GRAND DESIGN MUSEUM | Dundee | zakelijke evolutie

V & A Dundee, grand design museum aan de waterkant

De Schotse stad Dundee is een design museum rijker. Waarom Dundee? Het was ooit het centrum voor de textielindustrie, recent is het een belangrijk centrum voor design. De relatie met design is zó sterk dat het in 2014 de eerste stad in het Verenigd Koninkrijk werd met een Unesco City of Design status. En nu is er dat prachtige design museum aan de waterkant.

Nog niet zo lang geleden stond de stad Dundee bekend als Scumdee, een plek met armoede en weinig perspectief. De textiel-industrie ging definitief ten onder in de jaren zeventig en tachtig, net als de scheepswerven. Maar er werd geïnvesteerd. Tegenwoordig is het een levendige stad met goede universiteiten en hotels die werkgelegenheid bieden. En recent is er het prachtige design museum aan de waterkant opgeleverd.

Het grootste thema van het nieuwe museum in het Schotse Dundee – de drie na grootste stad van Schotland – is volgens Japanse architect Kengo Kuma de verzoening tussen de natuur en de architectuur. Het gebouw moest deel uitmaken van het landschap, een link zijn tussen de stad en de rivier en cultuur en zakendoen toevoegen aan de mix. Het design museum heeft dus niet alleen een sociale en culture missie, maar ook een economische ambitie. Dundee is altijd een creatieve stad geweest. Creatief in de zin van sociaal design. Het is namelijk niet alleen een stad van design lampen of meubilair. Het gaat ook om creativiteit in zakendoen en cultuur.

Architect Kengo Kuma vond zijn inspiratie in de dramatische kliffen van Schotland en creëerde een intrigerende façade van het gebouw. Het is gemaakt van 2.500 panelen van steen die elk twee ton wegen. Het duurde zeven maanden voordat alle panelen waren bevestigd! De panelen hebben een textuur dat glanst in weer en wind. Het reflecteert zelfs het water van de rivier Tay. Dit effect verzacht de dramatische en hoekige vorm van het gebouw dat 20 meter over het water uitsteekt. Soms lijkt het wel of het schip zo weg kan varen.

Het design museum heeft een oppervlakte van 8.500 vierkante meter en bevat een grote ontvangsthal, educatiecentrum, theater voor lezingen, een restaurant en twee grote tentoonstellingshallen – een voor tijdelijke internationale tentoonstellingen en een voor de vaste collectie historisch en hedendaags Schots design. Zo zal het volledig gerestaureerde Oak Room (ontworpen in 1907) van Charles Rennie Mackintosh daar te zien zijn.Het is misschien verbazingwekkend dat zo’n groots design in een plaats als Dundee is gebouwd. De stad heeft z’n precedent in Bilbao waar Frank Gehry’s Guggenheim is gevestigd. Het museum heeft Bilbao echt op de kaart gezet, maar heeft de regio nog geen economische voorspoed gebracht. Dat wilde architect Kuma realiseren door van het museum ook een living room voor de regio te maken. Het moet een eigen gezicht krijgen en niet alleen de dependance van het design museum van Londen zijn.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 180819
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
waterland

Hoe smart is Nederland?

26 Procent van Nederland ligt onder de zeespiegel, maar als er geen maatregelen zouden zijn genomen zou zestig procent onder water staan.

daanbruggink

Daan Bruggink ontwerpt een betere wereld

Architect Daan Bruggink wil integrale en functionele gebouwen ontwerpen waarin het leven voor de mens goed is. 

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?