BREINWEETJES | tijdens slaap verwijdert brein gifstoffen | vitale evolutie

6 november 2019 | Mary Span | Evolutiegids

Het brein spoelt gifstoffen weg tijdens slaap

Het brein doet meer dan je denkt. Slaap kan letterlijk de geest verhelderen. Nieuw onderzoek toont aan wat er werkelijk gaande is in onze hersenen tijdens de slaap.

Slaap is essentieel voor zowel cognitie als onderhoud van een gezonde hersenfunctie. Nieuw breinonderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Science, laat zien wat er werkelijk gaande is tijdens onze slaap. Terwijl we dromen over onze ervaringen neemt ons brein een bad in cerebrospinale vloeistof (CSF), een waterige substantie, die alle gifstoffen wegspoelt die in de loop van de dag is opgehoopt in ons brein.

Wat er gebeurt als jij slaapt

“Slaap verandert de cellulaire structuur van de hersenen. Het blijkt een heel andere toestand te zijn,” aldus een leider van de studie, Maiken Nedergaard, MD, DMSc., Co-directeur van het Center for Translational Neuromedicine aan de Universiteit van Rocherster Medical Center in New York.

Eeuwenlang hebben wetenschappers en filosofen zich afgevraagd waarom mensen slapen. Pas recent zijn wetenschappers er in geslaagd om aan te tonen dat slaap belangrijk is voor het opslaan van herinneringen. Tijdens deze studie kwamen Dr. Nedergaard en haar collega’s er onverwachts achter dat slaap ook de periode is waarin hersenen zichzelf zuiveren van giftige moleculen. Ze ontdekten dat tijdens diepe slaap ritmische pulsen van hersenvocht worden gekoppeld aan langzame golven van elektrische activiteit en fluctuerende bloedspiegels in het menselijk brein.

Voldoende slaap gaat hand in hand met je energieniveau

Het is algemeen bekend dat de hersenen meer energie verbruiken dan enig ander menselijk orgaan, goed voor maximaal 20 procent van het totale energieverbruik van het lichaam. Tot nu toe geloofden de meeste wetenschappers dat het grootste deel van die energie werd gebruikt om elektrische impulsen te voeden die neuronen gebruiken om met elkaar te communiceren. Dat blijkt echter slechts een deel van het verhaal.

Het brein produceert namelijk veel afval, de beta-amyloïde peptiden en tau-eiwitten. Studies hebben aangetoond dat deze afvalproducten zich ophopen tot klonten en verwarde klitten in de hersenen waardoor de verbindingen tussen neuronen worden beschadigd. Dat is met name aangetoond bij Alzheimer patiënten.

De onderzoekers deden onderzoek met muizen in waak- en slaaptoestand. “We waren verrast te ontdekken hoe weinig flow er was in de hersenen wanneer de muizen wakker waren,” zegt Dr. Nedergaard. “Het suggereert dat de ruimte tussen de hersencellen sterk verandert tijdens bewuste en onbewuste toestanden.” Ze zagen dat de hersenen veel afval ophoopt gedurende de dag en dat tijdens diepe slaap deze gifstoffen werden weggewassen. Er klonterden zich daardoor geen tau-eiwitten en beta-amuloïden meer samen.

Slow wave sleep

Met behulp van experimenten met mensen konden de onderzoekers nagaan hoe dat bij mensen tijdens de slaap werkte. Tijdens een fase van niet-REM-slaap die slow-wave slaap wordt genoemd, zagen de onderzoekers een langzame golf van eb en vloed van elektrische activiteit en CSF-niveaus ontstaan. Deze langzame golven spoelden alle afvalproducten van de hersenen weg.

Omdat de neuronen van de hersenen stilliggen tijdens zo’n slow-wave golf, heeft het brein minder zuurstof nodig. Omdat het brein minder zuurstof nodig heeft, stroomt er minder bloed naar deze hersengebieden. Met minder bloed is er meer ruimte om het brein schoon te wassen.

De resulaten wijzen op het belang van diepe slaap, vooral ook bij ouderen. Dan kan er sprake zijn van minder slow-wave slaapgolven en is er kans dat er zich meer gifstoffen ophopen in het brein. Onderzoekers geloven dat dit de oorzaak is van neurodegeneratieve ziektes van het brein zoals Alzheimer. Het onderzoek wijst ons dus in een nieuwe richting. Die van het verbeteren van de schoonmaakcyclus gedurende de slaap.

Join the [w]evolution
AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 191106
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
meditatie_aanzee

Vind of handhaaf je innerlijke rust

Harmonie, succes en plezier in je leven beginnen met innerlijke rust. De belangrijkste eerste stap is je wens naar innerlijke vrede. Dat vraagt om jouw bereidheid om de weg naar binnen te gaan.

meest ontspannen muziek

Muziek laat je brein evolueren

Iedereen die het boek van Oliver Sacks Musicophilia heeft gelezen, zal  weten dat er magie optreedt in de relatie tussen muziek en onze hersenen. Nieuw onderzoek toont aan dat muziek een ongevaarlijke en goedkope manier is om stress en angst te verminderen.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?