KIES JE BEROEP | nieuwe econoom voor zinvolle evolutie

HOE WORD IK EEN NIEUWE ECONOOM VOOR BEWUSTE EVOLUTIE?

Nils Roemen: “We lossen de dingen niet effectief op in onze maatschappij. Dat is voor mij de drijfveer om het anders te doen. Ik kom zelfstandige ondernemers tegen die wel voor waardebepaling achteraf zijn, maar toch voor het huidige systeem blijven kiezen. Je kunt wel een ideaal voor ogen hebben, maar je moet het ook vestigen in de realiteit. Wij willen projecten doen die niets kosten. Je moet daarbij als deelnemer wel op je bek durven gaan.”

Nils Roemen, Waarmakerij, DurfTeVragen en Waardebepaling achteraf

HOE WORD IK EEN NIEUWE ECONOOM?

Buitenstaanders hebben soms een verwrongen beeld van wat een econoom vermag. Denken ze aan economen als wetenschappers dan verwachten ze duidelijke verklaringen van economische processen en goede voorspellingen. Denken ze aan economen als ingenieurs dan verwachten ze van hen instrumenten voor beleid.

De Westerse samenleving staat op een kantelpunt vanwege de klimaatverandering, de digitalisering en het dreigende verval van systemen. Nieuwe economen willen daarom een andere wereld, een ander systeem. Het liefst van onderop of samen. Centraal daarin staat zelfredzaamheid, oftewel de burger die verantwoordelijk is voor het eigen doen en laten binnen de economie. De deeleconomie, de geefeconomie, het basisinkomen, belasting op grondstoffen in plaats van op arbeid, de WIR-Bank en de bitcoin zijn daar mooie voorbeelden van. De bitcoin staat overigens onder druk, omdat de speculanten en grotere partijen nu als ‘t ware de munt hebben overgenomen. Elk voordeel heb z’n nadeel, zou Cruyff hebben gezegd.

De nieuwe economie draait om zinvol werk. Van oudsher is de bedrijfstaal: return on investment, wat levert onze investering ons op, in termen van financiën. Dat is korte-termijngericht, vaak gestuurd door de mallemolen van beurs, aandelen en bonussen. Maar wat nu en in de toekomst gaat gelden is return on society. Wat draagt het bedrijf bij aan de maatschappij? Dat is op de lange termijn gericht, stelt de vraag centraal wat het product of de dienst de maatschappij uiteindelijk oplevert.

Bewuste kapitalisten willen evolutie van betekeniseconomie versnellen

‘Bewust kapitalisme is de meest succesvolle vorm van sociale samenwerking’. Dat zegt de non-profitorganisatie voor Conscious Capitalism op haar website. Het gaat om een nieuwe vorm van zakendoen. En voor iedereen beschikbaar die wil bouwen aan een coöperatieve, menselijke en positieve toekomst. Met het schandaal, voortvloeiend uit de Panama Papers, is het des te dringender om na te denken over een nieuw systeem van kapitalisme en zakendoen.

FEITEN

Opleiding: Op zowel mbo/ hbo als wo heb je economische opleidingen. De Heao biedt bijvoorbeeld een breed aanbod van opleidingen zoals bedrijfseconomie commerciële economie, accountancy.

New Economics, college

Opleiding nieuwe economie: Het Schumacher College heeft een goede reputatie op het gebied van geavanceerd leren. Zij bieden de praktische vaardigheden en strategische denkvaardigheden, die vereist zijn om de ecologische, economische en sociale uitdagingen van de 21ste eeuw aan te kunnen gaan.

Momenteel vinden er in de hogere financiële en accountantsopleidingen discussies plaats over de nieuwe economie en de daarbij behorende curricula. Daarbij is aandacht voor nieuwe kennis en ontwikkelingen, nieuwe businessmodellen en de herwaardering van immateriële waarden binnen ondernemingen.

TOEKOMSTVERWACHTINGEN

Er is een beweging van onderop gaande. Daar zijn vele voorbeelden van. De Amerikaan Charles Eisenstein heeft een nieuwe economische visie voor de wereld, waarbij hij economie en ecologie op één lijn stelt. Is een voorstander van de geefeconomie en een basisinkomen. Vooral in Amerika wordt dat gezien als een bizar idee. Econoom Frits Schumacher wilde het vooral klein houden.

Feit is dat er vele discussies gaande zijn en er diverse ideeën zijn gelanceerd om een andere economische wereld te kunnen creëren die vooral democratisch is georganiseerd. Het gaat vooral om een transitie naar een waardegedreven economie.

Het boek Zakendoen in de nieuwe economie van Marga Hoek is een must read, niet alleen voor mbo-studenten Economie, maar ook studenten van andere studierichtingen zoals hrm.

We gaan onze economie hervormen, dat staat vast. We gaan naar een economie die werkt voor alles dat leeft in plaats van een systeem dat werkt voor zichzelf, ten koste van alles dat leeft.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?