DEELECONOMIE | door techreuzen misbruikt? | sociale evolutie

Wordt de deeleconomie door techreuzen misbruikt?

Ze zijn machtig, ze zijn puissant rijk. De techreuzen uit Silicon Valley. Ze vormen een voorbeeld voor elke start-up. Zijn de machtige techbedrijven als AirBnB, Uber, Google en Facebook bezig om de deeleconomie uit te melken voor hun eigen belang?

Volgens filosoof en internetpionier Marleen Stikker zijn de techplatformen als AirBnB, Uber, Google en Facebook niet goed bezig. Ze vindt dat onze waarden en de deeleconomie worden uitgemolken zonder dat deze bedrijven iets teruggeven. Zij is er voorstander van om het ‘delen’ terug te brengen in de deeleconomie. Een mooi geluid in een machtig geworden techeconomie.

Wat bedoelt ze precies? Door profilering van mensen en door het opbouwen en verkopen van data aan de hand van hun gegevens manipuleert een techbedrijf als Uber en Google goedgelovige mensen. Daarmee ontnemen ze deze mensen hun zelfbeschikking en vrije wil.

De megaboete die de Europese Commissie aan Google heeft opgelegd is een eerste goede stap. Maar liefst 25.000 mensen doen mee aan een rechtszaak tegen Facebook wegens privacyschending. Zijn de opbrengsten van deze techgiganten wel eerlijk verdiend? Zijn de verdienmodellen van deze bedrijven wel ethisch? Worden de verdienmodellen van eerlijke bedrijven met de komst van deze grote bedrijven de nek omgedraaid? Het lijkt er wel op.

De verdienmodellen van de techreuzen en het vervolgens driftig uitschakelen van hun concurrenten hebben ervoor gezorgd dat bestaande verdienmodellen van een groot aantal bedrijven de nek werd omgedraaid. Denk maar eens aan de winkelier in de straat, de krant en de muzikant door het illegaal downloaden van muziek. 

De huidige start-ups en grown-ups kunnen de macht van de techreuzen niet meer evenaren. Of ze worden opgekocht of hun business wordt onmiddellijk gekopieerd. En met de data kunnen de machtige bedrijven meteen hun business uitventen en zo hun voorsprong nóg groter maken. Ze beschikken over zoveel geld dat ze in staat zijn om in de toekomst van robots en kunstmatige intelligentie (AI) te investeren. Met de komst van artificiële intelligentie zullen toekomstige banen voor mensen onbereikbaar worden. Elon Musk, een van de belangrijkste investeerders in AI, waarschuwt al jaren voor een overname van onze macht in de wereld door hoogwaardige robots. Wordt het niet tijd om deze manier van zaken doen van deze grote jongens kritisch te evalueren?

De kritische evaluatie is al begonnen. De Europese Commissie is daar een voorbeeld van. Maar de lobby van grote bedrijven is nog steeds erg sterk. De politiek is niet in staat om een vuist te maken omdat ze nog niet goed heeft nagedacht over de nadelige gevolgen van deze machtige bedrijven. De techplatformen krijgen echter steeds meer te maken met stevige tegenwind die in de tijd zeker zal uitmonden in ware tegenstand. Ze zullen daarom genoodzaakt worden hun visie te veranderen.

Filosoof Marleen Stikker is er voorstander van om het ‘delen’ terug te brengen naar de deeleconomie. Ze stelt voor om dat te doen in de vorm van een coöperatief platform. Niet de anonieme aandeelhouders zijn eigenaar maar de gebruikers. Ze wil naar een democratisch bestuur waarbij thema’s als samenwerking en overeenstemming centraal staan. De winsten van het platform zouden geïnvesteerd moeten worden in sociale projecten van buurten of gemeenschappen. Maar belangrijker nog is dat er sprake moet zijn van open data en transparantie, gecombineerd met respect voor privacy en veiligheid voor de deelnemers aan het platform.

De megaboete van de Europese Commissie kan het begin van een evolutionaire beweging ten goede zijn, mits ze de invloed van deze bedrijven blijft monitoren, blijft streven naar supercoherentie en de leiding neemt. En wij? We kunnen weigeren nog mee te gaan in de wedloop van giganten.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 180814
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie in leven en werk,
bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Escher: de zin van het leven

Wat is de zin van je bestaan?

Over het doel van het leven wordt al eeuwenlang gefilosofeerd. Eigenlijk zoeken we hoop.

betere wereld

Ben jij al een bewuste kapitalist?

Het bestaande systeem is ziek. Hoe kunnen we dat veranderen?

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?