BOYAN SLAT | The Ocean Cleanup | duurzame evolutie

Boyan Slat

Milieuactivist, uitvinder en oprichter van The Ocean Cleanup en Nederlander van het Jaar 2017.

The Ocean Cleanup is een project om plastic afval op te ruimen uit de oceanen dat bedacht is door Boyan Slat.

Bezoek Boyan Slat op:

De grootste schoonmaak ter wereld: The Ocean Cleanup van Boyan Slat

The Ocean Cleanup, het project van de jonge Nederlandse uitvinder Boyan Slat, wil een grote proef op de Stille Oceaan doen om de eerste lading plastic naar de vaste wal te brengen. Plastic bevat namelijk veel slechte chemische stoffen die in de voedselkringloop van het leven in de oceaan komt. Daarmee start Boyan Slat met de grootste schoonmaak ter wereld.

De Delftse uitvinder Boyan Slat bedacht in 2014 een zeestofzuiger om de plastic soep in de oceanen te verkleinen. Hij vindt de zeevervuiling een van de ernstigste milieuproblemen van deze tijd.

Plastic is relatief goedkoop te produceren, weegt weinig, gaat lang mee en is gemakkelijk in de natuur te droppen. Je ziet het spul in de bermen, er zijn miljoenen tonnen plastic afval in de oceanen beland of aangespoeld aan de kust. Boyan Slat (1994) heeft een methode ontwikkeld om het plastic afval in de oceanen op te ruimen. Hij ontwierp in 2012 een drijvende installatie van lange drijvende armen die in de vorm van een V op strategische plekken in zee worden geplaatst. Door de stroming moet het plastic worden gevangen, waarna het wordt opgeslagen en opgehaald door een tanker. Hiermee won hij de prijs voor Best Technical Design aan de Technische Universiteit Delft. Slat richtte in 2013 The Ocean Cleanup op, een stichting om het idee verder te ontwikkelen en om het uiteindelijk uit te kunnen voeren.

De snelle voortgang is te danken aan een succesvolle crowdfundingsactie, in zes maanden tijd werd bijna twintig miljoen euro opgehaald. Met dat geld werd de nieuwe oceaanstofzuiger bekostigd: een U-vormige arm, die in het midden van de Stille Oceaan wordt gestationeerd, tussen Hawaï en Californië.

In 2016 werd al een prototype geplaatst in de Noordzee, een 100 meter lang gordijn van luchtkussens dat het plastic uit de zee opveegt. Staatssecretaris Dijksma van Milieu en baggeraar Boskalis stelden daar beiden een half miljoen voor beschikbaar. Slat weet als ondernemer en milieuactivist zijn doel te bereiken, want medio 2018 gaat de Cleanup echt van start met het schoonmaken van de oceanen.

Boyan Slat hoopt dat het eerste schip met plastic eind 2018 arriveert in San Franscisco waar het afval wordt afgenomen door auto-, brillen- en meubelfabrikanten. Het idee is dat er winst gemaakt wordt met de verkoop van het plastic afval.

De vraag is waarom er steeds achterafinnovaties worden bedacht en waarom er zo weinig wordt gedaan om de oorzaak aan te pakken. Of is dat nóg moeilijker? Slat zelf vindt dat het plastic probleem bij de bron moet worden aangepakt, maar dat laat hij aan anderen over. Het is in ieder geval geweldig dat hij de plastic soup op de kaart heeft gezet.

Noot: Boyan Slat staat in 2017 op de 3e plaats van de Duurzame 100 en is door Elsevier Weekblad uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar 2017. In 2018 nam Slat als ceo van zijn bedrijf met 85 medewerkers deel aan de besloten Bilderbergconferentie.

Auteur Mary Span | ©EVOLUTIEGIDS | 170901

Plastic Ocean in cijfers

  • Boyans uitvinding is een 600 m lange plasticvanger.
  • Boyan en zijn team hopen meer dan 120 plasticvangers in te zetten als de eerste succesvol werkt.
  • De grootste concentratie plastic bevindt zich tussen Hawaii en Califonië: 1,6 miljoen km2! 
  • The Ocean Clean up kan in 5 jaar tijd 50% daarvan opruimen (1,5 x de oppervlakte van Frankrijk).
  • 46 Procent van het plastic in oceanen bestaat uit visnetten.
  • Een groot probleem is dat het plastic afval door zeedieren wordt gegeten.
  • Hoe eerder opgeruimd, hoe beter. Want het plastic afval wordt in de oceaan steeds meer in microdeeltjes afgebroken en wordt dus schadelijker.
  • We weten nog steeds niet hoe groot het probleem werkelijk is, hoe diep het in de oceaan zit en waar het vandaan komt.
  • Er zijn microplastics gevonden in honing, water, bier!
  • Iedereen weet dat plastic de toekomst en gezondheid bedreigt en dat we er iets aan moeten doen. We dienen niet alleen op te ruimen, maar ook plastic te recyclen en de plastic productie te verminderen.

Plankton in plastic

16-11-19: Kwallenexpert Rebecca Helm uitte haar zorgen in het blad The Atlantic. Tussen de troep in de veegarm zaten zeediertjes oftewel neuston gevangen. Slat ontkent dat hij neuston over het hoofd ziet, maar dat zou geen effect hebben op het niveau van populaties. Boyan Slat is vastbesloten de opruiming van de zee én rivieren door te zetten. Maar allen zijn het erover eens dat de bron van vervuiling moet worden aangepakt. Bron: Volkskrant.

Boyan Slat onthult Interceptor

27-10-19: Boyan Slat en zijn organisatie The Ocean Cleanup hebben The Interceptor onthuld, een vaartuig dat met een transportband het plastic moet gaan oppikken. Om de oceanen van plastic te bevrijden, moeten we het probleem bij de bron aanpakken, zegt Slat. En dat zijn dus de rivieren. Er zijn al twee Interceptors actief: in de Indonesische hoofdstad Jakarta en in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië. De bedoeling is dat er op korte termijn machines in Vietnam, de Dominicaanse Republiek, Thailand en in de Amerikaanse staat Californië bij komen. Boyan Slat werkt ook aan een systeem voor het verwerken van plastic naar kwalitatieve producten. Bron: Ocean Cleanup.

Plastic vanger werkt!

03-10-19: Het plasticopruiminitiatief van Boyan Slat had tot nu toe pech. Met de nieuwste versie van zijn plasticvanger op zee is het voor het eerst gelukt afval te verzamelen én dat bij elkaar te houden, ook minuscule stukjes plastic met een doorsnede van 1 millimeter kunnen uit de zee gehaald worden. Biologen vrezen dat drijvend leven hierdoor massaal zal worden weggeschept.

Ocean Cleanup gaat van start

11-08-2018: De eerste plasticvanger van The Ocean Cleanup werd 8 september 2018 voor de kust van San Francisco in het water gelaten. Zestig schepen zullen in vijf jaar tijd de helft van de plastic soep opruimen. Tegelijkertijd wordt bekeken hoe het opgevangen plastic kan worden gerecycled.

Gezondheidsrisico plastic

21-12-17: In en op het plastic zitten giftige stoffen, zoals brandvertragers, PCB’s (polychloorbifenylen) en PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). De wetenschappers onderzochten op initiatief van Boyan Slat concentraties van 59 verschillende schadelijke stoffen. 84 Procent van de monsters bevatte concentraties van chemische stoffen die uitkomen boven een drempelwaarde die de onderzoekers als veilig beschouwen. Op dit moment is nog niet bekend in hoeverre micro- en nanoplastics in drinkwater voorkomen. Bron: Boyan Slat Website.

Oceanen dumpplaats voor afval

25-01-16: De industrieën produceren zo veel plastic en de mens dumpt zo veel ervan in zee, dat er in 2050 vermoedelijk meer kunststof dan vis in de oceanen is te vinden. 20 procent van de olieproductie zal in 2050 opgaan aan plastic. Vandaag de dag is dat nog 5 procent. Slechts 5 procent van het plastic wordt gerecycled. De rest verdwijnt naar stortplaatsen of in zee. Bron: Ellen MacArthur Foundation.
Jaques Rougerie

Jacques Rougerie creëert voorsteden op zee

Je kunt Jacques Rougerie een evolutionaire dromer noemen, want hij voelt zich thuis op zee met oceanografische bouwsels.

richartsowa

Richard Sowa: Een groen eiland van plastic flessen

De Britse kunstenaar Richart Sowa heeft het onmogelijke waar gemaakt: een groen eiland van gebruikte, plastic flessen in Mexico.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?