CONSPIRITUALITEIT | samenzweving | spirituele evolutie

Conspiritualiteit in De Evolutiegids

21 oktober 2021 | Mary Span | Evolutiegids

Conspiritualiteit: de opkomst van samenzweving

gids voor spirituele evolutieHet zijn boeiende tijden in spiritland. Geheime krachten, extreme ideeën, complottheorieën, geradicaliseerde lifestyle-influencers en onzekere tijden gaan eenvoudig samen op internet. Trump en het coronavirus zorgden voor momentum. Wat is daar zo giftig aan?

Een groeiende groep lifestyle-influencers is op sociale media actief met het verspreiden van conspirituele stories en samenzweringsposts, die bestaan uit een combinatie van wellness, spiritualiteit en complotten.

Die samenzweringsbeweging wordt conspiritualiteit genoemd, een samenstelling van de woorden conspiracy en spiritualiteit.

Conspiritualiteit wordt gezien als een holistische levensbeschouwelijke stroming die rationaliteit afwijst en complottheorieën omarmt, geen vertrouwen heeft in de overheid en de daarmee verbonden instellingen. Een van de meest opmerkelijke complottheorieën van de laatste tijd legt een verband tussen het coronavirus en 5G, de nieuwe variant voor mobiele communicatie. Het virus dook, zoals we weten, op in Wuhan en juist daar waren ze net 5G aan het uitrollen. De bekende Britse complotdenker David Icke sprong er bovenop en beweerde, dat er helemaal geen virus was en dat alle klachten eigenlijk worden veroorzaakt door de ‘5G-straling’.

De complottheorie was geboren en kon dus de wereld van het internet in waar het ruimschoots volgers vond.

Talloze onderzoeken en nieuwsberichten hebben aangetoond dat extremistische groeperingen de Covid-19-pandemie uitbuiten in een poging hun verhalen te rechtvaardigen, volgers te werven of aan te zetten tot geweld. Maar de connectie met online lifestyle- en wellness-influencers markeert een verandering. Een van de gevaarlijke samenzweringen die worden gepromoot door lifestyle- en wellness-beïnvloeders zijn QAnon-samenzweringen, een extreemrechtse samenzweringscultus waarin antisemitische en anti-joodse theorieën de ronde doen. QAnon wordt inmiddels door de FBI beschouwd als een binnenlandse terreurdreiging. De kruising tussen wellness en gewelddadige samenzweringen lijkt onverwacht, maar de wellnessbeweging vindt zijn oorsprong in anti-establishment en anti-mainstream medische kringen en groeide krachtig uit tijdens de coronapandemie.

Bovendien is de influencermarkt geëxplodeerd op internet.

Online beïnvloeders weten hun ‘waar’ heel boeiend en professioneel aan te bieden, waarbij ze bepaalde complottheorieën aanhangen. Deze online lifestyle- en welzijnsbeïnvloeders verspreiden desinformatie en verboden inhoud. Maar steeds meer mensen wenden zich tot influencers en online persoonlijkheden voor inspiratie, aanbevelingen en aankoopadvies. Het gevaarlijke eraan is dat de berichten van influencers massaal worden gedeeld door middel van e-mails met het verzoek deze onmiddellijk door te sturen aan eigen relaties en te delen op sociale media. Beïnvloeders professionaliseerden zich verder en hun berichten werden nóg aantrekkelijker en verkoopbaarder voor een breder publiek.

De samenzweringstheorieën werden zo een acceptabele optie voor nog meer marketingideeën.

Ook in Nederland is deze ‘samenzweving’ een snel groeiende succesformule. In spirituele en alternatieve kringen is het gedachtegoed online, ook zonder traceerbare hashtags, nog steeds onbeschaamd zichtbaar. Hoe kunnen mensen die met liefdevolle, universele energie werken, zo onbesuisd propaganda voor de complottheorieën verspreiden? Het antidemocratisch denken wordt daarmee volop gepromoot. Veel Facebook-vrienden betichtten Nederlandse politici al van kindermisbruik. Maar ook politici als Baudet en Wilders winnen nieuwe kiezers door wetenschap, politiek en mainstream media verdacht te maken. Het is vruchtbare grond waarop conspiritualiteit welig kan groeien.

Hoe heilig is het lichaam van de vaccinweigeraar eigenlijk?

En dan zijn er nog – vaak spirituele, anderstalige, arbeidsmigrante en dak- en thuisloze – mensen die geloven dat het vaccin tegen corona een chip is of je dna aantast. Veel vaccinatieweigeraars menen bovendien dat de politiek hen beperkt in hun fundamentele vrijheid, en bijgevolg discimineert. We zien nu dat vier op de vijf mensen op de intensive care niet zijn ingeënt. Zo’n ongevaccineerde ligt zo’n zeventien dagen op de IC en houdt daarmee reguliere operaties op. En daarmee heb ik het nog niet over de hoge werkdruk van zorgpersoneel. Wie helpen we in het ziekenhuis in verband met de beperkte bezetting van de IC’s: de gevaccineerden of vaccinatieweigeraars? Het is een groot ethisch dilemma.

Het geradicaliseerde complotdenken is een gebied dat rijp is voor onderzoek en nog meer onderzoek. Maar ook van goede voorlichting…

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 211021
Evolutiegids, trendjournalist & publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Banner Evolutiegids

fact

Wij zijn de waarheid uit ons hart verloren

Numerologiegids Gerrit Jansen laat in zijn column de waarheid spreken.

Paul Kingsnorth was milieuactivist en vindt duurzaamheid te mensgericht

We kampen met een spirituele crisis

Volgens voormalig milieuactivist Paul Kingsnorth is het milieubewustzijn te mensgericht.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?