EVOLUTIETIPS | besluiten nemen

Hoe neem jij betere besluiten?

Hoe neem je betere besluiten?

Als het gaat om de juiste weg te bewandelen, kiezen we meestal dat wat bekend en veilig is. Soms maken we dan de verkeerde beslissing. De gevolgen zijn dan minder gelukkig of minder ongelukkig, omdat de mens een grote psychische weerstand heeft. De gevolgen vallen dus meestal wel mee.

Vertrouw op je intuïtie
Vaak geloven we dat een systematische redenering de beste resultaten geeft. Maar in de waan van de dag zijn soms een snel oordeel of een instinctief besluit net zo goed, zo niet beter.

Let op je gevoelens
Dat ken je vast wel: als je met iemand in gesprek bent of je bent druk bezig met iets, dan ben je vaak in je hoofd. Pas later besef je dat je totaal voorbij bent gegaan aan je gevoel. Emoties moet je niet zien als je vijand. Het maakt integraal deel uit van het beslissingsproces. Gevoelens zijn er niet voor niets. Maar soms moet je gevoelens – zoals woede – niet inzetten. Analyseer in plaats daarvan die gevoelens van woede en kijk waar het vandaan komt.

Wantrouw je eigen oordeel
In discussies over controversiële thema’s accepteren de deelnemers vaak alleen argumenten die hen van pas komen of die hun overtuiging ondersteunen. Mensen zoeken dan een bevestiging van hun eigen mening. Bij anderen kan dat tot woede leiden. Als je goede besluiten wilt nemen, zul je om bewijzen van de ander moeten vragen. Dat helpt om niet dogmatisch aan oordelen vast te houden.

Concentreer je op het allerbelangrijkste
Onze besluiten zijn vaak gebaseerd op een ankereffect. Als je in een winkel een afgeprijsd kledingstuk ziet, denk je dat je de koning te rijk bent, ook al is het artikel nog steeds te duur. De oorspronkelijke prijs is namelijk het anker. Hoe minder we weten, des te sterker zijn we van dit soort informatie afhankelijk. Let dus op de ankereffecten in jezelf.

Wees niet treurig over je verliezen
We leven in het hier-en-nu. Je kunt van het verleden leren, maar neem dat verleden niet mee naar het heden. Dat heeft absoluut geen zin. Neem het geleerde wel ter harte en ga daarmee aan de slag. Dan voorkom je dat je de verkeerde besluiten neemt.

Laat je niet door de groep leiden
Talloze experimenten hebben laten zien, dat zelfs de meest evenwichtige mensen door autoriteiten of groepen gelijkgezinden de verkeerde besluiten nemen. Ga er nooit vanuit dat een groep of een ander het beter weet. Wees gerust een dwarsligger. En vermijd situaties waarin je een geringe persoonlijke verantwoordelijkheid voelt, want dan ben je geneigd om onverantwoordelijke besluiten te nemen.

Laat een ander ook eens het voortouw nemen
We geloven vaak dat we tevredener zijn als we zelf het initiatief nemen. Toch is het soms raadzaam de controle te laten varen. Experimenten laten zien dat testpersonen die besluiten zonder iedere basis nemen vaak ontevredener zijn dan andere mensen die over meer informatie beschikken. De eerste hadden meer twijfel of ze de juiste beslissing hadden genomen. In zo’n geval kun je het besluit – bij gebrek aan goede informatie – beter aan anderen overlaten.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 2011
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie in leven en werk,
bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Earth Charter, hét Handvest van de Aarde, zoekt een duurzaam, nieuw begin.

collaboration

Het is hoog tijd voor ecologische wevolutie!

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?