KIES JE BEROEP | mindful fitnesstrainer

HOE WORD IK EEN MINDFUL FITNESSTRAINER?

 

Kenmerk van bewegen is het zelf ontdekken van de blokkade. Het kan zijn dat iemand last krijgt van pijn in de benen of voeten. Die pijn staat voor iets. De spanning moet er dan uit. En dat is goed. Daarom praat ik onderweg veel met de sporter en vraag ik wat de training bij iemand doet.

Ton Seegers, Mijn Bewegingscentrum

WERKEN ALS MINDFUL FITNESSTRAINER?

De mindfit & mindful trainer combineert fysieke inspanning met intellectuele uitdaging en maakt gebruik van bewuste ontspanning. Deze unieke vorm van fitness wordt ook wel Cognitieve Fitness genoemd en is ontwikkeld en samengesteld door neuropsychologen en sportdeskundigen, en kent een wetenschappelijke grondslag.

Tijdens de training worden fitnessoefeningen en bewuste ademhalings- en ontspanningsoefeningen gecombineerd met cognitieve elementen die de hersenen bewust activeren. Bewegen zorgt er namelijk voor dat nieuwe hersencellen worden aangemaakt. Daarnaast stimuleert bewegen de groei van het aantal verbindingen tussen hersencellen.

Bewegen heeft een dus een positieve invloed op cognitieve vaardigheden. De relatie tussen bewegen en brein is vooral onderzocht bij ouderen. Maar ook bij mensen met psychiatrische aandoeningen is een gunstig effect op het brein gevonden. Bij mindful fitness worden ook ademhalings- en ontspanningsoefeningen gedaan. Visualisatie of meditatie worden niet meegenomen, omdat mensen met trauma, psychologische of psychiatrische problemen chaotische gedachten hebben. Met name bij visualisatie kan deze actieve wereld alleen maar versterkt worden.

Prof. Frits Oosterveld van Saxion Hogeschool:

Fietsen of wandelen met buren. Wandellunch tijdens de pauzes. Integrale aanpak van gezondheidsprogramma’s in de regio of de gemeente. Prof. Frits Oosterveld is lector Gezondheid en Bewegen aan de Saxion Hogescholen en een voorstander van integrale preventie van onderaf in de gezondheidszorg.“Je ziet dat bedrijven steeds meer aandacht krijgen voor de gezondheid van werknemers. Moesten dat ook wel onder invloed van allerlei wetgeving. Langzamerhand zie je het besef komen dat preventie verzuimreductie, minder uitval en een hogere participatie oplevert.

FEITEN

Opleiding: De AALO Fitness Academie biedt het breedste aanbod fitnessopleidingen en biedt specialistische opleidingen aan. De opleidingen tot Mindfit of Cognitieve Fitness wordt in de particuliere sector gegeven.

Softskills

  • Lichamelijke fitness en interesse in sport
  • Communicatief
  • Verantwoordelijkheidsgevoel

Hardskills

  • Sportpedagogiek
  • Kennis van sport- en fitnesstraining
  • Kennis van ontspanningstechnieken
  • Kennis van ondernemerschap
  • Vakkennis voor het gebruik van fitnessapparaten
  • Kennis van anatomie van de mens.

TOEKOMSTVERWACHTINGEN

De Gezondheidsraad heeft nieuwe bewegingsrichtlijnen uitgebracht: elke week minimaal 2,5 uur matig intensief bewegen is de norm. De hele fitnessbranche groeit al langer, maar deze richtlijnen moet daar een schepje bovenop doen. Mensen zullen dus meer op hun leefwijze, ontspanning en bewegen moeten letten. En dat is goed voor de fitnesstrainer, die zich nu ook meer en meer gaat toeleggen op het psychische aspect van bewegen en ontspannen. Je kunt je als fitnesstrainer op verschillende doelgroepen richten: mensen die te dik zijn, mensen met psychologische problemen, mensen met een beperking, e.d.

Je kunt in een fitnessstudio werken, in wellnesshotels, sportvereniging of gezondheidscentrum. Natuurlijk kun je ook zelfstandig als ondernemer werken en proberen om je eigen klantenkring te krijgen. Maar je kunt je ook als zelfstandige persoonlijke trainer gaan werken. 

Het is wel belangrijk dat je bij blijft en dat je de nieuwe trainingsmethoden leert kennen. Dat helpt je ook om je op de markt te kunnen onderscheiden, want er zullen in de toekomst meer fitnesstrainers op de markt verschijnen. Mocht je als persoonlijke trainer willen werken, dan zijn de sociale media Instagram, Facebook en Linkedin prima opstapjes voor je carrière.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?