DIVESTMENT BEWEGING | wees ethisch en fossielvrij

Divest beweging | Evolutiegids

Divestment beweging wil ethisch en fosielvrij handelen

De protestbeweging Divestment, ontstaan op Amerikaanse universiteiten, sijpelt via gemeenten en gemeenschappen nu ook door naar politici, media, economen, bedrijven en investeerders. Het Noorse Pensioenfonds en The Guardian doen hun aandelen en obligaties steenkool, olie en gas van de hand. Divestment blijkt hot te zijn.

De Divestment Movement heeft maar één doel: een doorbraak forceren in het klimaatbeleid door het geloof van beleggers en overheid in de fossiele brandstoffen te stigmatiseren. Eerst de kern van de zaak: als we de temperatuurstijging van 2%  in deze eeuw willen beperken, dan moeten we stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen. Want die brandstoffen zorgen voor meer CO2 in de atmosfeer. Als we tegen 2050 koolstofneutraal willen zijn in de EU en in 2100 wereldwijd, dan moeten wereldwijd alle sectoren die gelinkt zijn aan fossiele brandstoffen verdwijnen.

Omslagpunt
De aanhangers van de Divestment Movement mikten vooral op universiteiten, gemeenten en moskeeën. Tegen eind 2015 waren er al 500 instellingen die bereid waren om hun aandeel in fossiele brandstoffen op te geven. En die trend zette door. Maar critici zeggen dat het nog wel even duurt voor fossiele investeringen hun geld niet meer waard zijn. Maar het omslagpunt van oude fossiele naar duurzame energie is inmiddels in zicht. Investeerders, zelfs grote investeringsbanken als Goldman Sachs, halen miljarden weg bij de oliebedrijven en investeren die in duurzame energie. Het Pensioenfonds ABP volgde. Het ABP wil de CO2-voetafdruk van hun beleggingsportefeuille verminderen. En tegen 2020 willen ze 5 keer meer duurzaam beleggen. Dat is een belangrijk voorbeeld voor Nederland.

Bondgenoten
In de strijd tegen fossiele brandstoffen hebben de milieu-activisten opmerkelijke bondgenoten: fondsenbeheerders en beursspecialisten die van mening zijn dat het – om economische en strategische redenen – beter is om niet meer te investeren in fossiele brandstoffen. Volgens sommigen kan de waarde van de producenten van fossiele brandstoffen misschien wel met 40% kelderen. 

Bewust genoeg?
Als de daling van fossiele brandstoffen inderdaad doorzet, dienen landen wel sneller duurzaam te worden. Nederland is de een na laatste in Europa op het gebied van duurzame energie. Zijn we al bewust genoeg geworden en bereid om iets te ondernemen op het gebied van duurzaamheid? De overheid geeft aan dat zij (noodgedwongen) van het gas af moet. En weet jij wat de strategie van jouw bank of pensioenfonds op het gebied van fossiele brandstoffen is? En kiezen wij met z’n allen voor alternatieve energie? Ik denk dat we in Nederland nog een lange duurzame weg te gaan hebben.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 180603
Trendjournalist/publicist en auteur van het boek Zinvolle [W]evolutie.
Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie
in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
janrotmans1

Jan Rotman’s wake-up call

Het is dringend noodzakelijk om op korte termijn in tempo en volume op te schalen in duurzaamheid. Hoogleraar Transitie Jan Rotmans deed een oproep om door te pakken. ‘Geen woorden meer, maar daden’.

nijmegen_hubertbruls

Nijmegen verkozen tot Green Capital

De duurzame evolutie komt dit keer niet uit het westen maar uit het oosten van Nederland, want Nijmegen is uitverkoren tot Green Capital 2018.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?