DAKEVOLUTIE | steden kiezen luchtruim | duurzame evolutie

Dakevolutie | Evolutiegids

Steden kiezen het luchtruim met optoppers

De woningvoorraad in ons Nederland sluit onvoldoende aan op de vraag. Ons land vergrijst en senioren moeten zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Daarvoor zijn meer geschikte woningen nodig en wel dichtbij de centrumvoorzieningen van steden en dorpen. Steden als Amsterdam en Rotterdam willen daken vergroenen en het potentieel te gelde maken.

Als je in New York omhoog kijkt, kun je op 945 Summit Avenue in the Bronx een vuurtoren zien op het dak van een hoog flatgebouw. De vuurtoren was ooit onderdeel van een bedrijfslogo. In Beying heeft een man een gigantische rotspartij gebouwd op een appartementencomplex. In San Diego valt een huisje bijna van het dak, op een zeven verdiepingen hoog gebouw. Het is ontworpen door de Zuidkoreaanse kunstenaar Do Ho Suh. En acht verdiepingen hoog in Broadway New York vind je drie kleine huisjes op de top van een appartementengebouw. Het dakinitiatief is het gesprek van het gebouw.

Groendaken waren bijvoorbeeld ook al zeshonderd jaar voor Christus te vinden in de befaamde Hangende Tuinen van Babylon. Daarna raakten ze eeuwenlang een beetje in vergetelheid – behalve bij rondtrekkende volkeren die ze uit praktische overwegingen toepasten – om tijdens de Renaissance weer te worden herontdekt. In de Scandinavische landen en IJsland zijn groendaken nog niet zo lang geleden op grote schaal toegepast. In deze landen is de isolerende werking een belangrijke troefkaart. Om meer ruimte te scheppen in steden verrijzen er zelfs her en der aparte huizen en tuinen op Nederlands platte daken.

 Op-topsysteem
In samenwerking met diverse partners is er op het Industriepark Kleefse Waard in Arnhem de Fit the Future proefwoning verbouwd in opdracht van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en de TU Eindhoven. Het resultaat is een ultralicht op-topsysteem voor woningen in de vorm van een lessenaarskap. Of een gebouw kan worden opgetopt is afhankelijk van de draagkracht en de fundering van een gebouw. Een gedegen onderzoek is daarvoor noodzakelijk. Met lichte constructies kan vaak snel een extra verdieping op een dak worden gebouwd. In de binnenstedelijke omgeving kunnen zo de laatste stukken groen gehandhaafd blijven.

Rooftops
Het toevoegen van bouwlagen aan een bestaand gebouw is natuurlijk geen nieuw principe, maar wordt toch wel vaak geassocieerd met het toevoegen van een piepklein woninkje op je dak. Het wordt zeker niet gezien als strategie voor het verduurzamen van de bebouwde omgeving.  Maar optoppen geeft de oude woningvoorraad een tweede leven, vooral nu de vergroening wordt meegenomen. De gemeente Rotterdam wil zelfs 100 optopwoningen in de stad realiseren. Sloop van oudere, afgeschreven appartementengebouwen blijkt ineens geen optie meer te zijn, want sloop is ook kapitaalvernietiging. Dus zijn groene renovatie en optopinitiatieven een goede uitkomst. The sky is the limit geworden. Uitgeverij Taschen heeft er zelfs een prachtig boek aan gewijd: Rooftops. Deze catalogus van stedelijke dakterassen over de hele wereld onderzoekt hoe wat ooit begon als functioneel bouwkundig element, een hergeboorte heeft beleefd in de moderne stedelijke centra: als weelderige tuin, als kunstinstallatie of als de hotste bar in town.

Daken met groen zijn niet alleen belangrijk voor het klimaat van de woongemeenschap, ze kunnen ook extra recreatieruimte bieden. Het loont om te bekijken in welk opzicht potentiële daken gebruikt kunnen worden. Dan kun je denken aan sporten en zwemmen op het dak, maar ook yoga of meditatie op het dak kunnen mensen een kick geven.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 1970525
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie in leven en werk,
bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Deel de kennis van De Evolutiegids

In Rotterdam zijn de daken toplocaties

2017: Helaas waren de Dakendagen van juni 2017 in Rotterdam al snel uitverkocht. Zó groot was de belangstelling voor het stadsfestival op de daken in Rotterdam. In de stad ligt 1 km2 plat dak waar je heel wat mee kunt doen. Bovenop de Lijnbaanflat aan de Joost Banckertsplaats hebben bewoners een theetuin gemaakt. Op het dak van het Gele Gebouw aan de Zomerhofstraat hebben bezoekers kennis gemaakt met minihuisjes. Speciaal voor de Dakendagen organiseerde De Bijenkorf een beeldentuin op het dak. Vanaf wolkenkrabber het Witte Huis kon je spectaculair uitkijken over de Nieuwe Maas en de stad. De Dakendagen en haar mogelijkheden mogen zich in een grote belangstelling verheugen.
Allan Savory geeft woestijn nieuw leven

Allan Savory wekt woestijnen tot leven

De wereld redden met vee? Ecobioloog Allan Savory doet het ondenkbare, maar er is kritiek.

kevinrijke

Duurzame aanjager voor de regio

Kleefse Waard (IPKW) wil duurzame gebiedsontwikkeling realiseren.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?