CRISTIN KEARNS | ontmaskering suikerindustrie | vitale evolutie

Cristin Kearns

Dr. Kearns is a postdoctoral fellow at the University of California, San Francisco with a joint appointment in the department of Oral and Craniofacial Sciences in the School of Dentistry and the Philip R. Lee Institute for Health Policy Studies in the School of Medicine, and an Affiliate Instructor at the University of Washington School of Dentistry.

Bezoek Cristin Kearns op:

Suiker is niet alleen dikmakend en verslavend,
het is ook giftig

Er is een killer gevonden in de voedingsindustrie: suiker. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert niet meer dan 25 gram suiker te eten op een dag. Voormalig dental operations manager, dr. Cristin Kearns, ontdekte dat kinderen steeds meer gaatjes in hun gebit kregen. Dat gaf haar de kracht om tegen de giftige suikerlobby te vechten. Ze wint nu meer en meer terrein.

Dr. Cristin Kearns, wetenschappelijk onderzoeker van de universiteit van California, liet een loopbaan als tandarts achter zich om zich te weren tegen de suikerindustrie. Ze ziet de industrie als een smoking gun, die constant in oorlog is met het wetenschappelijk onderzoek rondom suiker. De woordvoerders (soms zelfs wetenschappers) van de suikerlobby zeggen dat niet suiker, maar vet de schuld is. Maar we leven in een omgeving die vergeven is van suikercalorieën. Je wordt er niet oud mee. De vette lever kan het niet meer aan. Diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziektes en kanker kunnen het gevolg zijn. In feite zijn we met het gedwongen vetmesten van de lever van ganzen doorgegaan door mensen vet te mesten met suikerhoudende levensmiddelen.

Wetenschappers hebben de relatie tussen suiker en hartziekten al wel 60 jaar geleden ontdekt, en nu is er algemene overeenstemming onder deskundigen dat er een verband bestaat tussen de inname van suiker en hartkwalen. John Yudkin, een Britse fysioloog en voedingsdeskundige, suggereerde dat suikergebruik gerelateerd was aan sterftecijfers veroorzaakt door hart- en vaatziekten. Meer specifiek: het eten van teveel suikers laat de niveaus van triglyceriden explosief stijgen. Triglyceriden zijn een bepaald soort vetten die in het bloed voorkomen.

Waar mensen vroeger slechts 2 kilo suiker per jaar binnen kregen, is dat nu ruim 44 kilo per persoon per jaar of gemiddeld 30 suikerklontjes per dag! Alles in het voordeel van de levensmiddelenindustrie, de gezondheidsindustrie, de farmaceutische industrie en de fitnessindustrie. Daarom deed Cristin Kearns onderzoek naar de handel en wandel van de levensmiddelenindustrie en de nadelige invloed van suiker op het leven van mensen. Een van meest schokkende ontdekkingen was de correspondentie van Roger Adams, een emeritus hoogleraar organische chemie aan de Universiteit van Illinois en een raadgevend lid van het bestuur voor de Sugar Research Foundation. Wat was het geval? Roger Adams had lange tijd gewerkt voor de suikerindustrie en zijn materiaal bevatte documenten van industriële leidinggevenden die lieten zien hoe de industrie de wetenschap manipuleerde. Ze ontdekte dat de levensmiddelenindustrie met haar machtige lobby probeerde om wetenschappers weg te houden van het onderzoek naar suiker. Zij vinden dat suiker zonder risico ingenomen kan worden. En dat blijkt een grove suikerleugen te zijn.

Een grote meerderheid, 85 procent, ziet alleen heil in een flinke suikerreductie in producten. Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds, zegt dat er nog een lange weg is te gaan: “De afspraken zoals die nu zijn gemaakt tussen de overheid en industrie zijn zo beperkt dat dit onvoldoende stimuleert tot de ontwikkeling van producten met minder suiker. Fabrikanten moeten meer verantwoordelijkheid nemen.’”

We zijn dikker dan ooit. We hebben last van chronische ziektes die gerelateerd blijken te zijn aan suikerconsumptie. De ziekte diabetes is in de laatste dertig jaar verviervoudigd. Een derde deel van de bevolking loopt rond met een non-alcoholische leververvetting. Dat wordt grotendeels veroorzaakt door overmatige suikerconsumptie, gebruik van transvetten en overgewicht. Spoedig zal het de hoofdreden zijn van levertransplantaties. Er is min of meer een kleine kentering in suikerconsumptie waarneembaar. Gesuikerde frisdrank wordt nu minder verkocht en dat is veelbelovend.

Suiker is verslavend. Misschien moeten we het probleem net zo behandelen als de antirookcampagne. Maar zoals eerder gezegd: er is helaas nog een lange weg te gaan.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 170822
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie in leven en werk,
bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
tonseegers4

Bewegen is een bron voor grensverleggend leiderschap

Dat bewegen goed is voor je fysieke welzijn is algemeen bekend. Maar bewegen helpt ook om te leren omgaan met de rimpels van het leven. Het is een bron voor grensverleggend leiderschap.

mosley

Is een vastendieet een evolutiematch?

Met een 5/2 vastendieet kan de biologische evolutie naar verjonging snel gaan. Verander nu je bewegingsritme en voedingspatroon.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?