CHARLES MONTGOMERY | Happy City | sociale evolutie

Charles Montgomery

Stedenbouwkundige

Experimenteert met sociale interventies in de stad met het doel de stad gelukkiger te maken.

Bezoek Charles Montgomery op:

  

Charles Montgomery is voorstander van stadsgeluk
(en Utrecht ook)

De Canadees Charles Montgomery houdt van het knuffelen van stedelingen. De stedenbouwkundige en wetenschappelijk experimenteerder schreef in 2013 het boek Happy City, waarin hij zijn experimenten beschreef voor een gelukkige stad.

Oxytocine, zegt Montgomery, is een neuropeptide die als hormoon en neurotransmitter fungeert. Dit geluks- en knuffelmiddeltje komt vrij als de moeder haar kind zoogt. Maar oxytocine is eigenlijk een alledaags goedje. Een kleine dosis komt al vrij als we ons vertrouwd voelen met iemand, ook al is het een vreemdeling. Montgomery gebruikte dit gegeven en experimenteerde met sociale interacties en interventies in de stad. Het boek Happy City, dat hij vervolgens schreef, gaat over het maken van keuzes hoe we onze leefwereld positief kunnen beïnvloeden.

Charles Montgomery herinnert ons eraan dat het ontmoeten van mensen op straat ons gewoon blijer maakt in plaats van het kopen van spullen die we soms echt niet nodig hebben. Dit heeft geleid tot een systeem waarbij we het succes voornamelijk reduceren tot monetaire voorwaarden. Wat hij zegt is dit: gezond zijn is belangrijker dan een verkeerde carrière nastreven; rijk voelen is beter dan rijk zijn; leuke collega’s zijn belangrijker dan een eenzame leiderschapspositie; vrijheid en autonomie geven voldoening; betekenis en verbondenheid brengen tevredenheid; en misschien het meest relevante: sociale banden komen ten goede aan geluk.

Montgomery toont in zijn boek aan dat er bewijzen te over zijn dat sociaal verbonden mensen veel productiever, minder ziek zijn, tot 15 jaar langer leven en zich gewoon gelukkiger voelen. Hij waarschuwt zelfs dat ontkoppeling van sociale verbanden dodelijk kan zijn. Hij schetst in zijn boek de basisbeginselen voor een stadsontwerp waarbij sociale interacties centraal staan. Hij noemt het belang van de semi-openbare ruimtes en zones waar buren elkaar kunnen ontmoeten.

In zijn boek haalt hij bewijzen aan die aangeven dat statusangst – of de perceptie slechter af te zijn – stress oproept die leidt tot een korter, minder leuk leven. Als mensen in de stad direct en gemakkelijk toegang kunnen krijgen tot de voordelen van het stedelijk leven, dan is dat de basis voor een gelukkiger leven in de stad. Uit onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat fietsen in plaats van auto rijden in de stad gelukkig maakt. Fietsen in de stad geeft namelijk een gevoel van gemeenschapsvorming en dus van geluk. Het openbare leven in de stad, zegt Montgomery, zou een nieuwe richting moeten zoeken: minder auto’s in het straatbeeld, meer ruimte voor fietsers en voetgangers, zodat mensen meer sociale interactie met elkaar kunnen krijgen. Dichtbevolkte binnensteden zouden mensen moeten aanmoedigen om te gaan lopen of de bus of de fiets te nemen. Vanzelf ontstaat er dan interactie, op een intieme of alledaagse manier.

Over vijftien jaar woont tachtig procent van de wereldbevolking in steden. Hoe meer mensen er dicht op elkaar leven, hoe complexer de samenleving. In Utrecht organiseren ze daarom labs en meetups om samen met een bonte groep stedelingen uit verschillende vakgebieden en achtergronden toekomstscenario’s voor een Happy City Utrecht te schrijven. In teams werken ze toekomstkansen uit voor strategische locaties met prikkelende beelden en beschrijvingen. In Utrecht willen ze de gezonde en gelukkige stad ook letterlijk (helpen) maken met gebieds- en vastgoedontwikkeling.

Geluk is een universele drijfveer in het leven van de mens. Een groot deel van de bevolking woont in de stad. Om een gezonde groei van een stad te kunnen realiseren is aandacht voor geluk van de mens noodzakelijk. Want de verstedelijking zet alleen maar door. Het is daarom belangrijk dat er aandacht komt voor sociale interacties in de stad in de vorm van beeld, taal, ruimte en licht. Op haar beurt zorgt stadsgeluk voor de broodnodige rust.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 171210
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie in leven en werk,
bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
China | forest city | Evolutiegids

Forest City: smogetende stad in China

Liuzhou in China gaat een Forest City bouwen. En dat alles om vervuiling tegen te gaan.

daanbruggink

Daan Bruggink bouwt betere wereld voor mensen

Wij Hollanders bouwen nog mondjesmaat circulaire huizen met biobased materialen. Daar moet verandering in komen vindt duurzame architect Daan Bruggink.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?