CO-LIVING | Heeft deelwonen de toekomst? | sociale evolutie

co-living | Evolutiegids

Deelwonen of co-living wint terrein

Het Italiaanse onderzoekcentrum voor communicatie Fabrica ontwierp het interieur van een co-living appartement in Bangkok. Architect Duggan Morris won een prijs voor een co-living development in het Londense Forest Gate. Zelfs AirBnB biedt het deelverblijf in hostels aan! Deelwonen wint over de hele wereld meer en meer terrein, ook in Nederland.

Voor een alleenstaande of student in een grote stad is het onmogelijk geworden een betaalbare kamer, etage of huis te vinden. De nieuwe trend heet co-living of deelwonen. Jongeren hechten minder waarde aan bezittingen en zijn mobieler dan hun ouders. Er is veel animo voor deze woonvorm.

Maatschappelijke functie
Maar wat is co-living of shared living? Het is min of meer een uitvloeisel van de communes in de jaren zestig en zeventig, ideologisch of religieus gerichte leef- en/of woongemeenschappen waar alles gezamenlijk wordt gedaan. Co-living daarentegen heeft een meer maatschappelijke functie. Het is eigenlijk een woongroep met de nadruk op wonen én werken. Bij co-living ontwikkel je samen met een groep gelijkgestemden je eigen woonplek. Daarbij combineer je de voordelen van groter wonen met gedeelde voorzieningen en informele ontmoetingen. Idealiter bestaat co-living uit een ‘centrale plek’ en een overmaat aan gezamenlijke buitenruimte. Over de hele wereld bestaan er wooneenheden ver buiten de stad tot midden in het centrum. Zij kunnen georganiseerd zijn rondom een gedeelde buitenruimte zoals een erf, hof of daktuin, maar het kan ook gaan om het delen van een herenhuis, eengezinswoning of appartement in een stad of dorp. Buiten kijf staat dat de belangstelling voor deelwonen enorm groot is.

Gemeenschappelijk wonen en werken lijkt niet zomaar een trend te zijn en neemt zelfs ecologische vormen aan. De voordelen zijn duidelijk. Woninginrichting en spullen kunnen worden gedeeld, eenzaamheid voorkomen, veiligheid vergroot én duurzaamheid gerealiseerd. Transitie Nederland past dit principe al toe op tientallen plekken in Nederland.

WEkracht
Co-living doet namelijk een beroep op de WEkracht van gewone mensen om creatief om te gaan met de beperkte ruimte en hoge woonlasten in steden en stedelijke regio’s. Samenleven kan uiteraard ook een uitdaging zijn, want binnen een groep met verschillende mensen heeft iedereen wel een eigen visie of overtuiging. Daarom zijn er goede afspraken nodig over respectvol omgaan met elkaar en de besluitvorming. Het kan ook heel gezellig zijn, waarbij er voldoende ruimte is voor sociale activiteiten en vieringen.

Friends-woningen
In Amsterdam specialiseert projectontwikkelaar AM zich in ‘micro-metropolitarian’ wonen: kleine betaalbare woningen met gemeenschappelijke voorzieningen. AM heeft al een ‘Friends’ House in Amsterdam-Noord gebouwd met appartementen voor twee huisgenoten. En in mei beginnen ze met The Lofts. Kortom, het deelwonen is niet meer te stoppen. Maar dat willen we ook niet, toch?

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 180416
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie in leven en werk,
bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
transitionnetwork

Rob Hopkins omarmt de sociale factor

Rob Hopkins, activist en oprichter van de Transitiebeweging reikt een unieke oplossing aan: de do-it-yourself-transitie.

Mobiel wonen | Evolutiegids

Futuristisch wonen in het klein

Je huis is waar je hart is. Hoe heerlijk zou het niet zijn als je huis niet alleen mooi is, maar ook mobiel, prefab en milieuvriendelijk?

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?