wageningen, Nijmegen en Twente zijn wereldspelers. De Cleantechregio, waarvan de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen deel uitmaken, gaat voor een slimme en schone toekomst.  Hightech heeft een sterke basis in Twente, rond de technologische industrie en universiteit. En laten we de food-, health- en landbouwinnovatie in het oosten van ons land niet vergeten!

“Zendingswerk, netwerken en samenwerking kosten tijd, geduld en soms een beetje frustratie”, aldus Harry Webers. “Als je er in gelooft moet je er snel aan beginnen om de boot niet te missen.”

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 191029
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie in leven en werk,
bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?