CURSUS GELUK | online MOOC | persoonlijke evolutie

Geluk is vrede, vreugde, harmonie, ontspanning

15 februari 2021 | Mary Span | Evolutiegids
Gratis: de grote educatie over geluk

Het internet staat boordevol informatie over hoe je gelukkig kunt zijn – veel ervan is tegenstrijdig en veel is gewoon onnauwkeurig. Met meer dan 75 miljoen Google-zoekresultaten voor de term en 40.000 gelukgerelateerde boeken die te koop zijn, kan de enorme hoeveelheid raadgevingen die aangeboden worden duizelingwekkend zijn. En het helpt niet per se om gelukkiger te worden.

We weten niet altijd hoe we geluk moeten bemachtigen. Het lijkt een eeuwenoud probleem te zijn; zelfs filosofen en goeroes hebben lang geleden al nagedacht over de betekenis van geluk. In recentere tijden heeft een vrij nieuw gebied van de psychologie geprobeerd om antwoorden te vinden. We willen allemaal gelukkig zijn, en er zijn talloze ideeën over wat geluk is en hoe we er aan kunnen komen. Maar niet veel van die ideeën zijn gebaseerd op wetenschap.

Online platform en Mooc
Dat is de reden waarom de University of California in Berkeley’s
 Greater Good Science Center (GGSC) – een organisatie die de wetenschap van welzijn bestudeert met als doel een veerkrachtige en medelevende cultuur te bevorderen – een nieuw online platform heeft ingezet om het publiek voor te lichten over wat er echt nodig is om een ​​gelukkig en zinvol leven te leiden.

Professor in de psychologie Dacher Keltner en neurowetenschapper Emiliana Simon-Thomas hebben een schat aan positief psychologisch onderzoek bij elkaar gebracht en een online cursus over positieve psychologie samengesteld, de Science of Happiness MOOC. De cursus benadrukt twee belangrijke (wetenschappelijk bewezen) sleutels tot geluk: sterke sociale banden en een gevoel van doelgerichtheid of verbinding met het grotere goed. De cursus van tien weken is uniek in zijn soort en maakt gebruik van Berkeley’s Edx-platform – een grootschalig open cursuswerksysteem – en is gratis toegankelijk voor het publiek. Inmiddels hebben zo’n 120.000 studenten over de hele wereld de cursus gevolgd.

Een krachtig onderdeel van de les is dat mensen dingen kunnen uitproberen. De cursus omvat wekelijkse oefeningen, evenals zelfreflectie en stemmingsevaluatie. Studenten houden hun activiteiten en vorderingen bij, evenals hun eigen emotionele toestand gedurende de studieweken.

Breder perspectief
En waar gaat de wetenschappelijke cursus over geluk eigenlijk over? Vanuit het oogpunt van de wetenschap gaat geluk over de tendens om positieve emoties te voelen, het vermogen om snel te herstellen van negatieve emoties en het gevoel om een zinvol doel te hebben. Geluk gaat niet over het hebben van privileges of geld. Uiterlijke omstandigheden zoals materiële welstand bepalen maar voor tien procent je geluk. Geluk heeft een breder perspectief: het is een kwestie van mentaliteit en houding. Het gaat om ons vermogen om contact te maken met anderen, zinvolle relaties te hebben, en een zinvol doel te hebben in de gemeenschap. Dat is volgens de wetenschap hét recept voor geluk. Het is dus iets anders dan het hebben van plezier.

Inmiddels biedt de Yale University in Connecticut, VS, ook gratis een online cursus aan, Psych 157: Psychology and the Good Life, via het online universiteitsplatform Coursera.

Je zou geluk kortweg kunnen definiëren als het hebben van een algemeen gevoel van continue tevredenheid die in een betekenisvol bestaan tot uiting komt. Geluk is een innerlijke gesteldheid, een manier van zijn, waar je hard voor moet werken. Met alleen maar een leuk leven heeft dat maar weinig te maken.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 210215
Evolutiegids, trendjournalist & publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?