BOMENCOMMUNICATIE | Wide Wood Web | vitale evolutie

Ook bomen hebben een Wood Wide Web

Bomen kunnen tellen, leren en onthouden. In het verborgene communiceren ze met elkaar. Wetenschappers hebben bewezen dat bomen levende, sociale wezens zijn met gevoelens. Ze hebben zelfs familie en zogen hun kinderen. Wie denkt dat bomen alleen maar materiële dingen zijn in plaats van evolutionaire wezens, hebben het volgens wetenschappers helemaal mis…

Bomen zijn belangrijk voor het leven op aarde, want ze zijn hoofdproducenten van zuurstof en omzetters van koolstofdioxide of CO2. Bij moderne bosbouw willen de bosbouwers de bomen niet te lang in het bos laten staan en daarom worden ze snel gekapt. Eigenlijk zijn de meeste bomen nog in hun jeugdjaren als ze gekapt worden want bomen kunnen driehonderd jaar of ouder worden. Dat is jammer. 

Elke minuut verdwijnt er op de wereld een enorm stuk oerwoud met een oppervlakte van zesendertig voetbalvelden. Elke minuut. Iedere boom die verdwijnt maakt geen zuurstof meer aan én het kappen zorgt ervoor dat CO2 vrij komt. Dat niet alleen, we vergiftigen dagelijks onze natuur. De schade is enorm en voor veel mensen waarschijnlijk moeilijk te bevatten.

We zien de natuur als een prooi. De mens heeft de natuur hulpbehoevend gemaakt. En vervolgens doen we niets liever dan er controle op uit te oefenen. We rekenen zelfs de economische waarde en de baten van de natuur uit! Het vaak als onheilsprofetie betitelde rapport van de Club van Rome, een kleine vijftig jaar geleden, wordt nu in hoog tempo werkelijkheid.

We vergeten dat bomen levende wezens zijn. Bomen zijn erg sociaal onder hun eigen soort. Ze zijn zó verbonden met elkaar, dat je zou kunnen spreken van een superorganisme of familie. Ze zorgen ondergronds ook voor hun kids. Bomen werken samen en evolueren samen, het zijn geen individuele wezens.

Een boom blijkt pijn te voelen wanneer een boom wordt aangevreten door insecten of zoogdieren. Dan stuurt de boom een vies smakend gifstofje naar z’n bladeren. Tegelijkertijd waarschuwt de boom door verspreiding van gas de andere bomen voor het gevaar.
Bomen zijn ook met elkaar verbonden door middel van hun wortels. En waar de wortels elkaar niet bereiken, is er een netwerk van ondergrondse schimmels. Wetenschappers spreken zelfs over een Wood Wide Web, want het hele bos is met elkaar verbonden via schimmels die waarschuwende signalen versturen. Het werkt deels met elektrische impulsen. De boom weet dan dat er een tegenstander op komst is en kan zich vervolgens op tijd weren.

Wetenschappers nemen aan dat bloemen, onkruid en planten eveneens met hun wortels kunnen communiceren en horen. Bewezen is dat bomen met een frequentie van 220 Hertz (laag) geluid kunnen maken. Maar planten kunnen ook gedachten opvangen. Onderzoek toont dat aan. Met behulp van een leugendetector ontdekte Cleve Backster in de zeventiger jaren van de 20e eeuw al dat planten reageren op acties en gedachten van mensen. De respons van de bomen op gedachten wordt niet beïnvloed door afstand. Het maakte niet uit of de bomen 8 meter of 8000 kilometer van de onderzoekers zijn verwijderd.

Bomen zijn dus wezens die met energie gevuld zijn, die energie uitstralen. Omgekeerd kunnen bomen gedachten opvangen, want gedachten zijn energie. En energie kun je voelen. Wanneer je tegen één boom praat, praat je eigenlijk tegen alle bomen tegelijk in de omgeving. In feite bewijst dit eens te meer, dat alles met alles verbonden is.

We zouden bomen meer moeten knuffelen…

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 171115
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Boswachter en auteur Peter Wohlleben en wetenschapper Dr. Suzanne Simard van de University of Brithish Columbia in Canada hebben de communicatie van bomen decennia lang onderzocht op communicatie, gevoelens, onderlinge vriendschap en verbondenheid.  In het boek ‘Het verborgen leven van bomen’ vertelt Wohlleben over bomen en hun vriendschappen, hun taal en gedrag. Het boek is een hit in Duitsland. Langzamerhand komen ook andere wetenschappers erachter dat je de bomen maar beter hun gang kunt laten gaan. Het blijken probleemoplossers bij uitstek waar we nog een hoop van kunnen leren.

header_newwork

I Love New Work

Laat je inspireren door onze New Work ideeën…

Volgens Kim van der Leest is de natuur een inspiratiebron voor innovatie en evolutie

Hou btw voor groen liever laag

Kim van der Leest: ‘Natuur is een inspiratiebron voor innovatie en evolutie. We zijn vergeten hoe waardevol natuur is.’

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?