KIES JE BEROEP | leraar basisonderwijs voor zinvolle evolutie

LERAAR BASISONDERWIJS: HOE WORD IK DAT?

 

‘Je bent niet meer de ouderwetse meester die de klas binnengaat, de deur dicht doet en zich opsluit in eigen wereld. De deur naar de wereld moet open blijven!’, zegt Ans van Eijndhoven nadrukkelijk. ‘Je hebt immers ook te maken met de omgeving van de school. Dus de ouders, de schoolbesturen, het scholenveld, de politiek en de maatschappij.’

Ans van Eijndhoven, oud-directeur Iselinge Hogeschool

WERKEN ALS BEWUSTE LERAAR BASISONDERWIJS

Het vak van leraar in het basisonderwijs is een aantrekkelijk, dankbaar en waardevol beroep. Je draagt immers bij aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie. En met een diploma op zak kun je overal ter wereld aan de slag. Maar Nederland heeft je hard nodig, want er is een tekort aan leraren.

Je werkt met kinderen in het basis- en speciaal onderwijs in de leeftijd van 4 tot 13 jaar. Een bewuste leraar werkt vanuit authenticiteit en heelheid. Je laat kinderen kennismaken met de wereld van leren. Je leert ze in het begin lezen, schrijven en rekenen. En als ze ouder worden verdiep je hun kennis over zichzelf en de wereld. Je leert ze ook over het leven, maakt ze bewust van hun unieke krachten en talenten. Wie ben ik en wat is de bedoeling van mijn zijn? Je leert ze hoe ze ‘de ander’ en ‘de wereld’ kunnen ontmoeten en wat ze voor de wereld zouden kunnen betekenen.

Naast leraar basis- en speciaal onderwijs ben je ook een:

 • pedagoog en coach
  Je kunt je inleven in kinderen en hun gedrag goed analyseren. Je haalt het beste uit een kind door op de juiste manier te coachen.
 • vraagbaak
  Kinderen, collega’s, ouders en instanties kunnen bij jou met vragen terecht.
 • encyclopedie
  Je bezit een brede kennis en wilt deze kennis graag overdragen aan je leerlingen.
 • duizendpoot
  Je bent een organisator pur-sang. Je organiseert schoolzaken en activiteiten, doet allerlei schoolklusjes, extra werk en je vergadert regelmatig met collega’s en het schoolbestuur.

FEITEN

Opleiding: pabo.

Je bent als leraar primair onderwijs werkzaam in de basisschool. Wel zijn er verschillende vormen van onderwijs. Zo is er bijzonder en openbaar onderwijs. Het bijzonder onderwijs is verbonden aan een bepaalde religieuze of levensbeschouwelijke grondslag, bijvoorbeeld christelijk of islamitisch onderwijs. Scholen verschillen ook in hun onderwijskundige visie. Daarnaast is er het speciaal onderwijs: deze scholen zijn afgestemd op kinderen met leer- of gedragsproblematiek. Tenslotte heb je nog speciale scholen voor bijvoorbeeld dove of geestelijk gehandicapte kinderen.

Specialisaties: academische pabo, speciaal onderwijs, Dalton onderwijs, bewegingsonderwijs, voortgezet onderwijs, onderwijswetenschappen en na de opleiding de Master Leren en Innoveren, VierSlagleren, post-hbo, universitaire studies.

Competenties: ondernemend, pedagogisch, vakinhoudelijk en didactisch, organisatorisch onderlegd, goed in samenwerken met collega’s en de omgeving van de school, competent in reflectie, ontmoeting, ontwikkeling en onderzoek.

TOEKOMSTVERWACHTINGEN

Waarom zouden jongeren nog naar school moeten als de kennis van internet te halen is? Als je echter zaken op internet opzoekt, beklijft het niet. De natuurlijke volgorde van leren – eerst kennis, dan begrip, ten slotte creativiteit – kan ook toegepast worden op de wereld van (sociale) media, blogs, games, Google en Apple. Het onderwijsplatform steggelt nog over de manier van lesgeven in de toekomst.

Feit is dat leraren basisonderwijs in de toekomst hard nodig blijven. Er is zelfs een tekort in de Randstad. Wel blijven de regionale verschillen groot. Het lerarentekort in 2020 loopt op naar 4.000 fte. En dat als we niets doen, loopt dit tekort in 2025 op naar 10.000 fte. Samen met werkgevers, bonden en gemeenten werkt de overheid aan het tegengaan van het tekort.

Wij verwachten dan ook dat je met deze afgeronde opleiding uitstekende mogelijkheden hebt om aan de slag te gaan als leraar op een basisschool en bij kunt dragen aan de ontwikkeling van kwalitatief goed onderwijs.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?