DAVOS 2022 | boost aan moreel geweten | sociale evolutie

Davos 2022 in de Evolutiegids

25 mei 2022 | Mary Span | Evolutiegids

Davos 2022: Oekraïne geeft boost aan moreel geweten

sociale evolutie bij De EvolutiegidsOndanks al onze inspanningen om een ​​betere wereld op te bouwen, neemt de wereldwijde instabiliteit toe. De pandemie houdt aan. Rusland is Oekraïne binnengevallen. De tests, waarmee we worden geconfronteerd, zijn onder meer het omgaan met onbekende virussen, het bevorderen van samenwerking tussen landen met verschillende waarden en het optreden tegen klimaatverandering. Het wereldwijde systeem heeft gefaald, maar Oekraïne laat zien hoe weerbaar ze is.

De bijeenkomst van de mondiale politieke elites en vooraanstaande zakenlieden in Davos is anders dan anders. Het thema van de bijeenkomst van het World Economic Forum van dit jaar in Davos – de eerste persoonlijke bijeenkomst in meer dan twee jaar vanwege de pandemie – is  ‘samen werken, het vertrouwen herstellen’. Op Twitter schreef Ursula von der Leyen:

Trust. Our most valuable asset on the way to recovery.
Trust will be essential to build the world of tomorrow.

Maar de oorlog in Oekraïne heeft het falen van het wereldwijde systeem laten zien. Voor de stamgasten in het Zwitserse bergdorp, die meer gewend zijn om te praten over wereldwijde onderlinge verbondenheid dan over geopolitieke breuken, is het een vreemde nieuwe wereld waarin niet de commerciële markt maar de wereldverhoudingen een rol spelen. In de schaduw van de oorlog is er geen sprake van business as usual.

Moskou heeft bewust de weg gekozen van landwinning, verovering van grondstoffen en toegang tot de Zwarte Zee. Het heeft ervoor gekozen om de internationale organen te ontwrichten – dit zijn allemaal tekenen van de drang om de rechtsstaat te vervangen door het recht op geweld. We moeten duidelijk begrijpen dat het Russische regime niet de enige is in dit streven. Het heeft medeplichtigen, we kennen hun namen.

Von der Leyen van EU waarschuwt voor wereldwijde voedselcrisis,
Stoltenberg van Navo vindt vrijheid belangrijker dan winst maken.

Gaat het om een strijd tussen gesloten en open samenlevingen? In een open samenleving is het de rol van de staat om de vrijheid van het individu te beschermen; in een gesloten samenleving is het de rol van het individu om de heersers van de staat te dienen. We zien dat autocratische regimes in opkomst zijn en dat de westerse hegemonie afstevent op verval. Ooit voorspeld door sommige economen, die de coronacrisis als een generale repetitie zagen.

Zelfs wanneer de gevechten in Oekraïne en elders stoppen,
zal de situatie nooit terugkeren naar wat het was.

Feit is dat de delegatie uit Oekraïne het Forum een boost aan morele energie geeft, terwijl hun land smeult in oorlog. Het laat de wereld zien hoe ze een betere wereld kunnen bouwen. Oekraïners vechten namelijk heel hard om hun land te transformeren volgens de liberale normen en waarden. Maar hoe lang zal Oekraïne nog door het Westen worden ondersteund? Gaat de ondersteuning ten onder aan oorlogsmoeheid? We moeten Oekraïeners juist een lichtstraal bieden aan het einde van de tunnel. We moeten al onze middelen mobiliseren om de oorlog vroegtijdig te beëindigen.

De beste en misschien wel enige manier om onze beschaving te behouden, is door Poetin zo snel mogelijk te verslaan, het China van Xi Jingpin een halt toe te roepen en de Westerse wereld te transformeren naar een hecht democratisch blok en een nieuwe holistische en inclusieve wereldorde. Daarnaast moeten we rap plannen en processen ontwerpen die de snelheid, flexibiliteit en behendigheid bieden die nodig is om met toekomstige veranderingen om te gaan. Dat is de bottomline.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 220525
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Artikel delen

Linkedin Evolutiegids    Twitter Evolutiegids     Facebook Evolutiegids     

George Orwell in de Evolutiegids

Willen we Orwelliaanse toestanden van Big Brother?

Het distopische toekomstbeeld van Orwell’s 1984 dreigt steeds meer voorspellende waarde te krijgen. Maar het tij is te keren.

Geopolitiek in de Evolutiegids

Geopolitiek maakt evolutie naar duurzame energie urgenter

De weg van fossiele brandstoffen naar duurzame energie kan nog lang zijn, maar het zal de wereld hervormen.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?