KIES JE BEROEP | integrale interieurontwerper

HOE WORD IK EEN INTEGRALE INTERIEURONTWERPER?

Nina Elshof is fengshuigids. Feng Shui is oud, heel oud, maar ontegenzeggelijk actueler dan ooit. Feng Shui geeft argumenten aan je gevoel, het helpt om de beleving van een ruimte inzichtelijk te maken en waar nodig te verbeteren. Dit stelt je in staat om keuzes te maken die gebaseerd zijn op inzicht en bewustzijn en die voorbijgaan aan trends en mode maar deze juist overstijgen. Lees ons interview met Nina Elshof.

WERKEN ALS INTEGRALE INTERIEURONTWERPER

Integraal interieurdesigner is een nieuw beroep. Je creëert vanuit bewustzijn interieurs waarin de beleving, sfeer, emotie, stilte en het materiële in harmonie zijn. Dan kun je denken aan het ontwerp van een yogaruimte, stilteruimte, meditatieruimte, groene ruimte, stof- en gifvrije ruimte, e.d. Een samenhang tussen westerse inzichten, oude oosterse wijsheden zoals Feng Shui en moderne technologie. De ruimte levert op die manier een bijdrage aan het welzijn van de gebruiker. Het analyseren van de zintuiglijke sfeerbeleving, de werking van kleur en vorm, invloed van licht, gebruik van natuurlijke en duurzame materialen, toepassing van de  vijf elementenleer en verfrissend design worden gecombineerd tot een krachtig harmonieus en energiegevend geheel.

Het kan ook gaan om de inzet van Feng Shui. Feng Shui is gericht op een harmonisch geheel met natuurlijke, organische vormen. Of om het gebruik van duurzame materialen en groen, bijvoorbeeld in de vorm van verticale en groene wanden. Maar ook fair trade producten of cradle to cradle kunnen worden ingezet. Het gaat om het creëren van een gezond binnenklimaat en vermindering van giftige stoffen in tapijten, multiplex, verf en meubels.

De interieurontwerper kan zich richten op de particuliere én zakelijke markt. Voorbeelden zijn kantoren met ontspannings- of meditatieruimtes, beauty & welnesscentra, gezondheidscentra, yogastudio’s, hotels, B & B’s en meditatieruimtes.

WAT IS INTEGRAAL INTERIEURADVIES?

De integrale interieurontwerper richt zich op mensen die harmonie zoeken. Het doel is een interieurontwerp te maken dat atmosferisch is en fijn voelt. Het is psychologisch ontwerp dat tegemoetkomt aan de behoeften van de gebruiker(s) en om de kwaliteit van hun leven te kunnen bevorderen.

De adviseur brengt energie op plaatsen waar dit ontbreekt, door middel van plaatsing of verplaatsing van meubilair, voorwerpen, kleuren en vormen, bijvoorbeeld volgens Feng Shui-principes of door het gebruik van groen of gifvrije meubelen. Bovendien kun je door schoonheid te creëren goede energieën laten stromen.

Integraal interieurdesign kan toegepast worden in huis, in de tuin, op het werk, in de winkel, in het magazijn, in kantoren en in fabieken. Het leven wordt beïnvloed door je omgeving. Als bepaalde facetten van je leven niet naar voldoening lopen, kan het toepassen van bewuste interieurontwerpen een oplossing zijn.

FEITEN

Opleiding interieurontwerp: mbo/hbo.

Opleiding Feng Shui: particuliere sector.

Opleiding interieur styling: deeltijdopleiding op hbo-niveau.

Je bent creatief en ondernemend en adviseer je klanten over de inrichting van ruimtes. Daarbij ontwerp je een stijl en blijf je altijd op de hoogte van de nieuwe trends. Daarnaast bewaar je continue het evenwicht tussen klant­vrien­delijkheid en ondernemingsbelang.

Je hebt een goed inlevingsvermogen om je eigen ideeën op ideeën van de klant af te stemmen, maar ook durf en creativiteit om de klant nieuwe inzichten te geven over het inrichten van de ruimte.

Wat je kortom nodig hebt is:

  • creativiteit
  • productkennis
  • communicatievaardigheden
  • flexibiliteit.

TOEKOMSTVERWACHTINGEN

We bewegen ons continu tussen verschillende werelden en werkelijkheden, hebben daarbinnen verschillende rollen en identiteiten. Er is geen scheiding meer tussen werk en privé – al mutitaskend wisselen we voortdurend van rol en functie. Dat vraagt om een andere benadering van product en ruimte, zowel privé als openbaar. Deze trend is zichtbaar in alle aspecten van de maatschappij, en dus van onze levens. Eén betekenis is geen betekenis; jouw waarheid is een andere dan die van mij; what you see is not what you get.

Om tot nieuwe vormen te komen is kennis van het oude nodig. Welke materialen worden waarvoor gebruikt, wat zijn de functionaliteiten, hoe zit het in elkaar? Kennis van materiaal en de ontwikkeling daarvan is essentieel; voor technische kennis en vaardigheden zal een sterke herwaardering ontstaan. Lokale productiecentra worden belangrijker. Die gaan samenwerking zoeken met ontwerpers.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?