KIES JE BEROEP | orgaanontwerper

HOE WORD IK EEN ORGAANONTWIKKELAAR?

De studie in biomedische wetenschappen leidt tot begrip van onderwerpen zoals fysiologie, ziekten, neurowetenschappen en regeneratieve geneeskunde, evenals ervaring in diverse onderzoeksvaardigheden zoals celkweek, immunofluorescentie kleuring, Western blot en Real Time PCR. Een passie voor weefsel (re)generatie kan tijdens de studie bijvoorbeeld leiden tot een stage in regeneratieve geneeskunde betreffende angiogenese en adipose stamcellen (ADSCs) of een stage in de neurowetenschappen.

WERKEN ALS ORGAANONTWERPER

Veel mensen wachten op een orgaantransplantatie, bijvoorbeeld een nier- of levertransplantatie. Maar zelfs als er een nier beschikbaar komt, zijn de zorgen nog niet over. Zeven procent van de transplantaties mislukken in het eerste jaar en 17 procent verliest hun nieuwe orgaan binnen drie jaar. De redenen zijn afstoting, waarbij het immuunsysteem het onbekende lichaamsdeel verwerpt.

Wetenschappers hopen dat er in de toekomst organen beschikbaar komen, die speciaal voor een lichaam ontworpen zijn gebruikmakend van (eigen) cellen. Deze cellen kunnen gebruikt worden als inkt voor een 3D-printer of op kweek worden gezet. De daaruit ontstane organen kunnen de lange wachtlijsten voorkomen en voorkomen dat de organen in het lichaam worden afgestoten.

FEITEN

Opleiding: Op de middelbare school kun je vwo kiezen met een N&G-profiel (Natuur & Gezondheid). Je kunt medicijnen gaan studeren. Maar je kunt ook Biomedische Wetenschappen gaan studeren aan de universiteit.

Het werken in het laboratorium en bezig zijn met cellen, de kleinste onderdelen van het menselijk lichaam, is enorm inspirerend. In een afstudeeronderzoek kun je je specialiseren in weefselkweek. Aansluitend kun je je via de praktijk verder verdiepen in de toepassingen van weefselkweek. Na  promotie kun je direct aan de slag als Orgaanontwikkelaar in een universitair medisch centrum.

TOEKOMSTVERWACHTING

In 2030 is naar verwachting de techniek en het proces van weefselkweek een stuk verder ontwikkeld. Weefselkweek is een techniek om weefsels of organen te kweken. Het ontstane weefsel of orgaan kan gebruikt worden voor transplantatie. Hiermee kunnen levens gered worden en kunnen mensen met lichamelijke afwijkingen en gezondheidsproblemen geholpen worden. Het beroep van orgaanontwikkelaar is sterk in opkomst.

Als orgaanontwikkelaar ontvang je patiënten in je praktijk of bezoek je ze in het ziekenhuis, waar je eerst een nauwkeurige diagnose maakt van het lichaam. Dit is belangrijk omdat om afstoting door het lichaam te voorkomen. Omdat elk lichaam anders is, vraagt dit om aangepaste implantorganen. De grootste beloning is de dankbaarheid van patiënten en hun dierbaren.

Op dit moment werken universiteiten en ziekenhuizen hard aan de ontwikkeling van organen. Hoe meer succes ze daarmee krijgen, hoe meer orgaanontwerpers er worden gevraagd.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?