DELPHINE ROBBE | evolutievoorbeeld | duurzame evolutie

Delphine Robbe

Oprichter van Gili Eco Trust

Delphine Robbe is een Franse bio-ingenieur die verwoeste koraalriffen in sneltempo herstelt.

Bezoek Gili Eco Trust op:

Delphine Robbe repareert stervende koraalriffen in Indonesië

De Franse Delphine bouwt artificiële koraalriffen en herstelt stervende riffen met nep-rotsen en elektriciteit. Daardoor groeit het koraal sneller aan. Maar ze doet meer…

Duikinstructeur Delphine Robbe merkte tijdens haar werk dat de koraalriffen in slechte staat waren en op sterven na dood waren. Ze wilde ze beschermen. Ze richtte in Indonesië een NGO op om de riffen en de omgeving tegen vervuiling en erosie te beschermen. Die organisatie geeft ook workshops aan kinderen en leidt de lokale bevolking en de regering op.

Delphine Robbe woont inmiddels al 12 jaar in Gili Trawangan in Indonesië. Ze houdt zich bezig met educatie en socialisatie van de lokale gemeenschap en in het bijzonder met het project Zero Waste, afvalmanagement voor een paradijselijke eiland. Het eiland gaat bijna ten onder aan plastic afval. Er is een nieuw systeem van afvalverzameling ingesteld, waarvoor mensen geld ontvangen als ze het gescheiden inleveren. Daarnaast geeft ze voorlichting over het koraafrif rondom Indonesië. “Meer dan 70 procent van alle zuurstof is afkomstig van het koraalrif. Het koraafrif is het regenwoud van de zee. Het is het blauwe hart van de planeet, maar het is in slechte staat”, zegt Delphine. Daarom heeft ze een fonds opgericht om geld in te zamelen voor het herstel van het rif. “Het herstel van het rif door het plaatsen van installaties waarop het koraal zich kan vastzetten en de faciliteiten voor wastemanagement zorgen niet alleen voor meer vis, maar trekt ook toerisme aan. En dat zorgt weer voor meer welstand van de bevolking. Tegelijkertijd spreken we de overheid aan voor meer beschermingsmaatregelen.” Op die manier hoopt Delpine Robbe het verval te kunnen keren.

Stervend koraal
Denk nou niet dat het daarmee gedaan is. Het verval is ernstiger dan je denkt. Over vijftien jaar is er geen koraalrif van het Great Barrier Reef in Australië meer over. Maar mensen lijken het niet te willen horen. Dat geldt vooral voor politici die juist iets zouden kunnen doen. Ze zien het wellicht als een ver-van-hun-bed-show. Ze denken erover, maar doen niets. Op verzoek van Australië is zelfs het hoofdstuk over het Great Barrier Reef in een VN-rapport over klimaatverandering geschrapt. En dat alles omdat het schadelijk zou zijn voor het toerisme.

Klimaatverandering
Door de klimaatveranderingen is de temperatuur voor de oceaan gestegen, wat een toename van gebleekt koraal heeft veroorzaakt. Ook het verschijnsel El Niño, dat voor een sterke opwarming van normaal koel zeewater zorgt, heeft hieraan bijgedragen. Het Great Barrier Reef is 2.300 kilometer groot en is een van de grootste levende ecosystemen ter wereld. Hoewel de afgelopen decennia een groot deel van het rif is verdwenen, beslaat het gebied nog steeds 200.000 vierkante kilometer (vijf keer de oppervlakte van Nederland). Het toerisme in dit gebied levert elk jaar 3,9 miljard dollar op.

Zonnebrandcrème
Overigens gaat het verhaal dat het koraal sterft door oxybenzon bevattende zonnebrandcrèmes van toeristen. Die is namelijk zeer giftig voor het koraal. De Amerikaanse staat Hawaï overweegt daarom een algeheel verbod op deze giftige crème. In Hawaï is al veertig procent van het koraal afgestorven. De fabrikanten van de crèmes beweren dat de achteruitgang van koraal meerdere oorzaken heeft: klimaatverandering, landbouwvervuiling, overbevissing. Uiteraard waar, maar nu we vermoeden dat een deel van het koraal verdwijnt door oxybenzon kunnen we er ook wat aan doen door het gebruik van milieuvriendelijke zonnebrandcrèmes.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 170528
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie in leven en werk,
bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Deel de kennis van De Evolutiegids

Koraalriffen gered door koraalredders

26-12-19: Veel van de koraalriffen zijn afgestorven door koraalverbleking. Verbleking treedt op wanneer de kleurrijke algen die in het koraal leven worden afgestoten door stressvolle situaties zoals de stijging van de watertemperatuur. Er is een innovatieve oplossing bedacht door het vermenigvuldigen en het laten groeien van gezond koraal in kwekerijen voordat het wordt getransplanteerd in aangetaste riffen; vergelijkbaar met tuinieren op het land.  Sinds 2012 hebben reef rescuers met succes het natuurlijke rifherstel en de ecosysteemfunctie verbeterd, bijvoorbeeld rond het speciale reservaat van Cousin Island in de Indische Oceaan. Er is een toolkit samengesteld van geleerde lessen. Bron: Nature Seychelles.
highline

Evolutieplekken die verbinden en inspireren

Zoek je een evolutieplek met sociale impact? Deze interactieve plekken of third places zijn overal ter wereld in opkomst….

plantingtreesindia

India plant 66 miljoen bomen in één dag

Inspirerend: 1,5 miljoen mensen uit India breken het wereldrecord door 66 miljoen bomen in één dag te planten.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?