BIOHORMA | Edwin Stoel | mens en natuur

Biohorma bij de Evolutiegids

Edwin Stoel, algemeen directeur van Biohorma:

‘Bij Biohorma draait alles om respect voor de mens en de natuur’

Voor velen is gezondheid belangrijker dan gelukkig zijn. Om de gezondheid te bevorderen kiest de helft van de Nederlandse bevolking voor natuurlijke gezondheidsproducten en zelfzorgmiddelen. En specialist Biohorma, met als grootste merk A.Vogel, is daarin toonaangevend. Volgens topman Edwin Stoel van marktleider en duurzame koploper Biohorma is alles erop gericht om mensen te inspireren tot een natuurlijke en vitale levensstijl.

Alfred Vogel, wie kent ‘m niet? Een vertrouwd merk, gefabriceerd bij Biohorma en bekend door de ontdekking van A.Vogel dat planten heilzaam zijn. Hij maakte van de planten gebruik door er natuurlijke gezondheidsmiddelen van te maken. Zijn hele lange leven heeft deze Zwitserse pionier zich ingezet voor de erkenning van de natuur als bron voor een gezond leven. Zijn credo: ‘Als je gezond eet, dan blijf je ook gezond.’ Als je al ziek bent of dreigt te worden, dan voelt het toch beter om jezelf beter te maken met ingrediënten uit de natuur?

DNA
De natuurlijke gezondheidsproducten worden gefabriceerd bij Biohorma, marktleider in de Benelux. Ingenieur en bedrijfskundige Edwin Stoel is sinds 2016 algemeen directeur van dit dynamische en duurzame bedrijf. Edwin Stoel: “Onze middelen zijn gebaseerd op Fytotherapie en op de leer van A.Vogel en dat betekent niets anders dan dat planten de basis zijn voor onze producten. In de volksmond gebruiken mensen hiervoor de term kruidengeneeskunde en dan denken veel mensen direct aan homeopathie. En dat is dus niet juist. De geneeskracht van planten blijft verbazen. In ons farmaceutisch onderzoeks- en testlaboratorium werken onze doctoren samen met een aantal gerenommeerde universiteiten, bijvoorbeeld in Zürich en Cardiff. Zelfs tegenwoordig nog worden er veel nieuwe en interessante ontdekkingen gedaan. Sommige van deze ontdekkingen kunnen na grondig onderzoek zelfs leiden tot nieuwe, effectieve en veilige natuurproducten. Iets waar wij continu naar streven.”

“De naamsbekendheid van A.Vogel in de Benelux is inmiddels vergelijkbaar met die van Coca Cola in Nederland”, vertelt Stoel opgewekt. “En recent zijn we winnaar geworden van de MVO-award, uitgeroepen door VNO-NCW Overijssel. Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit namelijk in ons DNA. Zeventig procent van de ingrediënten die we gebruiken voor de A.Vogel producten komt uit onze tuinen bij ’t Harde die 14 hectares groot zijn. Honderd procent ecologisch en maatschappelijk verantwoord. Het unieke is dat wij het hele productieproces van plant tot klant in huis hebben. Met onze tuinen staan we met onze voeten in de klei en in onze ultramoderne productiehal rollen op een drukke dag maar liefst 40.000 producten van de band. Voor onze medewerkers vormen de natuur én de mens de basis van alles wat we binnen Biohorma doen. Medewerkers voelen zich gewoon geroepen om zich voor de gezondheid van mensen in te zetten. De jury van VNO-NCW was onder de indruk van de integrale en duurzame aanpak in ons bedrijf en het enthousiasme van onze medewerkers. Daar ben ik ontzettend trots op.”

Out-of-the-box
Biohorma is van oorsprong een familiebedrijf en maakt nu deel uit van het Zwitserse Bioforce AG groep, fabrikant van A.Vogel producten. “Bioforce is een stichting en werkt zonder winstoogmerk. Het heeft maar één doel: als zelfstandige organisatie groeien op het gebied van natuurlijke gezondheid”, vertelt Edwin Stoel. “Werken als onderdeel van Bioforce betekent voor mij werken voor een interessante en dynamische organisatie die in meer dan dertig landen actief is. De zelfzorgmiddelen voor huis-, tuin- en keukenklachten, zoals ik dat in de wandelgangen noem, is namelijk heel veelzijdig.  Biohorma-medewerkers zijn gewend om out-of-the-box te denken, omdat het zorgstelsel in Nederland steeds in verandering is. Innovatief zijn en blijven is dus key voor ons.  Biohorma is een mkb-bedrijf, een platte organisatie van 140 medewerkers en een managementteam met een breed spectrum. We voelen ons – ondanks dat we nu met Bioforce AG in een groter verband werken – nog steeds een familiebedrijf en er heerst een stabiele en sociale bedrijfscultuur.”

Voedingstrend
Geven jullie ook voedingsadvies? Dat is immers momenteel trend.
Edwin Stoel: “Jazeker. Wij verstrekken online tips over natuurlijke voeding. Alfred Vogel is juist groot geworden door het schrijven van boeken over gezondheid en voeding. Wij geven daarnaast workshops, e-learnings en trainingen voor bijvoorbeeld apothekers en drogisterijen. En je kunt onze coaches benaderen voor hulp bij griepepidemieën of klachten als de overgang. Maar laat ik duidelijk zijn: we willen geen voedingsexpert zijn. In eerste instantie zijn wij producent, dat staat bij ons voorop. We krijgen elke drie jaar een inspectie van de Gezondheidszorg, omdat wij onder de Warenwet en de Geneesmiddelenwet vallen en wij slagen elke keer met glans. We moeten als mkb-bedrijf immers overeind blijven in het speelveld van grotere collega’s met meer dan een miljard omzet. En daar slagen we goed in.”

Familiekracht
Kun je me schetsen wat jullie op duurzaam gebied en maatschappelijke betrokkenheid doen? “
Als je naar het auditrapport van VNO-NCW kijkt, dan waren de juryleden unaniem van oordeel dat – naast het duurzame en integrale model van werken – het enthousiasme en de inspirerende manier van werken van de medewerkers de doorslag heeft gegeven bij het winnen van de MVO-award.” Maatschappelijke betrokkenheid is óók laten zien wat je als bedrijf lokaal of regionaal bijdraagt. “Dat doen wij zeker, al heel lang en altijd op initiatief van mensen die hier werken. Wij proberen iedere medewerker te mobiliseren om met ideeën voor de regio te komen en actief te worden”, aldus Stoel. “Twintig jaar geleden zijn wij een samenwerking aangegaan met de plaatselijke zorgboerderij van ’s Heeren Loo die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunen. De cliënten van ’s Heeren Loo zijn actief betrokken bij de werkzaamheden in de A.Vogel tuinen en Het Geldersch Landschap. Wij doen mee aan de competitie van de provincie Gelderland ‘De fitste organisatie van Gelderland’. Ons team won in 2015 al gelijk de eerste keer! Ons geheim? Het samen ervoor gaan; elkaar motiveren en steunen. Dat is onze familiekracht. Wij willen op die manier op een laagdrempelige manier mensen motiveren met hun gezondheid bezig te zijn. We beginnen bij onze medewerkers en breiden dat via maatschappelijke activiteiten lokaal en regionaal uit.”

Kleine daden
Welke inzichten heb je opgedaan?
 “Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat héél vaak over grote zaken. We zijn skal- en green key-gecertificeerd en maken dus aantoonbaar betrouwbare biologische producten en zijn continu bezig met milieubesparende maatregelen. We hebben vanaf de bron tot en met het gereed product duurzaamheid doorgevoerd. Daarnaast hebben we deels circulariteit in ons productieproces doorgevoerd en gebruiken we water opnieuw voor andere doeleinden. Bijna alles bij ons is ingesteld op zonne-energie. Het enige wat ons nog te doen staat is onze fabriek te laten produceren zonder gebruik te maken van gas. Dat is niet eenvoudig, omdat er voor vervanging van gas nog geen echt goede oplossingen voorhanden zijn. Met zonnepanelen red je het namelijk niet. Ik denk dat BV Nederland daar zelf nog geen antwoord op heeft. Wel zijn we momenteel in gesprek met de gemeente of wij niet met meerdere bedrijven in de Elburgse regio een zonne-energiepark of windmolenpark kunnen opzetten. Ik wil binnen nu en vijf jaar een goedwerkende oplossing hebben gevonden.”

“Wat bij ons tevens de doorslag geeft, is het doen van kleine daden. Wij stimuleren kleine initiatieven.” Dat kunnen mensen ook behappen, lijkt me. “Ja, het is dan heel overzichtelijk. Je kunt héél druk zijn met CO2-reductie en met allerlei accreditaties. Begrijp me niet verkeerd: dat is óók noodzakelijk, maar wij zien ook heil in het bevorderen van de gezondheid van mensen. Zo brengen wij jaarlijks 45.000 mensen in contact met onze biologische tuinen in ’t Harde. Die lenen zich ook goed voor een bedrijfsuitje, vriendinnendag, schoolprojecten, scholierendag of workshop. Met een gratis wandelgids kan de bezoeker al lezende door de tuinen wandelen of een uitgezette tocht van vier kilometer in het stiltegebied van het Geldersch Landschap volgen.”

Wat wil je de lezer nog meegeven? “Wat ik straks al zei: geen woorden maar daden. Stimuleer of doe vooral de kleine dingen. Mensen denken vaak dat ze niets kunnen bijdragen. Je kunt wél iets bijdragen door bij jezelf te beginnen. Ga bijvoorbeeld minder vlees eten of rijd minder auto. Dat werkt milieubesparend. Want alle kleine dingen helpen de wereld vooruit. Doen dus.”

Foto panorama: Henri van der Beek

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 180126
Trendjournalist/publicist en auteur van het boek Zinvolle [W]evolutie.
Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie
in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Volgens Kim van der Leest is de natuur een inspiratiebron voor innovatie en evolutie

De natuur is een inspiratiebron

Kim van der Leest: ‘Natuur is een inspiratiebron voor innovatie en evolutie. We zijn vergeten hoe waardevol natuur is.’

Trend ontbossing zet helaas door

Bossen zijn een cruciale factor voor zuurstof en biodiversiteit. Maar we verliezen elk jaar 6,5 miljoen hectare natuurlijk bos.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?