9 februari 2023 | Mary Span | Evolutiegids
Biodivercity, Columbiaanse stad wint prijs voor biodiversiteit in de stad
Biodivercity is de eerste planningstool om natuur in de stad te ontwerpen. Todos al Parque, een stadspark in het Columbiaanse Barranquilla, is de winnaar geworden van de Ross Centre Prize for Cities 2021-2022, de prijs voor biodiversiteit in de stad.
In Barranquilla, waar winkelcentra alomtegenwoordig zijn, bleek uit een publieksenquête uit 2009 dat negentig procent van de inwoners ontevreden was over de openbare en groene ruimten in hun stad. Maar de dingen veranderden in 2016. Het plaatselijke park, Parque Los Andes, is totaal getransformeerd naar een waardevol stadspark vol mogelijkheden voor natuur, recreatie en cultuur. Eerder werd de plek geassocieerd met drugs, criminaliteit en verwaarlozing. Nu is het park een familieplek met goed verlichte en goed onderhouden speeltuinen en voetbalvelden. De stad leeft ervan op.
In de jaren zeventig ging de eens zo machtige scheepvaartindustrie van Barranquilla achteruit, de bossen werden gekapt en de buurten veranderden in rommelige en onveilige plekken. Buurten hadden hogere criminaliteitscijfers en gevallen van astma, obesitas en andere gezondheidsproblemen. Door cumulatie van problemen in kwetsbare wijken is er een voedingsbodem voor criminele activiteiten. Aanpak daarvan vergt een gebiedsgerichte benadering, waar criminaliteitsbestrijding integraal onderdeel van uitmaakt.
Barranquilla, Colombia’s eerste BiodiverCity.
Het burgemeesterskantoor van Barranquilla, een middelgrote Caribische kuststad, pakte de decennialange economische achteruitgang en stagnatie aan door parken en pleinen te herstellen via een gezamenlijk ontwerpproces met lokale bewoners. In 2011 leidde burgemeester Elsa Noguera een programma dat tot doel had zestig parken in de meest achtergestelde buurten van de stad te herstellen. Voor elk park bespraken architecten en gemeenschapsleiders behoeften en ontwerpideeën; volksvertegenwoordigers ontmoetten vervolgens leden van de gemeenschap in de buurt waar het park zou worden gerenoveerd of aangelegd. Leden van de gemeenschap deden aanbevelingen die uiteindelijk werden overgenomen. Bij het ontwerp van het park werd rekening gehouden met de behoeften van kinderen, ouderen en mensen met beperkte mobiliteit, inclusief de plaatsing van specifiek meubilair, opritten en paden zonder trappen. Tegenwoordig heeft 93% van de Barranquilla-huishoudens een groene, openbare ruimte binnen acht minuten lopen van hun huis. Tijdens de Covid19-pandemie dienden de parken van Barranquilla als geïmproviseerde lokale voedselmarkten en als test- en vaccinatielocaties.
Todos al Parque heeft tot nu toe bijna
1,5 miljoen vierkante meter groen aangelegd.
Todos al Parque heeft ongetwijfeld voordelen opgeleverd voor vrijwel alle inwoners van Barranquilla. En in sommige gevallen heeft het ’t leven van mensen volledig veranderd. Waar mogelijk probeert Todos al Parque daklozen, handelaren en bewoners te ondersteunen met een gevoel van eigendom en verbondenheid en zo hun trots op de openbare ruimten te vergroten. Maar de voordelen reiken verder dan dat. De nieuwe parken verbeteren de gezondheid van mensen en bieden werkgelegenheid aan de bewoners van de wijken. Ook de bodemerosie werd een halt toegeroepen.
Barranquilla is met zijn 202 vernieuwde en 48 nieuwe parken een veilige stad geworden waar het goed toeven is. Het World Resources Institute die het leven van mensen probeert te verbeteren heeft niet voor niets deze plek uitgeroepen tot hoofdprijswinnaar.
AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 230209
Trendjournalist/publicist/auteur. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Mensen hebben behoefte aan groen
Steeds meer burgers nemen het voortouw voor schone energie en natuur. Het zijn trends om serieus te nemen.
Burgerbos-initiatieven, de bosridders van NL
De liefde voor het bos bloeit op: er duiken steeds meer initiatieven voor aanplant van bomen op.