KIES JE BEROEP | sociaal ondernemer

HOE WORD IK EEN SOCIAAL ONDERNEMER?

 

‘Nederland loopt niet voorop in sociaal ondernemerschap’, aldus Caroline de Greeff. ‘De meeste Europese landen hebben al beleid voor sociale ondernemingen. Daarom is het fantastisch dat naast universiteit Utrecht ook TU Twente interesse heeft in dit thema.’

Caroline de Greeff van FAIR2, sociaal ondernemer

WERKEN ALS SOCIAAL ONDERNEMER

De combinatie van ondernemen én iets goeds doen voor de wereld is populair aan het worden in ondernemersland. Veel landen zijn ermee bezig zowel in Europees verband als op nationaal en lokaal niveau. Steden als Utrecht, Den Haag en Amsterdam zetten programma’s op om sociaal ondernemen tot een succes te maken. Veel jongeren vinden het beroep aantrekkelijk.

Centraal bij sociaal ondernemerschap staan de woorden People, Planet, Profit. Je kunt daar ook nog Peace en Pneuma (spirituele kracht) aan toevoegen. Sociaal ondernemen kan op verschillende manieren. Je kunt zelfstandig ondernemerschap helpen opzetten in arme landen. Je kunt meer vrouwen met een migrantenachtergrond aan het werk helpen. Je kunt een product aan de man brengen zonder dat er giftige stoffen in zitten of een product dat duurzaam is.

Sociaal ondernemerschap is niet hetzelfde als Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). De ondernemer zelf staat bij sociaal ondernemen in the picture. Die wil een betere wereld creëren en tegelijkertijd ook zelf zijn of haar brood kunnen verdienen.

Kevin Rijke,
duurzame aanjager voor de regio

Samen doen is in de regio Arnhem synoniem geworden voor evolutie in schone technologie. “Wij moedigen het gemeenschapsgevoel aan door niet alleen de hardware in de vorm van bedrijfsruimten te ontwikkelen, maar ook de software van gemeenschappelijke voorzieningen en activiteiten. Bedrijven kunnen daardoor van elkaars producten en expertise gebruikmaken”, aldus Kevin Rijke, directeur van Industriepark Kleefse Waard.

FEITEN

Hoewel sociale ondernemingen bij veel Nederlanders op sympathie mogen rekenen, geven nog maar weinig consumenten er hun geld uit. Volgens consumenten komt dat vooral doordat vaak niet duidelijk is dat een onderneming maatschappelijk betrokken is.

  • Formuleer een scherpe missie
  • Zorg dat je product of dienst goed is
  • Houd zicht op wat je bereikt hebt en communiceer dat
  • Realiseer je dat je altijd een stap extra moet zetten
  • Bedenk goed hoe je je verhaal vertelt
  • Sociale ondernemingen moeten als zodanig beter herkenbaar worden.

Je kunt je bij Social Enterprise NL aanmelden, dan ben je vindbaar op hun website en kun je hun keurmerk gebruiken. De Good Search is een zoekmachine die alleen sociaal en duurzame zoekresultaten filtert.

TOEKOMSTVERWACHTINGEN

Voor de toekomst van Nederland zijn sociale ondernemingen belangrijk. Sociale ondernemers werken aan de oplossing van complexe problemen. Bovendien zorgen ze voor economische groei. Ongetwijfeld zet dat de komende jaren verder door, doordat consumenten steeds meer maatschappelijk bewust worden. Het vergroten van de herkenbaarheid en vindbaarheid is voor die groei erg belangrijk. Het is cruciaal dat er een brug geslagen wordt tussen de sociale en commercieel ingestelde organisaties.

Utrecht heeft de Social Impact Factory opgericht, een landelijke hotspot waar alle kennis en expertise over dit thema vertegenwoordigd is. Er zal een programma van trainingen, workshops en events worden ontwikkeld, voor startups en gevestigde sociaal ondernemers, maar ook voor het grotere bedrijfsleven en de overheden die willen innoveren en transformeren naar een sociaal maatschappelijke organisatie.

Ook het NIKOS van de universiteit Twente organiseert regelmatig symposia over dit thema. Daar is de essentie dat mensen meer verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun eigen gemeenschap. Daarom wil de universiteit het sociaal ondernemerschap stimuleren met een Twents tintje van innovatief ondernemerschap, nanotechnologie, informatica en technische geneeskunde.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?