KIES JE BEROEP | mindfulnesstrainer

HOE WORD IK EEN MINDFULNESSTRAINER?

Ted van Rijt van het Han Fortmann Centrum voor Mindfulness is voorstander van zelfontwikkeling. “Een mindfulnesstraining is een geleidelijke manier van aandacht geven aan jezelf. Dan ontstaat er een proces van verinnerlijken, bewustworden, toelaten en accepteren. Het is een zachte en licht confronterende manier van zelfonderzoek”, aldus Van Rijt.

Ted de Rijt, mindfulnesstrainer van het Han Fortmann Centrum

WERKEN ALS EEN MINDFULNESSTRAINER

Mindfulnesstrainingen hebben een stevige plaats verworven op veel terreinen: persoonlijke ontwikkeling, werk, gezondheidszorg, opvoeding, leiderschap. In een korte opleiding leer je over de basisvaardigheden van een mindfulnesstrainer. Mindfulness is een stroming in de psychologie die het Westen heeft veroverd.

Mindfulness is genieten in het nu. Je laat even alle gedachten voor ‘straks’ of ‘morgen’ varen. Eigenlijk ben je heel bewust en alert met je aandacht in het nu. Iedereen kan mindfulness aanleren. Het is wel belangrijk dat je ervoor openstaat. Er kleeft namelijk nog een lastiger aspect aan vast: niet oordelen.

Het mooie van mindfulness is dat het stressverlagend is, je wordt productiever, je geniet meer en je leert dankbaar te zijn voor het mooie in de wereld. Een mindfulnesstrainer leert mensen niet alleen hoe ze in aandacht kunnen leven, maar ook om het dagelijks te leren vasthouden.


Ronald de Caluwé, mindfulnesstrainer:

“In onze cultuur zijn we geneigd om automatisch traumatische gebeurtenissen weg te stoppen. Je hebt dan geleerd dat de gebeurtenis potentieel gevaarlijk is en dat je in de toekomst alert moet zijn. Wij hebben onszelf afgeleerd om de gebeurtenis te doorleven en te doorvoelen. En dat vormt nu een groot probleem. Het is in mijn ogen veel belangrijker dat mensen zelf gaan voelen. Dat is voor mij het allerbelangrijkste. Met mijn trainingen zorg ik voor gedragsverandering.”

FEITEN

Opleiding: algemene training Mindfulness (basis en vervolg).

Naast deze algemene mindfulnesstrainingen zoals de MBSR en MBCT biedt het Radboud Universitair Medisch Centrum trainingen op maat aan, o.a. mindful leidinggeven voor medici. Aansluitend zijn er vervolgtrainingen mogelijk (Communicatie & Mindfulness en Compassie & Mindfulness). Voor aankomende mindfulnesstrainers is er de Postacademische Opleiding tot Mindfulnesstrainer van 1,5 jaar. Daarmee kun je aan het werk in de gezondheidszorg, welzijn, onderwijs en management.

Bij de algemene training heb je in een aantal lesdagen de basisvaardigheden van het trainerschap onder de knie. Als je de vervolgopleiding hierop laat aansluiten, kun je in één jaar volledig opgeleid zijn tot mindfulnesstrainer en je eerste eigen training hebben gedaan.

TOEKOMSTVERWACHTINGEN

Onlangs werd nog bekend dat 40% van de werkende bevolking meer stress ervaart dan een jaar geleden. Druk zijn is een keuze, zeggen sommigen. Maar 1 op de 20 werknemers zit namelijk thuis met een burn-out. Dit zijn er veel te veel.

Het toegenomen werktempo en de noodzaak om continu te presteren, maakt onze samenleving steeds meer een stressmaatschappij. Werknemers moeten zich blijven ontwikkelen en bijleren om hun baan te kunnen behouden. In de toekomst zal het aspect van een leven-lang-leren blijven bestaan. Het snelle leven in onze prestatiemaatschappij maakt dat veel mensen vergeten zijn wat zij zinvol vinden in hun bestaan, zowel privé als in hun werk. Weten wij nog wel wat ons wezenlijk raakt? Wat ons vervulling geeft?

Feit is dat mindfulness steeds belangrijker zal worden in ons dagelijks leven, omdat het rustig maakt en je leert stevig te staan binnen de hectiek om je heen. Maar een kanttekening is daarbij op z’n plaats, hoe zit het met het maken van bewuste keuzes in je persoonlijke leven? Persoonlijk leiderschap, planning, timemanagement en visieontwikkeling zouden eigenlijk ook aan bod moeten komen.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?